Tijd voor wat écht telt: ouderschapsverlof
Voor veel ouders is het moeilijk om alle balletjes in de lucht te houden. Om hen te ondersteunen, willen we vooruit met het ouderschapsverlof. Dat moet - zeker werkende - ouders de ruimte en de tijd geven om een goeie band met hun kind(eren) te ontwikkelen. En ook omgekeerd biedt dat het kind de beste kansen op een goeie toekomst.
● Een betere work-life balance
Goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden is waar werkende mensen recht op hebben. De werkdruk moet redelijk zijn en er moet een goed evenwicht zijn tussen werk en privé.
De voorbije jaren zijn dankzij Vooruit al heel wat stappen gezet. Zo zijn bedrijven verplicht om afspraken te maken rond beschikbaarheid na de werkuren, moeten uurroosters sneller gemaakt worden en krijgen co-ouders de mogelijkheid om werkregimes wekelijks af te wisselen.
● Meer tijd met het familiekrediet
Dankzij Vooruit in de federale regering is het familiekrediet ingevoerd.
Met het familiekrediet vereenvoudigen we de verlofstelsels voor ouders en maken we het gemakkelijker en flexibeler om werk en zorg voor de kinderen te combineren. Elk kind krijgt bij de geboorte een rugzakje met verlofrechten waarin de bestaande verloven worden samengenomen.
In het familiekrediet is er ook ruimte om een deel te laten opnemen door grootouders en wordt de opname door beide ouders gestimuleerd. Zo moedigen we ouders aan om de zorgtaken maximaal te verdelen. Dat is goed voor onze kinderen, hun ouders en onze economie.
Bij kinderen die maar 1 ouder (meer) hebben, maakt die ouder aanspraak op het volledig rugzakje. Zo hebben ook alleenstaande ouders het recht op tijd voor wat belangrijkst is.
● Goede en betaalbare kinderopvang
Vooruit zal altijd strijden voor investeringen in onze kinderopvang: voor een plek voor elk kind en dus meer plaatsen, voor voldoende begeleiders met een goed loon en goede werkomstandigheden, en voor een betaalbare factuur voor ouders.
Met Vooruit voor het eerst sinds 2014 in de Vlaamse regering, en met Caroline Gennez als minister van Welzijn, maken we daar werk van na jaren stilstand. We investeren bovendien volop in naschoolse opvang.
Dat is goed voor de kinderen, maar ook voor hun ouders die zo de tijd krijgen om hun werk en de zorg voor de kinderen te combineren.