Standpunten

Een klimaatbeleid dat goed is voor de planeet en de portemonnee

De klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze generatie. Extreme weerfenomenen komen ook steeds vaker voor in ons land. Hittegolven in de zomer, met langdurig droogtes, leiden tot watertekorten, grondverzakkingen en scheurende huizen. Overvloedige regen zorgt dan weer voor ondergelopen straten. De heropbouw kost ons miljarden. Klimaatrampen over heel de wereld brengen bovendien een gigantische vluchtelingenstroom richting Europa op gang.

Betaalbare energiefacturen verzoenen met de nodige strijd tegen klimaatverandering. Voor ons is het klimaatverhaal in de eerste plaats een koopkrachtverhaal. Om de nodige overstap voor iedereen haalbaar en betaalbaar te maken (of het nu renoveren is of de aanschaf van een warmtepomp), is een sterke overheid nodig die massaal investeert. En dus iedereen ondersteunt en écht helpt - ook financieel en gericht op zij die dit het meest nodig hebben - in plaats van de klimaatfactuur gewoon af te schuiven op het individu.

We nemen iedereen mee

Wij hebben nooit geloofd in een systeem waarbij je tegen iemand zegt: jij moet nu eens op je eentje je woning renoveren, een warmtepomp aanschaffen, je dak vernieuwen en als je kunt, ook nog eens een elektrische auto kopen. Voor de meeste mensen - en al zeker voor gepensioneerden - is dat allemaal gewoon niet te betalen. Zo komen we geen stap verder.

Met Vooruit zijn we ervan overtuigd dat alleen door iedereen mee te nemen, richting propere en goedkopere energie, we de juiste stappen zetten. Want vandaag zijn we immers veel te afhankelijk van dure, vervuilende energie uit onbetrouwbare landen. Dat is niet alleen slecht voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee en voor de bevoorradingszekerheid. We moeten versneld de omslag maken van de energie van het verleden naar de energie van de toekomst. Naar hernieuwbare energie van bij ons. Dat is proper, betrouwbaar en goedkoper.

Collectieve oplossingen: goed voor klimaat en koopkracht

1. Collectieve renovaties

Onze huizen zitten bij de slechtst geïsoleerde woningen van Europa. De renovatiegraad is de voorbije jaren amper gestegen. Een gevolg van een te grote focus op de individuele verantwoordelijkheid. 

Daarom zet Vooruit massaal in op een collectieve aanpak. We ondersteunen en begeleiden mensen bij hun renovatie. Ook financieel. Met groepsaankopen voor lagere prijzen. En met prefinanciering die meer gericht zal zijn op zij die dit het meest nodig hebben. De goedkoopste energie, is de energie die je niet verbruikt. Door mensen te helpen met hun renovatie verlagen we hun factuur. Dat is goed voor de planeet en de portemonnee.

2. Hernieuwbare energie van bij ons

Vandaag zijn we veel te afhankelijk van dure, vervuilende energie uit onbetrouwbare landen. Slecht voor het klimaat, de portemonnee en voor de bevoorradingszekerheid. We moeten versneld de omslag maken naar hernieuwbare energie van bij ons. Dat is proper, goedkoper en betrouwbaar. Daarom versterken we het beleid voor zonne- en windenergie.

Om onze gezinnen van warmte te voorzien, wil Vooruit volop inzetten op warmtenetten en warmtepompen. Warmtenetten kunnen lokale, duurzame warmte leveren, vaak door industriële restwarmte te benutten of warmte te halen uit lokale bronnen. En warmtepompen willen we uitbouwen tot hét belangrijkste verwarmingsmiddel door ze financieel voordeliger te maken dan de traditionele gasketels.

3. Energiefactuur hervormen voor energie van de toekomst

Fossiele brandstoffen zijn de energie van het verleden. Ze zijn vervuilend en duur. Elektriciteit op basis van hernieuwbare energiebronnen is de energie van de toekomst: proper en efficiënt. Om snel richting duurzaam energiegebruik te gaan, moeten we fossiele brandstoffen achter ons laten en volop inzetten op elektriciteit. Om die omslag haalbaar en betaalbaar te maken, hervormen we de energiefactuur op een sociale manier en zetten we volop in collectieve renovaties.

4. Investeren in openbaar vervoer

België is Europees kampioen stilstaan. Brussel en Antwerpen staan helemaal bovenaan het lijstje van langste files in Europa. Jaarlijks staan we er respectievelijk 98 en 62 uur in de file. Bovendien zijn we wereldkampioen auto’s subsidiëren. We subsidiëren dus onze eigen stilstand. Dat is gewoon absurd. Dat is slecht voor onze gezondheid, het klimaat en de economie. Tijdverlies, extra brandstofverbruik en bijkomende uitstoot kost onze welvaartsstaat jaarlijks 5 miljard. 

Daarom zal Vooruit er altijd voor strijden om volop te investeren in openbaar vervoer, om het stipter, toegankelijker en betaalbaarder te maken. Niet het minst voor jongeren.

Om het goederentransport versneld te elektrificeren, willen we de kilometerheffing hervormen en willen we de subsidiëring van professionele diesel uit faseren. Voor particulieren pleiten we voor een systeem van sociale huur (social leasing) om lichte, compacte elektrische wagens betaalbaar en toegankelijk te maken voor de brede bevolking.

5. Kernenergie? Vooruit is open minded

De klimaatuitdaging is te belangrijk om op voorhand dogmatisch bepaalde technologieën uit te sluiten. De focus ligt op de versnelde omslag naar hernieuwbare energie. Maar we moeten open minded zijn voor alle mogelijkheden om ons klimaat te redden. Zolang het maar veilig, duurzaam en betaalbaar is. Ook nieuwe vormen van kernenergie kunnen daartoe behoren.

Daarom hebben we ingestemd om Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden. We evalueren tijdig welke rol deze centrales nog in de energietransitie kunnen vervullen. We zijn pragmatisch en investeren in alle nieuwe technologieën die een bijdrage kunnen leveren aan een klimaatneutraal energiesysteem, op voorwaarde dat ze veilig, duurzaam en betaalbaar zijn.

Strijd mee