Zomerfestivals, de plek bij uitstek voor cultuur
Tina Van Havere
Eerste opvolger voor het Vlaams Parlement in Oost-Vlaanderen, Kabinetsmedewerker minister van Volksgezondheid Frank VandenbrouckeThursday 30
May 2024 09:01
Schrijf eens een paar tips hoe je je kan voorbereiden voor de festivals, zo luidde het verzoek van het online magazine “Stemmen voor Cultuur”. Waarom ik? Wellicht omdat ik 20 jaar gewerkt heb inzake beleid rond nightlife en drugs, en die expertise de voorbije jaren mocht inzetten voor volksgezondheid, als medewerker van minister Frank Vandenbroucke. In al die jaren kwam ik (en kom nog altijd héél graag) op verschillende festivals, in binnen- en buitenland. Dus, here we go. Vrijblijvend, maar toch aan te bevelen:)
1. de zon is zalig, maar niet altijd
Het belangrijkste om rekening mee te houden als je naar een festival gaat is… het weer. De zon is leuk (vooral bij zonsondergang is het fantastisch om naar een concert te staan luisteren), maar kan je ook flink in de problemen brengen. Heel wat festivalorganisatoren nemen hierin zelf al heel wat stappen door zonnecrème aan te bieden op het terrein. Vind je er geen en begint de zon toch wat te steken? Aarzel niet te lang en ga langs bij de EHBO. Zij hebben er zeker.
2. drink (ook) water op tijd en stond
Gratis water op festivals? Wat mij betreft een must. Via kraantjes aan de toiletten, of via afzonderlijke tapkranen op het terrein. Breng dus je eigen drinkfles mee en dan kan daar rustig vullen en goed bijtanken. Voldoende water drinken helpt bovendien om de volgende dag geen kater te hebben. Zebradrinken beats kater. Zo geniet ik met volle teugen van een heel weekend optredens die ik vooraf had aangekruist.
3. op een festival is gezond eten ook een optie
We zien op festivals steeds meer aandacht voor gezond eten: de jaren van enkel frieten, hamburgers of een pizza liggen al lang achter de rug. Ga dus op ontdekking tussen de optredens door en laat je verleiden door Aziatische of ook andere keukens. Kies je voor friet en hamburger? Even goed, uiteraard. Alleen best niet een heel festival lang.
4. oordoppen zijn geen luxe
Nog altijd te vaak onderschat, maar wil je oorsuizen of een blijvend gehoorprobleem 100% vermijden, neem dan zeker oordoppen mee. Zeker als je van plan bent om helemaal vooraan post te vatten voor je favoriete groep. Heb je er zelf geen mee? Niet aarzelen: oordoppen zijn gratis ter beschikking op veel plaatsen op een festivalterrein. Ze doen niks af aan de ervaring.
5. veiligheid eerst, ook op een festival
Op festivals gaat het niet enkel over muziek. Ook is er liefde! Zorg dus dat je condooms op zak hebt. Ben je er toch vergeten? Vraag in het rond. Er zijn misschien wel gulle gevers of standjes die condooms bij hebben. Maar vooral: spreek duidelijk op voorhand af wat kan en wat niet, geef je grenzen altijd aan. Spreek ook af met je vrienden om elkaar in het oog te houden.
Helaas, kan het soms écht heel verkeerd gaan op een festival. Niet alleen daar, maar toch ook daar. Je wordt lastiggevallen, of je grenzen worden niet gerespecteerd. Aarzel dan niet om meteen een omstaander om hulp te vragen, je vrienden te informeren of naar de hulpposten te gaan. Met het ‘we care a lot-concept’ dat steeds meer festivalorganisatoren gebruiken, is er onder andere een speciaal aanbod voor festivalgangers die worden lastiggevallen. Op het terrein zelf, of op de camping. Dat geldt trouwens ook als je je niet lekker voelt: misselijk, een voet omgeslagen, onder invloed van drugs of alcohol…, aarzel niet om naar de hulpdiensten te gaan.
Belangrijk om weten: hulp-en zorgverleners op een festival zullen je altijd zonder oordeel verder helpen. Wees dus gewoon eerlijk, ook als je een bepaalde drug genomen hebt. Zij zullen er geen politie bij halen, maar alleen bezorgd zijn om jouw gezondheid. Heel wat hulpdiensten op festivals vandaag zijn trouwens voorbereid op de meest bekende problemen van druggebruik. No worries.
En nu we het toch over drugs hebben: je gebruikt natuurlijk beter niet als je geen risico wil lopen. Ook cannabis blijft een illegaal product. Kies je er toch voor om drugs te gebruiken: begin niet te experimenteren op een festival, neem geen drugs aan van mensen die je niet kent, en begin niet te combineren met alcohol en/of andere drugs. Vaak is er een organisatie aan boord zoals Safe ’n Sound. Zij kunnen je verder helpen met informatie rond druggebruik. Opnieuw, ook zonder te oordelen.
6. Keer veilig terug naar huis
Tot slot, maar ontzettend belangrijk ook: denk op voorhand na over je transport: hoe geraak je weer veilig thuis? Op elke festivalwebsite kan je hierover alle informatie vinden zodat je niet voor verrassingen staat. Komt er iemand je oppikken? Spreek dan een concrete plek af waar je te voet naartoe kan stappen zonder dat je oppikwagen nodeloos in de file moet staan schuiven. Of parkeer je auto weg uit het centrum en neem de fiets om tussen de auto en de festivalweide te pendelen. Maar vooral: stap niet in een auto met een chauffeur die alcohol dronk. Neem dat risico niet, durf daarover te spreken, laat het niet passeren.
Voila, enkele tips om ervoor te zorgen dat je een geweldige festivalzomer tegemoet gaat. Ook dat is onderdeel dat ons land het beste cultuurland maakt van de wereld, no doubt about that. Geniet er met volle teugen van!
Ga naar Tina Van Havere
Over de Auteur
Tina Van Havere
Eerste opvolger voor het Vlaams Parlement in Oost-Vlaanderen, Kabinetsmedewerker minister van Volksgezondheid Frank VandenbrouckeDeel dit artikel met je vrienden.
Wil je meer weten over onze strijd?
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Een pleidooi voor kunstenaarsateliers
Hilde Peeters3.06.2024
-
It’s the education, stupid!
Anaïs Maes30.04.2024
-
Zomerfestivals, de plek bij uitstek voor cultuur
Tina Van Havere30.04.2024