Vooruit

Standpunten

Vooruit wil de nieuwe uitdagingen van deze tijd met lef aanpakken. Samen maken we van ons land het beste land ter wereld.

Vooruit is een socialistische beweging, onze kernwaarden zijn ons fundament. Ze zijn de basis voor onze visie op de wereld. Ze laten zien waarom onze beweging relevant is, juist nu.

Solidariteit

Solidariteit, dat is uw deel doen en uw deel krijgen. Dat is het geloof dat we samen sterker staan. We laten ons niet tegen elkaar uitspelen. Samen maken we van dit land het beste land van de wereld.

Rechtvaardigheid

Rechtvaardigheid, dat is eerlijk zijn voor iedereen. Onze wetten en regels zijn er om mensen te helpen die het goed doen en mensen aan te pakken die ze overtreden. Wie je ook bent, hoe je er ook uitziet. 

Gelijkheid

Gelijkheid is het principe dat mensen ongeacht hun verschillen dezelfde waarde hebben. Zij mogen verwachten dat zij gelijk behandeld worden. Niet op dezelfde manier, altijd met dezelfde intentie.

Vrijheid

Vrijheid is de garantie dat we niemand achterlaten. Dat gaat allemaal niet vanzelf. Vrijheid is niet een overheid die zich terugtrekt. Vrijheid is een overheid die garanties biedt voor een goed leven.

 

Meer weten?

Heb je een vraag over onze standpunten? Laat het ons weten.

New Social Deal

new_social_deal_vooruit.jpg

Samenwerken. Om onze welvaart veilig te stellen, om ons welzijn te verzekeren, om de samenleving van de toekomst te bouwen.

Met de NEW SOCIAL DEAL maken we duidelijke afspraken. Zodat we in onderling vertrouwen samen kunnen bouwen aan de toekomst. De drie grote afspraken zijn:

  1. INVESTEREN OM SAMEN VOORUIT TE GAAN
  2. RENDEMENT VOOR IEDEREEN DIE MEE BOUWT
  3. SOLIDARITEIT: ELK ZIJN DEEL IS NIKS TE VEEL

De NEW SOCIAL DEAL werd gelanceerd op 1 mei 2020 en ligt aan de basis van het regeerakkoord van de federale regering.

Federaal regeerakkoord

a.jpg

Op 30 september 2020 was het eindelijk zover: een regeerakkoord om dit land uit de crisis te trekken.

Een volwaardige regering om te doen wat mensen verwachten: beleid voeren en aan het werk om iedereen in dit land weer vooruit te doen gaan.

Er wordt weer geïnvesteerd in dit land. Geïnvesteerd in jobs, betere lonen én hogere pensioenen. Geïnvesteerd in onze gezondheidszorg. Geïnvesteerd in veiligheid én in een gezonde planeet.

Verkiezingsprogramma 2019

19.jpg

Zonder zekerheid, geen solidariteit. Zonder solidariteit, geen zekerheid. Om een samenleving te bouwen waarin alle mensen, en niet enkelen, alle kansen krijgen om een goed leven uit te bouwen en geluk na te streven, is structureel verankerde solidariteit noodzakelijk. 

In ons programma voor de parlementsverkiezingen van 2019 vertaalden we dat naar zeven vormen van zekerheid. Vandaag maken we daar werk van.

  1. Zekerheid op een goed inkomen
  2. Zekerheid op de beste zorg wanneer die nodig is
  3. Zekerheid op gelijke kansen
  4. Zekerheid op een overheid die beschermt
  5. Zekerheid van welvaart die eerlijk (her)verdeeld wordt.
  6. Zekerheid van een duurzame toekomst
  7. Zekerheid van een democratische samenleving