Werken moet lonen
Een job geeft voldoening, sociale erkenning en zelfrespect. Hoe meer mensen aan het werk, hoe beter ook voor onze economie en hoe sterker onze welvaartsstaat. Daarom wil Vooruit zoveel mogelijk mensen aan het werk.
Daar moet tegenover staan dat mensen die elke dag keihard hun best doen, daar goed voor beloond worden: werken moet voor ons altijd lonen.
● Wordt het leven duurder? Dan lonen ook
Het verschil tussen werken en niet werken moet voldoende groot zijn, vindt Vooruit. Want als dat niet zo is, waarom zou je dan elke dag aan het werk gaan?
De voorbije jaren zijn daarom de minimumlonen - dankzij Vooruit - voor de eerste keer sinds 2008 serieus verhoogd en ook de volgende jaren doen we daar - opnieuw met Vooruit in de federale regering - een schepje bovenop, zodat werken altijd meer loont dan niet werken.
Ook hebben we de minimumpensioenen verhoogd. Vandaag bedragen die tot meer dan €1700 voor een volledige loopbaan, ook voor zelfstandigen. Want Vooruit vindt: wie heel zijn leven lang gewerkt heeft, moet daarvoor beloond worden.
Werken doen lonen: daar zorgt Vooruit ook voor in deze federale regering.
📍 De automatische indexering van de lonen blijft bestaan. Als het leven duurder wordt, stijgen ook de lonen, de uitkeringen en de pensioenen.
📍 Iedereen die werkt, krijgt een hoger nettoloon via onder meer een verhoging van de belastingvrije som en de werkbonus voor de lagere lonen.
📍 Bedrijven kunnen maaltijdcheques voor hun werknemers met 2 euro per dag verhogen.
📍 Studenten mogen meer bijverdienen en tot 650 uren werken.
📍 Wie wil bijverdienen in een flexijob, kan dat voortaan in meer sectoren.
● Elk zijn deel is niks te veel
De lasten op werk zijn te hoog en die op vermogen te laag. Om dat te veranderen, zorgen we voor een fiscale hervorming. Want vandaag betaalt een grote groep hardwerkende mensen te veel belastingen omdat een kleine groep multinationals en grote vermogens er te weinig betaalt.
Het kan niet dat wie voor Volvo werkt hoge belastingen betaalt op zijn loon, terwijl de aandeelhouders van Volvo amper belastingen betalen op de meerwaarde die ze realiseren op hun aandelen. Een euro is een euro. Inkomen is inkomen.
Daarom voeren we na jaren strijd eindelijk een meerwaardebelasting in op aandelen, zodat ook rijke aandeelhouders hun eerlijke deel bijdragen. En wanneer inkomsten uit vermogen eindelijk eerlijk belast worden, kan de belasting op werk vanzelf naar beneden.
Zo zullen werkende mensen netto veel meer overhouden.
● We nemen de drempels naar werk weg
Als we zoveel mogelijk mensen aan het werk willen, moeten we mensen daar natuurlijk ook bij ondersteunen. En dat praktisch ook mogelijk maken.
Dat betekent dat Vooruit altijd zal strijden voor voldoende investeringen in sterk en efficiënt openbaar vervoer, zodat je ook zonder auto op een vlotte manier op je werk geraakt.
Hetzelfde geldt voor onze strijd voor investeringen in de kinderopvang: investeringen in extra plaatsen, investeringen in betaalbare kinderopvang, investeren in meer kinderbegeleiders. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat je niet gaat werken omdat het niet loont, of omdat je geen plaats vindt voor je kind in de kinderopvang.
Met Vooruit voor het eerst sinds 2014 in de Vlaamse regering, en met onze Caroline Gennez als minister van Welzijn, maken we daar elke dag werk van.
👉 Praktijktesten
Vooruit is al sinds jaar en dag voorstander van de invoering van praktijktesten op de arbeidsmarkt.
Enkele Vlaamse steden met Vooruit in het bestuur waren daar pioniers in, zoals Gent bijvoorbeeld. Praktijktesten werken effectief om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. Daarom voerden we ze ook in heel Vlaanderen in.
Zo kost bijvoorbeeld ook leeftijdsdiscriminatie in de zoektocht naar werk onze samenleving handenvol geld. Het kost ons welvaart en vooruitgang. Dat pakken we dus aan met Vooruit in de Vlaamse regering.
● Een betere work-life balance
Als het belangrijk is dat mensen langer werken om onze welvaartsstaat te beschermen, moeten dat uiteraard ook doenbaar zijn. Goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden is waar werkende mensen recht op hebben. De werkdruk moet redelijk zijn en er moet een goed evenwicht zijn tussen werk en privé.
De voorbije jaren zijn dankzij Vooruit al heel wat stappen gezet. Zo zijn bedrijven verplicht om afspraken te maken rond beschikbaarheid na de werkuren, moeten uurroosters sneller gemaakt worden en krijgen co-ouders de mogelijkheid om werkregimes wekelijks af te wisselen.
Maar het werk is niet af. Zo zijn er nog te veel langdurig zieken in ons land. Vooruit heeft die tanker de voorbije jaren gekeerd, door tienduizenden langdurig zieken weer (al dan niet deeltijds) aan de slag te krijgen. Door te focussen op wat mensen wél nog kunnen, in plaats van enkel te kijken naar wat ze niét meer kunnen.
In de federale regering zet Frank Vandenbroucke, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, dat goeie werk nu voort. Bedrijven met (te) veel langdurig zieken moeten voor hun verantwoordelijkheid worden gesteld, ook financieel, als ze hun beleid niet omgooien.
Met het familiekrediet vereenvoudigen we ook de verlofstelsels voor ouders en maken we het gemakkelijker en flexibeler om werk en zorg voor de kinderen te combineren. Dat is goed voor onze kinderen, hun ouders en onze economie.
● Wie kan werken, helpen we aan werk
Om de betaalbaarheid van de sociale zekerheid en de welvaartsstaat voor de toekomst te garanderen, is het belangrijk dat iedereen die kan werken ook echt aan het werk gaat.
Er zijn zoveel openstaande vacatures en noden, denk maar ons onderwijs of onze zorg bijvoorbeeld. Aan de andere kant zijn er nog te veel werkzoekenden in ons land.Die mismatch pakken we aan door werkzoekenden vanaf dag 1 veel strikter te begeleiden naar een job.
In Vlaanderen moet de VDAB daarom een tandje bijsteken en daar zorgen we ook voor met Vooruit in de Vlaamse regering. We begeleiden werkzoekenden écht intensief, gaan na wat hun talenten zijn en helpen hen gericht met de juiste opleiding en door hen werkervaring te laten opdoen.
Tot slot hervormt Vooruit in de federale regering de werkloosheidsuitkeringen. Wie zijn job verliest, zal in het begin een hogere uitkering krijgen, om in alle comfort naar een nieuwe job te kunnen zoeken.
Maar werkloosheid mag geen levenslange straf zijn. Er is niks socialistisch aan om mensen op te geven. Precies daarom begeleiden we mensen actief naar een nieuwe job, maar de werkloosheidsuitkeringen worden ook beperkt in de tijd. De beperking geldt niet voor mensen die ouder zijn dan 55.