Nieuws
Stemmen voor Cultuur

Dat we het beste cultuurland ter wereld zijn, is mede dankzij solidariteit, maar we kunnen nóg beter

Tom Kestens

Monday 27

May 2024 10:08

Sinds 2014 meet “The Good Country Index” wat landen in de wereld bijdragen aan de mensheid en de planeet. Het concept en de index zelf zijn ontwikkeld door Simon Anholt, een Britse beleidsadviseur die meewerkte aan de ontwikkeling en implementatie van strategieën voor een verbeterd economische, politieke en culturele engagement met andere landen. Op die manier worden bijna 170 landen elk jaar weer gerangschikt, op basis van hun beleid en gedragingen. Zeven categorieën (wetenschap en technologie, cultuur, internationale vrede en veiligheid, wereldorde, planeet en klimaat, welvaart en gelijkwaardigheid, gezondheid en welzijn) leiden tot de algemene index, waar België elke keer weer goed scoort, maar waar we in één categorie de wereldtop zijn, zo niet de beste van de wereld en dat al jaren: cultuur.

Zo onderbouwt The Good Country Index al jaren met cijfers dat België de meest positieve culturele bijdrage levert aan de mensheid. De organisatie doet dat op basis van verschillende criteria, zoals de internationale impact van onze kunstenaars,  evenementen en ons cultureel erfgoed. Kortom, we leven in het beste cultuurland ter wereld, en je hoeft maar een beetje het nieuws te volgen om te zien waarom: regisseur Lukas Dhont en zijn team met een Oscarnominatie voor de film Close; Stromae en Angèle die de muziekwereld domineren; Adil en Bilal die Hollywood veroveren; FC Bergman, het huisgezelschap van Toneelhuis, die een Zilveren Leeuw ontvangt in Venetië; Miet Warlop die euforische recensies krijgt voor ‘One Song’ op het festival van Avignon, de historische roman WIL van Jeroen Olyslaegers die uitgeroepen werd door The Times tot “historical fiction of the year”, Charlotte Adigéry en Bolis Pupul die internationaal touren, het collectief JrCesar dat in de KVS nieuw meerstemmig totaaltheater maakt… En zo kunnen we nog wel even doorgaan als we bladeren door de voorbije jaren, en dat zonder iemand tekort te willen doen. Deze kleine greep uit de recente successen van artiesten van bij ons toont aan dat onze reputatie van beste cultuurland ter wereld terecht is. 

Die reputatie en nummer 1-plaats is een verdienste van ons allemaal. Het is een product van onze solidariteit. Want onze artiesten zijn opgeleid in onze scholen, hebben ervaring opgebouwd op onze filmsets & podia, werden voor hun projecten (deels) gefinancierd door ons allemaal, of krijgen vandaag een volwaardige sociale bescherming door ons kunstwerkattest. Zo werkt succes, zo werkt vooruitgang. Het is altijd een verdienste van een samenleving, zelfs al gebeurt die zoektocht onderweg voor elke kunstwerker met vallen en opstaan.

Met Vooruit geloven wij in - en vooral vertrouwen wij - de cultuursector en haar onvoorstelbare creatieve potentieel. Het is deels een verklaring waarom onze cultuursector blijft groeien, en sneller groeit dan andere sectoren in Vlaanderen. In tegenstelling tot wat anderen vaak beweren, creëert ze niet alleen welvaart en jobs, maar zorgt ze ervoor dat wij gewoon als samenleving beter in ons vel zitten. 

De randvoorwaarden en een kader bieden waarin onze cultuursector kan blijven floreren, is één zaak, maar dan moet de politiek ervoor zorgen dat dit fantastische aanbod ook toegankelijk en betaalbaar is. Voor iedereen. En dan komt solidariteit weer om de hoek piepen, want niet elke jongere kan zomaar een ticket voor een concert betalen. Of nog: uit onderzoek weten we dat niet alle mensen met migratieroots zich thuis voelen in de cultuurhuizen. Een cultuurwereld die nog meer bereikbaar, toegankelijk en betaalbaar is, daar willen we met Vooruit voluit op inzetten de komende jaren. Ik licht drie inspirerende voorstellen uit ons programma.

  1. Participatie kan veel meer kennisgedreven en digitaler. Vooruit wil daarom een Cultuurparticipatie App aanbieden. De cultuursector altijd op zak hebben, dat is het idee, inclusief een cultuur-startbudget voor jongeren tussen 15 en 18 jaar. We integreren bestaande passen zoals de UITpas en de PasPartoe. Zo verlaagt de app elke drempel naar het aanbod. De app kan ook worden gebruikt in scholen, voor cultuureducatieve doeleinden.
  2. Participatie is belangrijk, inclusie is nog beter. Daarom rollen we overal in cultuur en media veel meer inclusieve projecten, samenwerkingsmodellen en participatiemethodes uit. Drempels worden actief verlaagd, zo worden open en transparante procedures voor bestuursfuncties en leidinggevende functies voortaan verplicht. Ook cultuurhuizen worden daarin aangemoedigd.
  3. De betaalbaarheid van cultuur garandeert het grondrecht op culturele ontplooiing voor elke burger. Daarom strijden we tegen woekerwinsten op kap van cultuurgebruikers. Ook slinkse verkooptechnieken als ‘dynamic pricing’ op tickets verbieden we, waar nodig op Europees niveau. Cashloze betaalmethodes, zoals herlaadbare polsbandjes, mogen geen extra kosten opleveren voor festivalgangers. Zo beschermen we de cultuurconsument en garanderen we de betaalbaarheid van het aanbod.

9 juni wordt een kantelpunt, niet alleen voor de toekomst van ons land, maar ook voor de toekomst van onze cultuursector. Met Vooruit vinden we dat we die nummer 1-positie niet alleen moeten blijven beschermen, maar ook moeten blijven verdienen. Dat betekent dat we nog beter kunnen, in de toon zetten als wegbereider voor de hele wereld.


Ga naar Tom Kestens
Over de Auteur

Tom Kestens

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant