Om vooruit te kunnen moet je veilig zijn. Altijd en overal

Met een veilig gevoel naar het werk of naar school vertrekken en ‘s avonds zonder angst over straat lopen na een avondje op café: het is een basisvoorwaarde voor een goed en gelukkig leven. Daarom is veiligheid misschien wel de allereerste en hoogste zorg van een sterke welvaartsstaat.

Dat geldt trouwens ook voor buitenlandse veiligheid. Want als je elke dag moet vrezen dat je buurland binnenvalt, kun je je nooit veilig voelen. Oekraïne ervaart vandaag aan den lijve hoe verschrikkelijk het is wanneer een meedogenloze dictator je land binnenvalt en probeert je te beroven van je vrijheid.

Een sterke overheid zorgt voor veiligheid…

Wie veel geld heeft, kan misschien wel zijn eigen veiligheidsgevoel betalen door achter hoge poorten te wonen, een alarmsysteem te installeren en security camera’s te plaatsen. Maar wie een normale baan heeft en in een gewone wijk woont is voor zijn veiligheid en die van zijn kinderen afhankelijk van een sterke overheid.

Bescherming voor iedereen komt er niet vanzelf, daarvoor zijn investeringen nodig in sterke veiligheidsdiensten (politie, justitie, staatsveiligheid). 

En natuurlijk ook in internationale instellingen voor defensie zoals de NAVO. Een klein land zoals het onze is voor landsverdediging aangewezen op samenwerking met andere landen. Een overheid die zich de veiligheid van haar mensen aantrekt, doet binnen die internationale organisaties haar deel. Alleen dan kun je immers rekenen op de militaire steun van al je bondgenoten.

Vooruit investeert in veiligheid en justitie

Daarom investeert de federale regering (met socialisten) 250 miljoen extra in onze binnenlandse veiligheid. En daarom maakt deze regering er werk van om uitgesproken straffen steeds uit te voeren. Wie door een rechter veroordeeld wordt, moet zijn straf uitzitten.

Zonder consequente strafuitvoering heerst straffeloosheid, en dat kunnen we met Vooruit niet laten gebeuren.

Tegelijk investeert de federale regering in buitenlandse veiligheid. Zeker met de Russische dreiging in het achterhoofd is het belangrijk dat de NAVO sterk staat en ieder lid ten volle zijn deel doet. Daarom hebben wij meebeslist dat het budget voor defensie opgetrokken zal worden naar 2% van het BNP. 

Geweld tegen politie, brandweer en ambulance

De mensen wiens job het is om ons te beschermen zoals politiemensen, brandweerlieden en ambulanciers, verdienen ons grootste respect.

Daarom heeft de regering een nultolerantie ingevoerd voor mensen die geweld gebruiken tegen onze veiligheidsdiensten. Wie een politieagent, brandweerman of ambulancier aanvalt, wordt vervolgd en gestraft. Dat is rechtvaardig en werkt afschrikwekkend. 

Seksueel geweld

Sommige misdrijven zijn zo ernstig dat de daders harder gestraft moeten worden en de slachtoffers beter beschermd. Denk bijvoorbeeld aan seksuele misdrijven. Voor daders van zwaar seksueel geweld verdubbelen we de straffen. En tegelijk verdubbelen we het budget voor slachtofferhulp.

Dit jaar openden we met de federale regering drie nieuwe zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld. Volgend jaar komen er daar nog eens vier bij. Seksuele veiligheid en begeleiding van slachtoffers is voor Vooruit van het grootste belang.

Cybercriminaliteit

We doen steeds meer dingen online. Maar in een digitale wereld ben je ook kwetsbaar voor cybercriminelen. Het aantal slachtoffers wordt elke dag groter: datalekken nemen toe en er zijn meer en meer gevallen van hacking, phishing en catfishing. Dat zijn vormen van online spionage, sabotage en afpersing.

Mensen tegen dat soort digitale dreiging beschermen vraagt een sterke overheid met een gespecialiseerde cyberfraude bestrijdingsdienst. Dat is nodig want in 2021 waren er nog nooit zoveel pogingen om geld te ontfutselen van onze landgenoten door middel van misleidende mails, sms’jes of andere vormen van online fraude.

Daarom willen wij met Vooruit een gespecialiseerde federale fraudebestrijdingsdienst. We gaan pas vooruit als iedereen veilig is. 

Strijd mee

Petities

Strijd mee.

Teken onze petitie en strijd mee voor de beste zorg.

Voor een veilige thuis voor elk kind

15.000 kinderen – een Sportpaleis vol – zijn niet veilig. Ze worden mishandeld, misbruikt of verwaarloosd door hun ouders. Teken de petitie en steun mijn decreet om hen te beschermen. 
Dit wil ik tekenen