Standpunten

Vooruit is dé partij van de koopkracht

Dankzij Vooruit is de koopkracht de voorbije jaren in ons land het beste beschermd van heel Europa: (1) toen het leven duurder werd, hebben we ervoor gezorgd dat de lonen van alle mensen zijn blijven stijgen door de index, (2) we hebben de minimumlonen en (3) de minimumpensioenen verhoogd, (4) de btw op gas en elektriciteit definitief teruggebracht naar 6% en (5) de facturen in de zorg verlaagd.

Vooruit zal er altijd alles aan doen om de koopkracht van mensen te beschermen en te verhogen. Dat werk is nooit af. Dat doen we door meer mensen écht aan het werk te helpen, door ervoor te zorgen dat werken veel meer loont, en door te strijden tegen hoge facturen. Dat doet Vooruit zowel in de federale als in de Vlaamse regering. Vooruit is de partij van de koopkracht in woorden én daden.

Index beschermen en hogere minimumlonen

Als de prijzen stijgen en het leven duurder wordt, moeten de lonen, de pensioenen en de uitkeringen ook omhoog. Dat vinden wij maar logisch. Vooruit zal de index altijd beschermen.

De voorbije jaren werden ook - opnieuw dankzij Vooruit en dat voor het eerst sinds 2008 - de minimumlonen verhoogd (tot meer dan € 2.000) zodat werken meer loont dan niet-werken.

De volgende jaren gaan we - met Vooruit in de federale regering - verder op dat elan, met nog eens een stapsgewijze verhoging van de minimumlonen. Werken moet altijd meer lonen dan niet werken, vindt Vooruit. 

 We doen werken veel meer lonen 

Behalve de index beschermen en blijven strijden voor hogere minimumlonen, zal wie werkt de komende jaren ook netto veel meer overhouden, dankzij onder meer een verhoging van de belastingvrije som en de werkbonus voor de lagere lonen.  

Die fiscale hervorming moet dus dienen om de belastingen op werk te verlagen. Vooruit strijdt daar al jaren voor en dat gebeurt nu ook: we doen dat door de belastingen op inkomen uit vermogen te verhogen, zodat rijke aandeelhouders een échte bijdrage leveren, onder meer met een meerwaardebelasting op aandelen. Maar evenzeer met een Digitaks voor grote digitale multinationals als met een hogere bankentaks.

Vooruit zal altijd strijden om ervoor te zorgen dat werkende mensen netto meer overhouden, en ervoor te zorgen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

 Goed pensioen na 42 jaar loopbaan

Ook een goed pensioen is een kwestie van koopkracht. En wie heel zijn leven heeft gewerkt, moet kunnen rekenen op een goed pensioen. Dat vindt Vooruit maar logisch. 

Daarom heeft Vooruit de voorbije jaren gezorgd voor een minimumpensioen van meer dan 1.700 euro netto bij een volledige loopbaan, ook voor zelfstandigen. De toegang tot dat minimumpensioen en de berekening ervan heeft Vooruit ook voor de volgende jaren beschermd en verzekerd. 

Maar zal ik ook nog een pensioen krijgen later? Het is een vraag die veel jongeren zich stellen. Door de toenemende vergrijzing vergt dat de nodige hervormingen om ook in de toekomst een goed pensioen te garanderen voor wie zijn leven lang werkt. 

De principes van de pensioenhervorming: 

📍 Als het leven duurder wordt, moet ook uw pensioen automatisch stijgen. Zo simpel is dat. De index zullen we blijven beschermen. Dat geldt niet alleen voor de lonen, maar ook voor de pensioenen.

📍 Dankzij Vooruit ligt de lat nu voor iedereen gelijk: iedereen verdient een goed pensioen na een loopbaan van 42 jaar. Wie op zijn 18de begonnen is, kan op zijn 60ste stoppen. Dat is maar eerlijk.

