Standpunten

Vooruit is dé partij van de zorg

De beste en betaalbare zorg voor iedereen is voor Vooruit een dagelijks strijdpunt. Als je gezondheid op het spel staat, mag de dikte van je portefeuille geen enkele rol spelen. Dan moet iedereen de beste zorg krijgen. Punt aan de lijn.

Dankzij Vooruit is de voorbije jaren massaal geïnvesteerd en hervormd om onze zorg beter en betaalbaar te maken. Vandaag kun je voor 4 euro naar de huisarts, kunnen kinderen en jongeren tot en met 23 jaar gratis naar een (geconventioneerde) psycholoog en zorgden we voor betere lonen en werkomstandigheden voor ons zorgpersoneel. 

Met Frank Vandenbroucke als minister van Volksgezondheid in de federale regering (hij zorgt voor een investering van bijna 4 miljard in onze gezondheidszorg bovenop de index) en Caroline Gennez als minister van Welzijn in de Vlaamse regering, blijft Vooruit investeren en hervormen voor iedereen die zorg nodig heeft of in de zorg werkt. Onze 4 ambities voor zorg zijn heel duidelijk: 

👉 Voorkomen is beter dan genezen 

👉 Wie zorg nodig heeft, moet de juiste zorg krijgen

👉 Zorg moet voor iedereen betaalbaar zijn

👉 Zorg moet voor iedereen van topkwaliteit zijn

 Voorkomen is beter dan genezen

Een sterke overheid kan vroeg ingrijpen om een positieve rol te spelen voor onze gezondheid: met name door ziektes te voorkomen. Gezonde voeding stimuleren en zorgen voor schone lucht en een groene leefomgeving, zijn daarbij enkele voorbeelden. Preventieve gezondheidszorg is de toekomst. 

Vooruit verhoogt daarom de investeringen in preventief gezondheidsbeleid. We zetten maximaal in op preventieve maatregelen waarvan is aangetoond dat ze werken. Want voorkomen is beter (en goedkoper) dan genezen. We zorgen er ook voor dat preventie binnen elke opleiding van de gezondheidszorgberoepen ruimer aan bod komt alsook binnen het kader van levenslang leren.

Daarnaast blijft mentaal welzijn voor Vooruit een topprioriteit. Onze massale investering en hervorming in de psychologische zorg verankeren we verder, en versterken we. Dat laat toe om ook in te zetten op meer complexe problemen, zoals bijvoorbeeld jongeren met een eetstoornis. 

 Wie zorg nodig heeft, moet de juiste zorg krijgen

Zorg krijgen op het moment dat die zorg nodig is: dat is waar Vooruit voor strijdt. Wij willen niet dat iemand een bezoek aan de huisarts of de tandarts uitstelt uit vrees voor de rekening. Hoe sneller iemand de juiste zorg krijgt, hoe groter de kans op genezing. En hoe minder kosten er zijn voor de patiënt en de samenleving.

Maar voor de beste gezondheidszorg is natuurlijk ook het beste zorgpersoneel nodig. Een eerlijke vergoeding en werkbaar werk zijn essentieel in het garanderen van sterk zorgpersoneel. Daarom zetten we de investeringen in goeie lonen en goeie werkomstandigheden van ons zorgpersoneel door. 

Helaas worden mensen steeds vaker geconfronteerd met patiëntenstops. Ze kunnen niet terecht bij een arts omdat die geen tijd meer heeft. Het is daarom belangrijk om onze artsen nog beter te ondersteunen zodat ze zich vooral kunnen focussen op de kern van hun job: zorgen voor mensen.

Tegenover die zorg moet ook een eerlijke vergoeding staan, een vergoeding die overeenstemt met het werk dat een arts verricht. Door de taken beter te verdelen en nieuwe profielen aan te trekken in de zorg kunnen we meer patiënten helpen.

 Zorg moet voor iedereen betaalbaar zijn

Dankzij Vooruit werden de facturen in onze gezondheidszorg de voorbije jaren al flink verlaagd. Zo hebben we het aantal mensen dat zorg uitstelt wegens een te hoge factuur de voorbije jaren gehalveerd. Maar het werk is niet af. Betaalbare facturen blijven een topprioriteit. 

Om te vermijden dat je als patiënt moet wachten op een terugbetaling van de ziekteverzekering, wordt de derdebetalersregeling (zoals wanneer je nu 4 euro bij de dokter betaalt) uitgebreid naar andere zorgsectoren. We nemen zo een belangrijke financiële drempel weg. En minder papierwerk is ook mooi meegenomen. 

Daarnaast zal Vooruit altijd blijven strijden tegen supplementen in de zorg, of anders gezegd: oneerlijke toeslagen op je zorgfactuur. We willen de (ereloon)supplementen verder afbouwen en die supplementen verbieden in situaties waar patiënten geen keuze hebben (bijvoorbeeld bij een doorverwijzing voor een scan).

Op Vlaams niveau hebben we de laatste jaren dan weer enorme uitwassen gehad van de privatisering in de zorg, met woonzorgcentra die tot 5.000 euro per maand kosten en waar enorme winsten op gemaakt worden.

We verstrengen daarom de controle op de prijszetting in de zorgsector, zodat geld dat bedoeld is voor zorg niet zomaar naar aandeelhouders gaat. Voor ons is het simpel: geld dat bedoeld is voor zorg, moet je gebruiken voor zorg. Niet om winsten te maken op de kap van onze ouderen.

 Zorg moet voor iedereen van topkwaliteit zijn

De kwaliteit van onze zorg behoort tot de absolute top. Dat is iets om te koesteren. Het mag ons echter niet blind maken voor nieuwe uitdagingen. Om de kwaliteit van onze zorg te garanderen en te versterken moeten we blijven investeren en blijven hervormen. Investeren in ons zorgpersoneel, hervormen van het zorglandschap. 

Daarom zetten we de grondige hervorming van het ziekenhuislandschap door. We organiseren zorg nabij als het kan, en garanderen de beste kwaliteit door complexe zorg te concentreren in gespecialiseerde centra als het moet. 

Dé ziekte van de Vlaamse zorg zijn de steeds langer wordende wachtlijsten: denk aan personen met een handicap of de jeugdhulp. Ook in de ouderenzorg moet je op de meeste plaatsen opnieuw wachten. 

Meer zorg om meer mensen te helpen en eindelijk iets doen aan de wachtlijsten, vraagt om massale investeringen en dus een trendbreuk ook in de Vlaamse zorg. En daar zorgt Vooruit ook voor, nu het voor het eerst sinds 2014 weer in de Vlaamse regering zit en onze Caroline Gennez Vlaams minister van Welzijn is.

Strijd mee