Betaalbare gezondheidszorg om goed te zorgen voor elkaar

Vooruit is de partij van de zorg. Wij willen dat iedereen in ons land toegang heeft tot goede en betaalbare gezondheidszorg. Als je gezondheid op het spel staat, mag de dikte van je portefeuille geen enkele rol spelen. Dan moet iedereen de beste zorg krijgen, punt aan de lijn.

Want niets is belangrijker dan uw gezondheid. En dus is voor een sterke welvaartsstaat niets belangrijker dan die gezondheid te beschermen. De kwaliteit van een samenleving meet je af aan hoe zij omgaat met zieken en mensen die zorg nodig hebben. Dat is voor Vooruit geen cliché maar een dagelijkse strijdpunt.

Iedereen krijgt de zorg die nodig is… op tijd 

Met Vooruit zorgen wij ervoor dat wie zorg nodig heeft, deze ook krijgt op het moment dat hij die nodig heeft. Wij willen niet dat iemand een bezoek aan de huisarts of de tandarts uitstelt uit schrik voor de rekening. Hoe sneller iemand de juiste zorg krijgt, hoe groter trouwens de kans op genezing. En hoe minder kosten er zijn voor de patiënt en de samenleving. 

Het belang van preventieve gezondheidszorg

De overheid kan zelfs nog vroeger een positieve rol spelen in onze gezondheid: door ziektes te voorkomen. Gezonde voeding stimuleren en zorgen voor schone lucht en een groene leefomgeving, zijn daarbij enkele voorbeelden. Preventieve gezondheidszorg is de toekomst. Jammer genoeg doen de Vlaamse regeringen van de afgelopen tien jaar (zonder socialisten) bijna niets met die belangrijke bevoegdheid. 

Frank investeert massaal in uw gezondheidszorg

Voor de huidige federale regering – met socialisten – er kwam, werd er jarenlang bespaard op gezondheidszorg. Vooruit maakte eindelijk een einde aan die besparingen op uw gezondheid. Sinds 2020 zorgen we met deze federale regering voor ongeziene investeringen in uw gezondheidszorg: meer dan vier miljard euro extra! Met dat geld zorgt minister Frank Vandenbroucke voor: 

  • 5.000 extra handen in de zorg – én voor hogere lonen en betere werkomstandigheden voor ons zorgpersoneel
  • Betaalbare zorg voor iedereen. Precies daarom verlaagde Vooruit de maximumfactuur voor 100.000 kwetsbare gezinnen van 450 naar 250 euro, zorgen we voor een betere terugbetaling van beugels, brillen en medicijnen en beperken we de ereloonsupplementen die specialisten u steeds vaker aanrekenen. 
  • Een volledig nieuw model voor mentaal welzijn. Waardoor heel wat mensen goedkoper naar de psycholoog kunnen.

 

Weg met de wachtlijsten! 

Helaas slaagt de Vlaamse regering er niet in om goede, betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen te organiseren. Zo zijn er bijvoorbeeld in Vlaanderen al jarenlang structureel te weinig huisartsen. Maar dé ziekte van de Vlaamse zorg (ouderenzorg, jeugdzorg, psychologische zorg…) zijn de steeds langer wordende wachtlijsten. Allemaal een gevolg van een beleid van besparingen. Vooruit wil de investeringen doen die nodig zijn om die wachtlijsten eindelijk te laten verdwijnen.

Solidariteit is sámen zorgen voor Pia (en voor elkaar)

Baby Pia werd gered door de spontane solidariteit van duizenden mensen die zo goed waren een SMS’je te sturen. Maar eigenlijk is het niet normaal dat gewone mensen de taak van de overheid moeten overnemen. Wij zorgen er met Vooruit voor dat kindjes zoals baby Pia nooit meer afhankelijk moeten zijn van de gulheid van mensen. Liefdadigheid is goed, solidariteit is beter.

Vooruit strijdt voor een welvaartsstaat die zorgt voor iedereen. Daarom zorgt Frank dat het medicijn van Pia gewoon terugbetaald wordt voor iedereen. Voor zo’n dingen dragen we bij, voor zo’n dingen hebben wij een welvaartsstaat die de solidariteit tussen iedereen duurzaam organiseert.