Cultuur en media moeten toegankelijk zijn voor iedereen
Cultuur is overal. Cultuur kleurt onze vrije tijd met tv-reeksen, theater en film, boeken, muziekfestivals, tentoonstellingen etc. Het ontspant, inspireert en helpt ons om kritisch te kijken naar de wereld.
Helaas vinden steeds meer mensen de weg niet (langer) naar culturele activiteiten. Het huidige aanbod sluit niet genoeg aan bij hun leefwereld en ook de prijs schrikt af. Ook lokaal zien we dat niet alle gemeenten aandacht schenken aan toegankelijk cultuurbeleid.
Want wat heb je aan een bib vol literatuur als die amper bereikbaar is met de bus? Wat heb je aan een openbare omroep en streaming-aanbod als de prijs van je internet torenhoog is? Wat heb je aan een festival als het de huur van je kot hypothekeert?
Vooruit zal er altijd voor strijden om cultureel aanbod maximaal toegankelijk te maken voor iedereen. Bovendien pleiten wij - zeker in het licht van fake news en buitenlandse invloeden op sociale media - voor een sterke, kritische en onafhankelijke openbare omroep.
Dichtbij mensen
Een bibliotheek is de basis van het lokale cultuurbeleid. Veel bibs zijn uitgegroeid van een plaats waar je enkel boeken kon lenen tot een ontmoetingsplek waar mensen uit de buurt samenkomen, dingen ondernemen en elkaar beter leren kennen. Een plek waar kinderen met plezier leren lezen, luisteren en participeren. Waar ouderen worden geholpen om digitale vaardigheden aan te scherpen.
Nog beter dan alleen een laagdrempelige bib is natuurlijk een actief lokaal cultuurhuis. Een plek waar burgers en sociaal-culturele organisaties zich thuis voelen, waar gesprek ontstaat en waar bekende en minder bekende artiesten en kunstenaars een podium krijgen. In elke uithoek van Vlaanderen.
Een sterk lokaal cultuurbeleid biedt ook onze artiesten mogelijkheden om te maken en te presenteren, over het hele land. En mensen in elke stad en gemeente de kans om van hun talenten te genieten.
Toegankelijk voor iedereen
Kunst en cultuur is een basisrecht voor iedereen. Ook voor mensen die het niet zo breed hebben. Iedereen heeft recht op een fijne vrije tijd.
We garanderen dat recht via een sterke publieke omroep (via tv, radio, internet) waarvan iedereen thuis gratis kan genieten. Bovendien willen we ervoor zorgen dat elk cultureel evenement laagdrempelig en betaalbaar is voor iedereen.
Ook willen we dat woekerwinsten op kap van cultuurgebruikers stopt. Slinkse verkooptechnieken als ‘dynamic pricing’ op concert- en festivaltickets willen we verbieden, waar nodig op Europees niveau. Zo beschermen we de cultuurconsument en garanderen we de betaalbaarheid van het aanbod.
Cultuur voor jongeren
Jongeren vinden nog te weinig de weg naar culturele activiteiten. Het huidige aanbod sluit niet genoeg aan bij de leefwereld van jongeren en ook de prijs schrikt vaak af.
Vooruit wil dat ook kinderen en jongeren toegang hebben tot kunst en cultuur. En niet alleen als consumenten maar ook als makers van cultuur.
Kinderen die toneel willen spelen, muziek willen maken of willen tekenen moeten terecht kunnen in toneelverenigingen, muziek- of tekenscholen of in het deeltijds kunstonderwijs. Beleven én maken van kunst en cultuur doet onze kinderen en jongeren openbloeien.
Wij waarderen onze openbare omroep
Een sterke openbare omroep is onze gedeelde blik op Vlaanderen, Brussel en België in de wereld. Daarom zal Vooruit altijd aan de kant staan van een sterke, kritische en onafhankelijke VRT. Daarom wil Vooruit voldoende investeren in onze openbare omroep. Zo krijgt ook het talent van morgen daar het platform om zich te ontwikkelen.
Een beter statuut voor kunstwerkers
De duizenden mensen die in de sector van kunst en cultuur werken bieden ons iets dat onmisbaar is. Zij verdienen het om daar eerlijk voor vergoed te worden. En om te kunnen rekenen op een goede sociale bescherming, net zoals iedereen die werkt.
Dat is in de praktijk niet altijd zo vanzelfsprekend. Want kunstwerkers komen vaak terecht in onzekere statuten, zoals freelance dagcontracten, of werken aan maandenlang in de luwte aan een nieuwe voorstelling zonder een cent te verdienen.
Dankzij Vooruit heeft ons land nu de meest complete sociale bescherming voor kunstwerkers ter wereld. Met het Kunstwerkattest dat minister van Sociale Zaken, Frank Vandenbroucke, invoerde, versterkten we immers de werkzekerheid en het sociale opvangnet voor kunstwerkers
Dankzij dat attest krijgen kunstwerkers nu op een eenvoudige manier toegang tot specifieke regels in de sociale zekerheid, in auteursrechten, in pensioenen, en in bepaalde gevallen ook tot een kunstwerkuitkering.
Een veilige werkomgeving voor cultuurwerkers en journalisten
Niet alleen het juridische en financiële statuut van cultuurwerkers is vaak gebrekkig, maar ook de kwaliteit van de werkomgeving. Zo was er de laatste jaren in de cultuursector te vaak sprake van grensoverschrijdend gedrag.
Vooruit strijdt voor een veilige werkomgeving voor alle artiesten en cultuurwerkers. Onder andere door te investeren in de opleiding en professionalisering van een nieuwe generatie artistieke en zakelijke leiders.
Hetzelfde geldt voor onze openbare omroep en andere media. De VRT moet opnieuw een ‘huis van vertrouwen’ worden: voor wie kijkt én voor iedereen die er werkt. De journalistieke kwaliteitsvoorwaarden op redacties scherpen we aan. En overal in de media pakken we de schijnzelfstandigheid aan, en faciliteren we sectorale akkoorden voor correcte werkvoorwaarden voor onze journalisten.