Nieuws
Stemmen voor Cultuur

Voorwoord

Team Vooruit

Thursday 02

May 2024 10:17

België is het beste cultuurland ter wereld. Dat zeggen wij niet, dat zegt de Good Country Index. En dat willen wij absoluut zo houden. 9 juni wordt niet alleen een kantelpunt voor de toekomst van ons land, maar ook voor de toekomst van onze cultuur-en mediasector.

De toekomst van al die creatievelingen - zoals jullie - die elke dag het beste van zichzelf geven om onze samenleving een spiegel voor te houden, nieuwe inzichten doen vorm te krijgen, de polsslag zijn van wat in onze samenleving gaande is, onrecht zichtbaar maken, onbehagen en angst beantwoorden door te verbinden, dan wel de stem zijn van wie anders nooit gehoord wordt: in geschreven woord, met reportages, op de bühne - met stem of een instrument - in een cultuurcentrum of theater. 

Cultuurwerkers en journalisten moeten dat in totale onafhankelijkheid blijven doen, met de juiste steun en bescherming, zo vinden wij van Vooruit. Toen Winston Churchill werd gevraagd of er niet bespaard moest worden op cultuur, ten voordele van de oorlogsindustrie was Churchills antwoord: “Als we besparen op cultuur, waar vechten we dan voor?”. Of om het met Frank Vandenbroucke te zeggen: “Op de operatietafel van het ziekenhuis zal kunst je leven niet redden, maar kunst is wel een belangrijke reden waarom het de moeite waard is om een leven te redden op diezelfde operatieatafel.”

In dit online magazine zullen jullie stemmen lezen van zowel Vooruit-kandidaten op 9 juni, maar evenzeer van doeners en denkers die mee aan de kar trekken om onze cultuur- en mediasector te beschermen en te doen bruisen. Samen met alle gelijkgezinden willen we het Vlaamse cultuur- en mediabeleid van onderuit vernieuwen, nieuwe expressievormen en sociaal-culturele engagementen  stimuleren. 

Een kwaliteitsvolle en onafhankelijke openbare omroep is in dat landschap evenzeer cruciaal, want ze biedt een gedeelde blik op de wereld. Een publieke omroep die ons de verhalen vertelt die wij moeten kennen,  staat garant voor een sterker medialandschap en een gezonde  democratie. Vandaar dat de strijd voor een sterke en onafhankelijke publieke omroep ook in Vlaanderen zo ontzettend belangrijk is voor Vooruit. Nu wellicht meer dan ooit. 

De voorbije jaren hebben we met Vooruit in de federale regering voor een kleine revolutie gezorgd met het zogenoemde ‘kunstwerkattest’, de meest complete sociale bescherming voor kunstwerkers in de wereld. Dat zijn geen dure woorden, maar daden. Die daden willen we ook na 9 juni waarmaken, om het cultuur- en mediabeleid in Vlaanderen weer de smoel te geven die het verdient. Om alle creatievelingen te geven wat ze verdienen. In dit online magazine kunt u alvast terecht voor invalshoeken, interviews en bijdrages die duidelijk moeten maken waar we voor staan. 

Het is Vooruit. Of het is achteruit. Kies maar.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.