Mensen met een gokverslaving verdienen steun, geen spot

Gokken, en dan vooral online gokken, begint vaak klein en onschuldig. Maar het is een spel dat levens kapot kan maken. Winnen: zelden of nooit. Verliezen: des te meer. En lang niet iedereen weet op tijd te stoppen. Door de spanning en de drang om hun verloren geld terug te winnen, gaan spelers zo op in het spel dat ze de controle verliezen. Voor ze het beseffen zijn ze volledig verslaafd en zitten ze diep in de schulden.

Het is extreem moeilijk om je leven weer op de rails te krijgen na een gokverslaving. En de psychische wonden helen slecht. De verhalen van afgekickte gokkers die zo moedig waren hun ervaring te delen, zoals ex-voetballer Luc Nilis, schetsen een duister beeld van het miserabele leven van gokverslaafden.

Gokken in krantenwinkels en online

Toch wordt gokken in ons land steeds makkelijker gemaakt. Zo rijzen krantenwinkels waar je kunt wedden als paddenstoelen uit de grond – vaak in de buurt van scholen of stations. Dat is een serieus risico voor onze jongeren, ook al omdat in krantenwinkels veel minder strenge regels gelden dan in casino’s en wedkantoren.

Ook online gokken is volledig uit zijn voegen gebarsten, zeker sinds corona. Online verspelen mensen sneller en méér geld. Er is ook veel minder sociale controle waardoor problematisch gokgedrag langer verborgen blijft. Tegen dat een speler of iemand uit zijn omgeving aan de alarmbel trekt, is het vaak al te laat… Verliezen kunnen zich snel opstapelen en tot schulden leiden. 

Gokreclame verbieden

Gokreclame is tegenwoordig overal. De slim uitgedokterde kansspel marketing zorgt ervoor dat gokken steeds normaler wordt. En dat mensen zelfs de indruk krijgen dat wedden deel uitmaakt van de sportbeleving, bijvoorbeeld gokken op voetbalwedstrijden. Al die reclame maakt de drempel om in te stappen veel lager en de drempel voor probleemgokkers om uit te stappen veel hoger. Daarom wil Vooruit gokreclame gewoon verbieden.

Jongeren beschermen tegen de gokindustrie

Het ergste wat er kan gebeuren door gokken, is natuurlijk dat jongeren eraan verslaafd raken. Zo’n verslaving plaatst een tiener of jongvolwassene meteen op een enorme achterstand en hypothekeert zijn toekomst. Het zal je eigen kind maar overkomen. Daarom wilt Vooruit dat gokken voor jongeren onder 21 jaar volledig verboden wordt. En om dat verbod ook hard te maken, willen we een veel striktere controle op de identiteit en dus ook de leeftijd van spelers. Zowel online als offline. 

De goklobby verslaan

Vooruit wil ervoor zorgen dat minder mensen – jong en oud – ten prooi vallen aan een gokverslaving. Daarom wil Vooruit een moderne en sluitende kansspelwetgeving. Een wet die gokreclame verbiedt, die gokken onder 21 onmogelijk maakt, die online gokken strenger reguleert en die zorg en bescherming biedt aan spelers die in moeilijkheden verkeren. 

De machtige gok-lobby verzet zich met hand en tand tegen zo’n brede wet. Maar dat is voor Vooruit geen reden om de strijd niet aan te gaan, integendeel. Terwijl sommige partijen vol trots voor de gokindustrie rijden, laten wij ons niet beïnvloeden. Dat volwassenen af en toe een gokje kunnen wagen, daar is niets mis mee. Maar een internationale miljardenindustrie die zonder scrupules teert op jongeren en verslaafden verdient alle tegenstand die we haar kunnen bieden.

Strijd mee

Petities

Strijd mee.

Teken onze petitie en strijd mee voor de beste zorg.

Voor een veilige thuis voor elk kind

33.000 kinderen – een Sportpaleis vol – zijn niet veilig. Ze worden mishandeld, misbruikt of verwaarloosd door hun ouders. Teken de petitie en steun mijn decreet om hen te beschermen. 
Dit wil ik tekenen