📍 Door verschillende pensioensystemen te harmoniseren (ambtenaren, zelfstandigen, werknemers) maken we het pensioensysteem eerlijker en gelijker voor iedereen.

📍 Werken doen we veel meer lonen voor de berekening van je pensioen. Effectief gewerkte jaren wegen meer door in de berekening van je pensioen. Kun je een tijdlang niet werken omdat je ziek bent, of voor iemand zorgt, dan beschermen we die (gelijkgestelde) periode. 

📍 Meer pensioen voor wie langer werkt dan 67 jaar (de wettelijke pensioenleeftijd in 2030; tot dan is het 66), minder pensioen voor wie vroeger stopt. Wie met pensioen is en nog wil werken, betaalt bovendien veel minder belastingen. 

Samengevat: Vooruit doet wat moet in de federale regering om ervoor te zorgen dat ook de jongeren van vandaag later een goed pensioen hebben.

 Strijd voor lagere energie- en telecomfacturen 

De was doen, koken, het licht aan doen, je verwarmen in de winter: eerst en vooral is energie een basisvoorziening die voor iedereen voorhanden en betaalbaar moet zijn. Daarom heeft Vooruit de btw op energie van 21% definitief naar 6% verlaagd. 

Vooruit zorgt ervoor dat gewone mensen beschermd worden tegen hoge energiefacturen. Dat doen we met onze Vlaamse minister van Energie, Melissa Depraetere, maar ook met onze federale minister van Consumentenzaken, Rob Beenders. Beiden zitten aan de juiste knoppen om erop toe te zien dat de koopkracht van gewone mensen beschermd wordt en te strijden voor lagere facturen.

Bovendien zorgt Rob Beenders ervoor dat verzekeraars, telecom- en energiebedrijven automatisch het voordeligste contract aanbieden. Hij zal ook prijzen blokkeren als bedrijven of vrije beroepen overdreven marges aanrekenen in hun factuur. 

● Het klimaatverhaal is een koopkrachtverhaal

Door een gebrek aan ambitie en een te eenzijdige focus op de individuele verantwoordelijkheid staan we al te lang stil wat de klimaatstrijd betreft. Voor Vooruit is het klimaatverhaal dan ook in de eerste plaats een koopkrachtverhaal.

Om de nodige omslag voor iedereen haalbaar en betaalbaar te maken (of het nu renoveren is of de aanschaf van een warmtepomp), is een sterke overheid nodig die massaal investeert en mensen (financieel) helpt en ondersteunt.

Kortom, een beleid dat goed is voor de planeet en de portemonnee. En dat is precies wat onze Melissa Depraetere, Vlaams minister van Wonen, Energie en Klimaat op inzet.

De principes van haar beleid: 

👉 Collectieve renovaties

Vooruit heeft nooit geloofd in het systeem waarbij je tegen iemand zegt: jij moet nu eens op je eentje je woning renoveren, je dak vernieuwen en een elektrische auto kopen. Voor de meeste mensen is dat gewoon niet haalbaar. 

Daarom zet Vooruit massaal in op een collectieve aanpak. We ondersteunen en begeleiden mensen bij hun renovatie. Ook financieel. Met groepsaankopen voor lagere prijzen. En met pre-financiering die gericht is op zij die dit het meest nodig hebben.

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Door mensen te helpen met hun renovatie, verlagen we hun factuur. Dat is goed voor de planeet en de portemonnee. Met Vooruit zijn we ervan overtuigd dat alleen op die manier iedereen, van jonge gezinnen tot gepensioneerden, mee kan richting propere en goedkopere energie.

👉 Lagere factuur voor elektriciteit

Vandaag is Vlaanderen veel te afhankelijk van dure, vervuilende energie uit onbetrouwbare landen. Dat is niet alleen slecht voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee en voor de bevoorradingszekerheid.

Vooruit strijdt ervoor om versneld de omslag te maken van de energie van het verleden naar de energie van de toekomst. Naar hernieuwbare energie van bij ons. Dat is proper, betrouwbaar en goedkoper.

