Minder ongelijkheid: grote vermogens moeten eerlijk bijdragen
Wie werkt en eerlijk zijn belastingen betaalt, moet er vanuit kunnen gaan dat grote vermogens en multinationals dat ook doen. Solidariteit betekent dat iedereen zijn deel krijgt, maar vooral ook dat iedereen zijn deel doet.
Gewone werkmensen betalen vandaag te veel belastingen, omdat een kleine groep er te weinig betaalt. De indruk dat wie geld genoeg heeft steeds de dans ontspringt, tast het draagvlak voor solidariteit aan.
Een sterke welvaartsstaat staat dat nooit toe. Vooruit zal er altijd voor strijden om er voor te zorgen dat ook de grote vermogens en multinationals hun eerlijke bijdrage leveren. En dat zetten we ook om in daden in de federale regering.
● Automatisch het voordeligste contract
Sectoren zoals banken, verzekeraars, energieleveranciers en telecombedrijven hebben een enorme marktmacht. Ze kunnen hun prijzen opdrijven en diensten aanbieden aan voorwaarden, die ze zelf bepalen, vooral gericht op winstmarges voor zichzelf. De klant is dus niet altijd koning. Integendeel zelfs.
Zo wordt het Belgische bankenlandschap bijvoorbeeld gedomineerd door enkele grootbanken. Terwijl hun winsten jaarlijks stijgen, stijgen voor de klanten de kosten. Bovendien krijgen klanten amper voordelige rentes op hun spaarrekening.
Met Vooruit in de federale regering, en met onze minister van Consumentenzaken Rob Beenders, strijden we elke dag voor betaalbare facturen van banken, verzekeraars, energieleveranciers en telecombedrijven. Zo moeten ze mensen voortaan automatisch het voordeligste contract aanbieden.
● Banken moeten eerlijk bijdragen
Door hebzucht en overmoed veroorzaakte de financiële sector in 2008 een enorme crisis. Die crisis kostte de belastingbetaler bijna 15 miljard euro, net zoveel als we in Vlaanderen elk jaar uitgeven aan alle scholen en universiteiten. Toch zien we vandaag nog altijd een enorme machtspositie in de financiële sector.
Driekwart van al het spaargeld van de Belgen zit bij de 4 grootbanken. Die maken enorme winsten met het geld dat mensen op de spaarboekjes zetten. Ze moeten daarvoor in ruil deftige spaarrentes geven, vindt Vooruit. Wat ons betreft, moeten banken mensen het voordeligste spaarproduct automatisch, en dus als standaard, aanbieden. Bovendien willen we het verplicht koppelen van een voordelige spaarrekening met een zichtrekening bij dezelfde bank verbieden. Zo geven we spaarders meer vrijheid en kan de concurrentie onder banken volop spelen.
Met al dat geld in weinig handen, is een eerlijke bijdrage van banken ook maar vanzelfsprekend. Daarom hebben we in de federale regering gezorgd voor een hogere bankentaks. Ook de banken leveren vanaf nu dus een hogere bijdrage, en dat is maar normaal.
● En ook grote vermogens en multinationals moeten dat doen
Als de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, betekent dat ook dat grote vermogens en multinationals hun faire bijdrage moeten doen aan de welvaartsstaat waar zij deel van uitmaken.
Daarom komt er - dankzij Vooruit in de federale regering - eindelijk een meerwaardebelasting van 10% op aandelen, zodat rijke aandeelhouders nu echt een bijdrage leveren.
Ook multinationals moeten eerlijk bijdragen. Voor Vooruit kan het niet dat multinationals minder belastingen betalen dan onze KMO’s en hen zo wegconcurreren. Daarom heeft Vooruit de voorbije jaren mee de internationale minimumbelasting op multinationals ingevoerd. Daardoor betalen deze nu minstens 15% belasting op hun wereldwijde winsten.
Maar daar stopt het niet. Dankzij Vooruit in de federale regering is er nu ook een Digitaks voor grote digitale multinationals, zodat bedrijven als Google en Meta ook bij ons eindelijk belastingen betalen.