Mentale hulp moet even vanzelfsprekend zijn als de tandarts

Vooruit is de partij van de zorg – ook van de mentale zorg. Een sterke welvaartsstaat garandeert iedereen de zorg die hij of zij nodig heeft. Het mentaal welzijn van jong en oud gaat ons nauw aan het hart.

Want mensen die slecht in hun vel zitten zonder dat hulp voor hen beschikbaar is, kunnen onmogelijk een goed en gelukkig leven leiden. Dat is nochtans precies wat wij willen: iedereen alle kansen geven op een goed en gelukkig leven.

Mentaal welzijn staat onder druk

Heel veel mensen, ook enorm veel jongeren, kampen met mentale problemen. Corona heeft dat alleen maar erger gemaakt. Liefst een derde van de volwassenen kampt met psychische problemen. Nog meer mensen krijgen ermee te maken omdat ze vriend, moeder, vader, broer, zus of geliefde zijn van een persoon die het mentaal moeilijk heeft. Toch is er is tot nu erg weinig aandacht geweest voor psychologische hulp.

Drempels voor psychologische hulp

Als je je been breekt ga je naar het spoed en krijg je onmiddellijk een plaaster. Als het mentaal niet met je goed gaat, moet je vaak jaren wachten op hulp – als je de factuur al kan betalen. Bovendien is psychologische hulp zoeken nog altijd een taboe of denken mensen dat ze alles zelf wel kunnen oplossen. 

Het belang van preventie (en de Vlaamse stilstand)

Wanneer je psychische problemen ervaart heeft dat een enorme negatieve invloed op je levenskwaliteit. Daarbij komt ook dat de helft van de mentale gezondheidsproblemen al starten vóór de leeftijd van 14 jaar. In liefst driekwart van de gevallen is dat voor de leeftijd van 24 jaar.

Daarom is het voor Vooruit cruciaal dat we ook inzetten op preventie en psychologische hulp voor kinderen en jongeren. Preventie is een Vlaamse bevoegdheid, en helaas doet de Vlaamse overheid weinig tot niets met die bevoegdheid. Een ernstig Vlaams beleid om de psychologische gezondheid van kinderen, jongeren en volwassenen preventief te versterken ontbreekt.

Vooruit strijdt voor mentaal welzijn

Voor Vooruit is mentaal welzijn een absolute prioriteit. Daarom heeft Frank Vandenbroucke het budget voor psychische zorg vertienvoudigd en zijn we op 1 september 2022 gestart met een systeem dat de psycholoog veel toegankelijker maakt. Mensen kunnen voortaan een eerste keer gratis en daarna voor elf euro per sessie naar de psycholoog. 

Naar de psycholoog gaan moet de normaalste zaak van de wereld wereld worden, zoals een jaarlijks tandartsbezoek of een bezoek aan de kinesist. Want je geluk hangt niet alleen af van je fysieke gezondheid maar ook van je mentaal welzijn.

De aanpak van geestelijke gezondheidszorg was vroeger slechts een bijzaak. Dat zal het voor Vooruit nooit het geval zijn. Waar wij aan de knoppen zitten zullen we steeds volop investeren om alle Vlamingen de nodige psychische hulp te geven voor meer mentaal welzijn en meer geluk.