Daarbij willen we iedereen helpen om de nodige shift te maken naar elektriciteit, weg van aardgas. Zo heeft Vooruit er (in de federale regering) voor gezorgd dat de btw op warmtepompen alvast verlaagd wordt naar 6%.

Maar er is meer nodig om de omslag te maken. Zo betaalt de Vlaming nog veel te veel voor zijn of haar elektriciteitsfactuur. Dat heeft onder andere te maken met te hoge lasten op elektriciteit. Zeker in vergelijking met een andere energiebron zoals gas.

Daarom strijdt Vooruit ervoor om de lasten op de electriciteitfactuur te verlagen - en verdoken heffingen weg te halen - en die factuur te hervormen op een sociale manier, zodat verwarmen op elektriciteit de goedkoopste manier wordt. 

👉 Progressief sociaal tarief in plaats van ‘alles of niets’

Het sociaal tarief is vandaag zwart-wit: ofwel heb je er recht op, ofwel niet. Vooruit strijdt ervoor om het ‘alles of niets sociaal tarief’ te vervangen door een progressief sociaal tarief dat alle mensen bereikt die het nodig hebben. De benadeling van werkende mensen werken - die net te veel zouden verdienen om recht te hebben op het sociaal tarief - willen we zo wegwerken.

 Strijd voor lagere facturen in de zorg 

Behalve de partij van de koopkracht is Vooruit ook de partij van de zorg. Voor goede en betaalbare zorg - voor iedereen - zal Vooruit altijd strijden.

De voorbije jaren is dankzij Vooruit enorm geïnvesteerd om onze zorg toegankelijk en betaalbaar te maken. Zo kun je vandaag - dankzij Vooruit - voor 4 euro naar de huisarts en kun je op een laagdrempelige en betaalbare manier naar een (geconventioneerde) psycholoog voor 11 euro. Voor kinderen en jongeren tot 24 jaar is dat nu zelfs gratis. Het zijn maar enkele voorbeelden.

Die investeringen mogen niet stilvallen. Daarom blijven we investeren en hervormen in onze gezondheidszorg. Met Frank Vandenbroucke (minister van Volksgezondheid in de federale regering) en Caroline Gennez (Minister van Welzijn in de Vlaamse regering) hebben we daarvoor de juiste ministers op de juiste plaats.

Hun strijd? 

📍 De regeling dat je enkel je eigen deel betaalt (zoals 4 euro voor de dokter), breiden we uit naar andere zorgverstrekkers. In plaats van eerst de volle pot te moeten voorschieten en dan terug te trekken van de mutualiteit. Op die manier halen we financiële drempels tot zorg voor iedereen weg, net als overbodig papierwerk.

📍 Vooruit zet haar strijd tegen supplementen in de zorg (extra toeslagen op je factuur) voort. Voor wie het financieel moeilijk heeft, is dat super belangrijk. Die extra’s op de factuur verbieden we ook wanneer patiënten geen keuze hebben na een doorverwijzing, bijvoorbeeld voor een scan. We strijden ook voor een limiet waarbij ziekenhuizen extra’s vragen omdat je alleen op de kamer ligt en verbieden die (kamer)supplementen voor diensten zoals wifi of televisie. Vooruit wil dat hervormen door ziekenhuizen rechtstreeks te financieren voor deze diensten.

📍 Tot slot strijdt Vooruit ook tegen de toenemende commercialisering in onze rusthuizen. Grote winsten boeken op de kap van onze ouderen in Vlaanderen, kan niet voor Vooruit. Meer transparantie in de facturen is noodzakelijk. Eventuele kleine winsten moeten woonzorgcentra dan weer herinvesteren in hun zorgverlening  én in lagere facturen. Want wie zijn leven lang gewerkt heeft, verdient een comfortabele oude dag, met hoogstaande en betaalbare zorg zonder financiële kopzorgen, vindt Vooruit.

Strijd mee