Standpunten

Drugscriminelen harder aanpakken én beter zorgen voor mensen in problemen

Je kan geen krant openslaan zonder te lezen over drugsgeweld, gedrogeerde ‘verslaafden’ in Brusselse metrostations of naalden en flessen lachgas die rondslingeren op straat. Terwijl het drugsgeweld ontspoort, stijgt de schadelijkheid van drugs ook. Drugs verwoesten de gezondheid van wie er verslaafd aan is en de levens van henzelf en hun gezinnen. Vooruit wil deze achteruitgang doorbreken. Met een beter drugsbeleid, gevoerd op twee sporen: enerzijds drugscriminelen harder aanpakken én anderzijds beter zorgen voor mensen in de problemen.

Strijd tegen drugscriminaliteit

De aanpak van drugscriminelen moet anders. De energie en middelen die we in de juridische en politionele aanpak van drugs steken, moet vooral gericht worden op producenten en de grote drugsbaronnen. En die aanpak moet zowel forser als slimmer dan vandaag.

De douane moet versterkt worden en we moeten containers die de stad binnenkomen nog beter controleren. Met een aanpak van follow the money kunnen we niet alleen de kleine straatdealer, maar ook de grote maffiabazen van de drugsindustrie aanpakken. Dat kunnen we niet alleen. Voor ons dient er dus nauw samengewerkt te worden op internationaal niveau, zodat het aanpakken van de ene haven, geen verschuiving betekent naar een andere haven. 

Van alle in 2017 door de politie geregistreerde cannabisfeiten, ging 72 procent over cannabisbezit en slechts 28 procent over dealen. De gebruiker blijft achter met een strafblad en zonder behandeling. Maar de grote drugsbaronnen die miljoenen euro’s verdienen aan hun illegale handel blijven buiten schot. Daar wil Vooruit verandering in brengen.

Investeren in preventie

We moeten zonder oogkleppen naar drugs kijken. Alcohol en tabak zijn ook drugs. En een goed drugsbeleid investeert in preventie van problematisch gebruik van legale (alcohol en tabak) én illegale drugs (cannabis cocaïne,...). Want zowel het gebruik van legale als illegale drugs leidt tot grote gezondheidsproblemen en maatschappelijke problemen. 

Effectieve hulpverlening voor mensen met een verslaving

Druggebruik is een realiteit waar we niet omheen kunnen. Het volledig uitroeien is een illusie. Wat we wel kunnen doen - nee, wat we moeten doen - is zorgen dat mensen die aan drugs verslaafd zijn/in de problemen geraken, effectief geholpen worden om er vanaf te geraken. 

Alleen boetes en celstraffen hebben nog nooit een druggebruiker geholpen om van een verslaving af te geraken.

Strijd mee