Vooruit met een kansspelbeleid dat gokverslaving actief tegengaat
Gokken is een spel dat levens kapot maakt
Gokken, en dan vooral online gokken, begint vaak klein en onschuldig. Maar het is een spel dat levens kapot maakt. Winnen? Gebeurt zelden of nooit. Verliezen? Des te vaker. Lang niet iedereen weet op tijd te stoppen. Door de spanning en de drang om hun verloren geld terug te winnen, gaan spelers zo op in het spel dat ze de controle verliezen. Voor ze het beseffen zijn ze volledig verslaafd en zitten ze diep in de schulden.
Het is extreem moeilijk om je leven weer op de rails te krijgen bij een gokverslaving. En de psychische wonden helen moeilijk. De verhalen van afgekickte gokkers die zo moedig waren hun ervaring te delen, zoals ex-voetballer Luc Nilis, schetsen een duister en zorgwekkend beeld van het leven van gokverslaafden.
Overaanbod om te gokken
En toch wordt gokken in ons land steeds makkelijker gemaakt. Zo rijzen krantenwinkels waar je kunt wedden als paddenstoelen uit de grond – vaak in de buurt van scholen of stations. Dat is een serieus risico voor onze jongeren, ook al omdat in krantenwinkels veel minder strenge regels gelden dan in casino’s en echte wedkantoren.
Ook online gokken is volledig ontploft - zeker sinds corona. Online verspelen mensen sneller en méér geld. Er is ook veel minder sociale controle waardoor problematisch gokgedrag langer verborgen blijft. Voor een speler of een naaste aan de alarmbel trekt, is het vaak al te laat… Verliezen kunnen zich snel opstapelen en tot schulden leiden.
Jongeren beschermen tegen de gokindustrie
Het ergste wat er kan gebeuren door gokken, is natuurlijk dat jongeren eraan verslaafd raken. Zo’n verslaving plaatst een tiener of jong volwassene meteen op een enorme achterstand en hypothekeert zijn toekomst. Het zal je eigen kind maar overkomen.
Naar een totale hervorming
Met Vooruit in de regering werden er de voorbije legislatuur al enkele belangrijke stappen genomen. Zo werd er onder meer komaf gemaakt met de alomtegenwoordige gokreclame, kwamen er strengere regels voor dagbladhandelaars en werd de leeftijdslimiet opgetrokken naar 21 jaar.
We willen de strijd voortzetten en pleiten voor een volledige hervorming van het Belgische kansspelbeleid. Vooruit wil ervoor zorgen dat minder mensen - jong en oud - ten prooi vallen aan een gokverslaving.
Daarom wil Vooruit een modern en sluitend kansspelbeleid waarbij mensen beter beschermd worden tegen de risico’s van het gokken, zowel online als offline. Dat doen we onder meer met een verbod op live-betting en wedden in krantenwinkels. Ook de producten van de Nationale Loterij onderwerpen we aan strengere regels. Daarnaast zetten we in op een betere sensibilisering, preventie en zorg zodat spelers die in moeilijkheden verkeren sneller en beter geholpen kunnen worden.
De goklobby verslaan
De machtige goklobby verzet zich met hand en tand tegen elk voorstel om de regels te verstrengen. Maar dat is voor Vooruit geen reden om in te binden, integendeel. Terwijl sommige partijen vol trots voor de gokindustrie rijden, gaan wij de strijd aan. Dat volwassenen af en toe een gokje kunnen wagen, daar is niets mis mee. Maar een internationale miljardenindustrie die zonder scrupules teert op jongeren en verslaafden verdient alle tegenstand die we haar kunnen bieden.