Onze ambitie voor veilig verkeer: 0 verkeersdoden
We willen ons allemaal veilig voelen in het verkeer en ook gerust zijn dat onze kinderen veilig van punt A naar punt B raken. Toch eist het verkeer in België jaarlijks bijna 500 doden en 45.000 gewonden.
Elk verkeersslachtoffer is er één te veel. Met een lagere snelheidslimiet in bebouwde kom, een strengere controle op gsm-gebruik in de auto en nultolerantie op alcohol kunnen we al heel wat slachtoffers vermijden.
● Vooruit voor een verkeersveilig Vlaanderen
We verplaatsen ons gemiddeld 2,5 keer per dag en brengen 71 minuten per dag door in het verkeer met onze fiets, te voet of in de auto. Dat is niet altijd zonder gevaar. Dat blijkt uit de slechte verkeersveiligheidscijfers.
Voor Vooruit is het een absolute prioriteit om die cijfers naar beneden te krijgen. Dat doen we door enerzijds in ons mobiliteitsbeleid de kwetsbare weggebruiker, zoals de voetganger en de fietser, centraal te stellen en onze infrastructuur daarop aan te passen.
Anderzijds moeten we streng optreden tegen mensen die de veiligheid in ons verkeer in het gedrang brengen. Dronken achter het stuur, daar moeten we streng op toezien. Op die manier willen we gaan naar een halvering van het aantal verkeersdoden tegen 2030 en naar nul verkeersdoden in 2050.
👉 Rijbewijs met punten
Recidivisme in het verkeer is een groot probleem en moet harder worden aangepakt. Met Vooruit in de federale regering pakken we dat aan.
Dat doen we door veelplegers automatisch voor de politierechtbank te brengen als ze binnen de periode van 3 jaar te veel zware verkeersovertredingen begaan. Op die manier zorgen we ervoor dat mensen hun gedrag echt aanpassen.
Doen ze dat niet, dan betalen ze niet alleen een boete, maar kan de politierechtbank ook beslissen om het rijbewijs af te nemen. Wie de regels structureel aan zijn laars lapt, hoort niet thuis op de baan. Punt aan de lijn.
👉 Nultolerantie voor alcohol
Vooruit pleit voor een nultolerantie op alcohol in het verkeer. Alcohol speelt een rol in 1 op 4 dodelijke ongevallen en zorgt alleen al in Vlaanderen jaarlijks voor 100 slachtoffers in het verkeer.
Alcoholgebruik, ook in kleine hoeveelheden, heeft een negatief effect op het rijgedrag: mensen reageren trager, hun concentratie vermindert, hun zicht neemt af en hun inschattingsvermogen gaat er sterk op achteruit.
Uit studies blijkt dat niemand zo tolerant is voor alcohol in het verkeer als de Belg. Ondanks de verschillende bewustwordingscampagnes zien we nog wekelijks ongevallen veroorzaakt door alcohol.
Daarom zal Vooruit voor een nultolerantie voor drinken en rijden blijven strijden. Ook al blijven anderen daarvoor nog altijd op de rem staan.
👉 30 km/u in bebouwde kom
Vooruit is voorstander om de algemene snelheidslimiet in de bebouwde kom te verlagen van 50 km/u naar 30 km/u. Uit de cijfers blijkt namelijk dat meer dan de helft van de ongevallen in Vlaanderen gebeurt in straten waar snelheidsbeperking nu 50 km/u is.
Verlaag je de snelheid naar 30 kilometer per uur, overleeft meer dan 90% een ongeval. Bij 50 per uur is dat slechts 15 tot 20%. Op plaatsen waar zone 30 nu al geldt, zien we dan ook een scherpe daling van het aantal ongevallen en slachtoffers.
👉 Kinderen veilig op de fiets
Geen enkele ouder wil het verschrikkelijke nieuws krijgen dat zijn of haar kind onderweg van of naar school een ongeluk gehad heeft. Daarom moet een sterke overheid alle maatregelen treffen die dat voorkomen. Als ouder moet je zonder zorgen je kinderen met de fiets naar school kunnen sturen.
Dat begint bij een moderne en veilige infrastructuur, en voldoende brede en veilige fietspaden. Vooruit strijdt voor meer fietsstraten en fietszones in steden en dorpen. Ook je te voet verplaatsen moet aantrekkelijker en veiliger worden door brede voetpaden, veilige oversteekplaatsen en aangepaste infrastructuur voor mensen met een beperkte mobiliteit of kinderwagens.
Zeker rond scholen, en plaatsen waar veel kinderen komen moet de snelheidslimiet naar 30 km/u, zodat kinderen altijd veilig naar school of naar hun hobby kunnen.
Daarnaast wil Vooruit ook dat elk kruispunt een conflictvrij kruispunt wordt. Op die manier kunnen zwakke weggebruikers op geen enkele manier nog in conflict komen met vrachtwagens of auto’s.
Tot slot vormt zwaar vrachtverkeer een grote bedreiging voor fietsende kinderen. Op de momenten dat kinderen onderweg zijn naar school, pleit Vooruit ervoor om zwaar vrachtverkeer helemaal te bannen uit de buurt van scholen. Zowel op Vlaams als op lokaal niveau doen wij er alles aan om dit in de regelgeving te krijgen.
👉 Vooruit reguleert e-steps
Een fenomeen van de laatste jaren in ons verkeer is het gebruik van de elektrische step, een handig en duurzaam vervoermiddel voor korte afstanden dat in sneltempo zijn plaats heeft veroverd, voornamelijk in onze steden.
Door de toegenomen populariteit, steeg helaas ook het aantal ongevallen met e-steps gigantisch, zelfs met dodelijk afloop.
Dat kwam door een totaal gebrek aan regelgeving rond e-steps. Dankzij Vooruit werden die regels strenger en duidelijker: een minimumleeftijd van 16 jaar, verboden op het voetpad en e-steps mogen slechts door één persoon worden gebruikt. Het moet leiden tot minder ongelukken.