Mentaal welzijn is onze topprioriteit
Wie zijn been breekt, krijgt meteen een plaaster. Waarom zou datzelfde principe dan niet gelden voor wie het mentaal (even) moeilijk heeft? Voor Vooruit is mentaal welzijn een absolute topprioriteit in het zorgbeleid.
De voorbije jaren heeft Vooruit met Frank Vandenbroucke, onze minister van Volksgezondheid, dan ook massaal geïnvesteerd én hervormd in de geestelijke gezondheidszorg. Precies om die zorg betaalbaar en toegankelijk te maken voor iedereen.
Die massale investeringen en hervormingen - die tot doel hebben om ook actief en sneller problemen op te sporen, daar waar mensen komen en zijn - hebben voor een revolutie gezorgd. Maar we zijn er nog niet.
Die investeringen en hervormingen moeten ook de volgende jaren voortgezet, versterkt en verankerd worden. En precies dat zal Frank Vandenbroucke ook doen.
● Toegankelijke en betaalbare psycholoog
Dankzij Vooruit kun je vandaag voor 11 euro naar een (geconventioneerde) psycholoog, en voor 4 euro als je het financieel moeilijk hebt. Voor kinderen en jongeren tot en met 23 jaar maakte Vooruit dat zelfs gratis. De ommekeer is ingezet, maar de werf is niet af. We rollen die investering en hervorming verder uit.
● Aandacht voor mentaal welzijn op school
Er snel bij zijn voor onze kinderen en jongeren, vooraleer psychologische problemen dreigen te ontsporen, is de sleutel. Dankzij Vooruit kan elke school vandaag - via het CLB - een gratis psychologisch aanbod organiseren voor elk kind. We zetten ook de uitrol van gespecialiseerde zorgtrajecten voor kinderen en jongeren met eetstoornissen verder uit, net als we die zorgtrajecten ook uitbreiden voor patiënten boven de 23 jaar.
Het wordt intussen ook steeds duidelijker dat smartphones en sociale media, zeker bij kinderen en jonge jongeren een grote impact hebben op hun mentaal welzijn. Te veel sociale media gebruik maakt ons niet gelukkiger, integendeel.
Daarom verbieden we alvast de smartphone op onze scholen (basisonderwijs + eerste en tweede graad middelbaar onderwijs). Zodat kinderen zich daar op z'n minst niet de hele dag druk over hoeven te maken.
Maar we moeten het debat ook breder trekken: om onze kinderen te beschermen tegen de schadelijke algoritmen van sociale media, moet het voor Vooruit mogelijk zijn om die socialmedia-platformen te verbieden om nog (jonge) kinderen toe te laten.
● Zorg dragen voor onze ouderen
Ook het mentaal welzijn van onze ouderen ligt ons na aan het hart. Zo weten we dat onze ouderen sneller te kampen hebben met eenzaamheid. Daarom maken we psychologische zorg ook vanzelfsprekend daar waar ouderen komen en zijn. Dat doen we door psychologische zorg binnen en dichtbij woonzorgcentra vlot toegankelijk en bereikbaar te maken voor onze ouderen.
● Veel meer inzetten op preventie
Wanneer je psychische problemen ervaart, heeft dat een enorme negatieve invloed op je levenskwaliteit. Daarbij komt nog dat de helft van de mentale problemen al beginnen vóór de leeftijd van 14 jaar. In liefst driekwart van de gevallen is dat voor de leeftijd van 24 jaar.
Voor Vooruit is het cruciaal dat Vlaanderen volop investeert en inzet op preventie: op school, in Overkophuizen of in jeugdhuizen. Kortom, daar waar kinderen en jongeren komen en zijn. Met Vooruit voor het eerst in de Vlaamse regering sinds 2014 - en met onze Caroline Gennez als Vlaams minister van Welzijn - is dat een prioriteit.
● We pakken verslavingen aan
Alcohol en andere verslavingen zoals tabak en gokken zorgen voor gezondheids-, én vaak financiële problemen. Daarom zorgt Vooruit - met Frank Vandenbroucke in de federale regering en Caroline Gennez in de Vlaamse - voor de nodige investeringen om verslavingen aan te pakken, niet het minst preventie. Voor wie worstelt met een alcohol-, drugs-, of gokverslaving zetten we bovendien extra zorgtrajecten op.