Ons renovatieplan is goed voor het klimaat en je portemonnee

We brengen allemaal veel tijd door in ons huis. Het is dus belangrijk dat onze huizen energiezuinig en goed geïsoleerd zijn.

Vandaag is 95% van de Vlaamse woningen onvoldoende geïsoleerd. Zij zijn onnodig energieverslindend en milieuvervuilend. En zij jagen mensen op kosten. Helaas is een woning renoveren niet vanzelfsprekend. Het vergt veel organisatie, tijd en geld. Daarom heeft Vooruit een renovatieplan gemaakt voor heel Vlaanderen. Een plan met een simpele, solidaire en betaalbare aanpak.

Een renovatieplan voor alle Vlaamse gebouwen

Een ambitieus renovatieplan waarbij alle Vlaamse woningen worden omgevormd tot energiezuinige en comfortabele woningen is dus broodnodig. We moeten woningen massaal isoleren en uitrusten met duurzame technologie. Op die manier besparen gezinnen op hun energiefactuur en helpen we ons klimaat vooruit.

Bovendien creëren we veel goed werk dat bijdraagt tot groei van de economie en de welvaartsstaat. Ons renovatieplan is een win-win.

180.000 woningen per jaar 

Om al onze gebouwen klimaatneutraal te maken, moeten we jaarlijks 3% van de Vlaamse woningen ingrijpend renoveren. Vandaag ligt renovatiegraad in Vlaanderen met 0,7% per jaar veel te laag. Het huidige ambitieloze beleid van de Vlaamse regering zorgt dus helemaal niet voor de broodnodige kentering.

Vooruit wil de komende 15 jaar 180.000 woningen per jaar renoveren. En wel op zo’n manier dat de energiefactuur van mensen onmiddellijk verlaagt. Aan dat tempo halen we in 2040 voor alle 2,7 miljoen Vlaamse woningen een nuluitstoot. 

Netbeheerders schieten voor

Het renovatieplan van Vooruit legt een belangrijke taak bij de netbeheerders. Het zijn zij die de renovatie van gebouwen financieren en organiseren. Zij zorgen voor de installatie van zonnepanelen en warmtepompen, voor de isolatie van daken, gevels en vloeren.

Terwijl de netbeheerder de investering van de renovatie dus voorschiet, betaalt de klant die geleidelijk terug via de meter en de energiefactuur. De afbetalingsperiode wordt zo gekozen dat het maandelijkse afbetalingsbedrag steeds lager ligt dan wat wordt uitgespaard aan energiekosten. Zo wint de bewoner onmiddellijk aan koopkracht. 

Energiezuinige woning voor iedereen

Zo zorgen we voor een energiezuinige woning voor iedereen. Ook voor wie niet de financiële middelen heeft om zelf de nodige investeringen te doen. De Vlaamse regering heeft tot nu toe vertrouwd op premies en renteloze leningen – waardoor veel te weinig huizen zijn aangepakt. Hierdoor kampen veel gezinnen vandaag met hoge energiefacturen.

Door als overheid een collectief renovatieprogramma op te zetten, kunnen we de energiefacturen en onze klimaatimpact verlagen. Zo gaat we er allemaal op vooruit.