Standpunten

Vooruit is dé partij van de kinderen en jongeren

Wij hebben in Vlaanderen geen gas, olie, of goud in de grond zitten. Onze kostbaarste grondstof zit in het hoofd en de handen van onze kinderen en jongeren. Op die kennis en competenties draait onze economie en steunt onze welvaartsstaat. Ook in de toekomst.

Goed onderwijs begint voor Vooruit al in de wieg, en dus is investeren in voldoende, kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvang voor ons hét fundament. De schoolcarrière die daarop volgt, is even cruciaal voor de toekomst van elk kind. Vlaanderen moet vol aan de bak om ons onderwijs weer naar de top te brengen. Met Vooruit in de Vlaamse regering kijken we daar nauwlettend op toe. 

● Kinderopvang als fundament

Vooruit ziet kinderopvang als een voorbereiding op de hele schoolcarrière. Investeren in de eerste 1.000 dagen (wanneer 80% van onze ontwikkeling plaatsvindt) loont op vele vlakken in het verdere leven: het heeft een grote invloed op de latere gezondheid, net als de kansen op de arbeidsmarkt.

Investeren in kinderopvang is dus investeren in de toekomst van de hele welvaartsstaat. Vooruit zal altijd strijden voor investeringen in onze kinderopvang: voor een plek voor elk kind en dus meer plaatsen, voor voldoende begeleiders met een goed loon en goede werkomstandigheden, en voor een betaalbare factuur voor ouders. Met Vooruit in de Vlaamse regering, en met Caroline Gennez als minister van Welzijn, maken we daar werk van. 

Elk kind moet in de kinderopvang voldoende aandacht en zorg krijgen en echt iets bijleren: Nederlands leren, sociaal vaardig zijn en met andere kindjes leren spelen. Dat betekent dat er veel minder kinderen per begeleider moeten zijn dan vandaag. Zo maken we werk van gelijke kansen en bereiden we elk kind voor op deelname aan de kleuterklas, zodat niemand achterstand oploopt tijdens de eerste levensjaren. 

Ook anderstalige ouders ondersteunen we om hun kind naar de kinderopvang te sturen. Zo kunnen die ouders zelf meteen Nederlands leren. Dit doen we door in kinderopvangcentra een aanbod Nederlands voor volwassenen mogelijk te maken.

● Ons onderwijs weer naar de top

En dan begint - met de kleuterklas - het ‘echte onderwijs’. Een kwaliteitsvolle schoolopleiding biedt onze kinderen de beste kansen op een goed en gelukkig leven. Sterke leerkrachten helpen hen kritisch te leren denken en vlot door door onze complexe wereld te bewegen. Zij helpen hen hun talenten te ontplooien en zichzelf te vormen als mens. En tot slot helpen leerkrachten hen de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om onze kenniseconomie en onze welvaartsstaat verder te laten groeien.

👉 Motor van gelijke kansen

Eerst en vooral blijft Vooruit pleiten voor een schoolplicht vanaf 3 jaar. Alleen zo kunnen we garanderen dat geen enkel kind achterblijft en er een rechtstreekse, logische lijn is tussen kinderopvang en onderwijs. Hoe vroeger kinderen naar school gaan om daar Nederlands en andere basisvaardigheden te leren, des te makkelijker ze later kunnen leren. 

Zo’n vroeg gelegde basis krikt meteen het algemene niveau op van het onderwijs. Bovendien zorgt een vervroegde schoolplicht ervoor dat kinderen met een moeilijke thuissituatie op gelijke hoogte getrokken worden met hun klasgenootjes die het thuis beter hebben. Zo garanderen we maximaal gelijke kansen voor alle kinderen. 

👉 Strijden voor gezonde maaltijden op school en betaalbare facturen

Vandaag nog altijd in Vlaanderen trekken te veel kinderen naar school met een lege brooddoos, of met alleen een zak chips. Op een lege maag kun je je niet concentreren, noch goed studeren. 

Bijgevolg heeft dat ook impact op de onderwijsresultaten. Strijden voor gezonde maaltijden voor elk kind op school, is dus ook een strijd voor betere onderwijskwaliteit. Daarom heeft Vooruit ervoor gezorgd dat - zeker op scholen waar dat probleem heerst - kinderen een gezonde maaltijd wordt aangeboden. 

Vooruit wil evenmin dat een kind dingen moet missen omdat de kosten te hoog zijn. Bijvoorbeeld de kosten voor schoolmateriaal of schoolreizen. Daarom zal Vooruit blijven strijden voor een maximumfactuur in het middelbaar onderwijs, net zoals Vooruit lang geleden zorgde voor een maximumfactuur in het lager onderwijs. Kinderen verdienen het niet om slachtoffer te zijn van ongelijkheid. Het is een kerntaak van een sterke welvaartsstaat om alle kinderen gelijke kansen te bieden.

👉 Werk maken van sterke leerkrachten

Sterke leerkrachten aantrekken, is een topprioriteit om ons onderwijs weer te brengen waar het hoort. Zeker in tijden waar leerlingen meer dan eens uren per dag in de studie zitten. Met Vooruit in de Vlaamse regering wordt daar nu werk van gemaakt. 

Zo is een versterking van de lerarenopleiding noodzakelijk. Die moet beter en diepgaander. En daar zorgen we ook voor. Met een extra jaar betaalde stage - een jaar waar studenten extra intensief begeleid worden op de klasvloer - bereiden we toekomstige leerkrachten voor op een duurzame carrière in het onderwijs. 

Zij-instromers die kiezen voor een carrière als leerkracht, moeten we waarderen: dankzij Vooruit kunnen ze nu 15 jaar van hun anciënniteit meenemen voor de berekening van hun loon. Vooruit pleit er op langere termijn ook voor om de vaste benoeming te hervormen, zodat vastbenoemde leerkrachten flexibeler van school kunnen wisselen zonder hun vaste benoeming te verliezen.

En wie voor de klas staat, moet vooral bezig zijn met lesgeven. Daarom maakt deze Vlaamse regering mét Vooruit werk van minder papierlast voor onze leerkrachten. Wij vinden ook dat het perfect mogelijk moet zijn voor scholen om administratieve krachten aan te werven, precies om directeurs en leerkrachten te ontlasten. 

Tot slot strijdt Vooruit voor een herwaardering van ons praktijkgericht onderwijs. We hebben hoofden én handen nodig. Ook dat is mega belangrijk voor onze toekomst. Met Vooruit in de Vlaamse regering investeren we in ons praktijkonderwijs en zorgen we ervoor dat die opleidingen weer betaalbaar worden.

Strijd mee