Veiligheid is een links thema
Met een veilig gevoel naar het werk of naar school vertrekken of ‘s avonds zonder angst over straat lopen na een avondje op café: het is een basisvoorwaarde voor een goed en gelukkig leven. Daarom is veiligheid de allereerste en hoogste zorg van een sterke overheid.
Want wie veel geld heeft, kan zijn eigen veiligheid betalen door hoge poorten te bouwen rond zijn huis, een alarmsysteem te installeren en camera’s te plaatsen.
Maar wie een normale baan heeft en in een gewone wijk woont, is voor zijn veiligheid en die van zijn kinderen afhankelijk van een sterke overheid. Daar is solidariteit voor nodig. Veiligheid is dus bij uitstek een links thema. Daarvoor zijn investeringen nodig in sterke veiligheidsdiensten (politie, justitie, staatsveiligheid).
Investeren in veiligheid en justitie
Vooruit zal altijd voortrekker zijn om te investeren in veiligheid. In veiligheid voor iedereen. Bovendien vindt Vooruit dat elke straf altijd moet uitgevoerd worden. Wie door een rechter veroordeeld wordt, moet zijn straf uitzitten.
Dat betekent dat we ook moeten investeren in de nodige gevangeniscapaciteit, zo veel mogelijk in de vorm van kleinschalige detentie. Want als je korte straffen uitvoert, leidt dat op termijn ook tot een daling van de gevangenispopulatie.
Nultolerantie voor geweld
De mensen wiens job het is om ons te beschermen zoals politiemensen, brandweerlieden en ambulanciers, verdienen ons grootste respect. Zij beschermen ons, dus moet een sterke overheid er alles aan doen om hen te beschermen.
Daarom is dankzij Vooruit een nultolerantie ingevoerd voor mensen die geweld gebruiken tegen onze veiligheidsdiensten. Wie een politieagent, brandweerman of ambulancier aanvalt, wordt vervolgd en gestraft. Daar is geen enkel excuus voor.
We pakken seksueel geweld aan
Sommige misdrijven zijn zo ernstig dat daders harder gestraft moeten worden en slachtoffers beter beschermd. Denk bijvoorbeeld aan seksuele misdrijven. Voor daders van zwaar seksueel geweld zijn de straffen de voorbije jaren dankzij Vooruit verhoogd.
Tegelijk verhoogden we het budget voor slachtofferhulp. Dankzij Vooruit en Frank Vandenbroucke werden Zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld geopend in heel het land. Seksuele veiligheid en begeleiding van slachtoffers is voor Vooruit van het grootste belang.
Beschermen tegen cybercriminaliteit
We doen steeds meer dingen online. Maar in een digitale wereld ben je ook kwetsbaar voor cybercriminelen. Het aantal slachtoffers wordt elke dag groter: datalekken nemen toe en er zijn meer en meer gevallen van hacking, phishing en catfishing. Dat zijn vormen van online spionage, sabotage en afpersing.
Mensen tegen dat soort digitale dreiging beschermen, vraagt een sterke overheid met een gespecialiseerde federale fraudebestrijdingsdienst. Vooruit zal er altijd voor pleiten om te investeren in voldoende middelen en personeel om online fraude te bestrijden.
Strijd tegen drugscriminaliteit opvoeren
De drugsmaffia in ons land en de afrekeningen binnen het criminele drugsmilieu vormen een steeds groter veiligheidsprobleem. Ze bedreigen de openbare orde en de rechtsstaat en maken slachtoffers. Dat is onaanvaardbaar.
Ook de drugsoverlast in en rond straten en stations verhoogt het onveiligheidsgevoel.
Dankzij Vooruit is de voorbije jaren extra geïnvesteerd om georganiseerde drugscriminaliteit en drugsoverlast aan te pakken, via extra spoorwegpolitie, scheepvaartpolitie en gespecialiseerde speurders.
Dat heeft de schatkist al miljoenen euro's aan criminele winsten opgeleverd en veel criminelen naar de gevangenis geleid. Ook in de toekomst blijven we achter de criminele drugsopbrengsten aangaan. Elke extra euro die op die manier wordt opgehaald, wil Vooruit herinvesteren in zowel repressie als preventie.