Nieuws
Stemmen voor Cultuur

Bert Cornillie:"Vertrouwen geven om creativiteit te stimuleren"

Bert Cornillie

Schepen van Cultuur in Leuven

Friday 17

May 2024 12:17

Zelzate en Leuven beten deze week de spits af van “Stemmen voor Cultuur”, de tour die Vooruit organiseert om onze cultuur- en mediasector vooruit te stuwen de volgende jaren, in plaats van achteruit. In het STUK in Leuven was schepen van Cultuur Bert Cornillie de gastheer voor heel wat professionele cultuurspelers en mensen met een hart voor cultuur. “De rode draad tijdens de avond in Leuven was vertrouwen. En net daar wringt het schoentje bij extreemrechts, dat achterdocht voedt om identitaire eenheidskoek op te leggen”, zegt Cornillie in ons online magazine “Stemmen voor Cultuur”.

Opvallend, Bert, in jouw slottoespraak van de avond kreeg het CIRKL circusfestival een prominente plaats? Waarom? 

Bert Cornillie: “Het circus belichaamt het goede samenleven waar ook Vooruit voor staat. In het circus is het zelfvertrouwen van de acrobaten de basis voor het grenzeloze vertrouwen in hun collega’s. Wat deze vertrouwensband keer op keer voortbrengt, is verbluffend. Als je dat vertrouwen niet hebt, verlies je de focus en riskeer je te vallen, een scenario waar niemand goed uitkomt. Hetzelfde geldt voor de rol van kunst en cultuur in onze samenleving. Cultuurparticipatie en kunstbeleving brengen ons dichter bij de complexiteit van het menszijn, geven perspectief aan ons bestaan, en zijn voor velen een houvast in een overprikkelde wereld. Meerlagige identiteitsvorming helpt ons ook mild samenleven, wat veel zaken mogelijk maakt. Het creëert een cirkel van rust, positieve energie en vertrouwen in zichzelf en anderen.”

 

Frank Vandenbroucke brak in Leuven opnieuw een lans voor een samenleving gebaseerd op solidariteit, vrijheid en creativiteit. Dat is ook wat zijn kunstwerkattest - om kunstwerkers beter te beschermen - uitademt? 

Bert Cornillie: “Precies. En ook hiervoor is vertrouwen opnieuw onmisbaar: vertrouwen in het creatieve, doch soms onzichtbare, proces dat voorafgaat aan het afleveren van een concreet werk. Sociale zekerheid is mensen beschermen, en dat heeft Frank uitstekend gedaan. Maar er is ook de vraag of kunstwerkers voldoende verdienen. Daarom is er overleg nodig over billijke vergoedingen en welzijn op het werk. Dat is het werk voor de komende jaren.”

 

Kunst en cultuur spelen een cruciale rol in het leren omgaan met wat of wie anders is, zei Alexandra Meijer (Wisper/Cultuurkoepel Leuven). Wat kunnen de amateurkunsten betekenen in dat verhaal? 

Bert Cornillie: “Meijer benadrukte dat het ontzettend belangrijk is om die open mindset voor een solidaire, inclusieve samenleving te beschermen en te vrijwaren. Ze hield dan ook een pleidooi voor vertrouwen in de amateurkunsten. Twee miljoen Vlamingen zijn actief in de amateurkunsten. Dat is prachtig en nodig. Maar er is ook vertrouwen nodig op het vlak van infrastructuur: niet alleen om publiek en groepen samen te brengen, maar ook om kunstenaars te behouden op plaatsen waar (te) weinig ruimte over is. Daarvoor is een open kijk nodig op medebeheer en vertrouwen gebaseerd op gedeelde verantwoordelijkheid. De overheid en de amateurkunsten willen beiden een bruisend cultureel aanbod. De weg ernaartoe kan, met wat goede wil, administratief makkelijker, zei Meijer. En ze heeft gelijk.”

 

Ook de rol van onze openbare omroep kreeg een plaats tijdens de avond in Leuven? 

Bert Cornillie: “Katia Segers - die de belangen van een sterke openbare omroep altijd heeft verdedigd - waarschuwde ervoor dat in veel Europese landen het wantrouwen van de populisten tegenover de openbare omroepen momenteel zo groot is dat ze maar wat graag de macht van deze omroepen willen inperken. Dat is wat ook hier in Vlaanderen staat te gebeuren als extreemrechts aan de macht komt. Ook hier geldt: journalisten hebben vertrouwen nodig. Onafhankelijkheid en vertrouwen zijn cruciaal om onze democratie te garanderen.”

 

Met de passage van Chris Janssens in De Afspraak deze week is het duidelijk wat Vlaams Belang van plan is. Wat heb je daaruit geleerd?  

Bert Cornillie: “Dan breekt het angstzweet bij mij uit. En niet alleen bij mij. Vlaams Belang spreekt over een cultuurstrijd, dat zegt al meer dan genoeg. Bij extreemrechts gaan cultuur en identiteit hand in hand. Cultuurbeleid is voor het Vlaams Belang niet meer of minder dan de bevordering van die Vlaamse identiteit. Enkel initiatieven die hieraan bijdragen, zullen voor Vlaams Belang nog kunnen rekenen op steun. Geen plaats meer dus voor andere of kritische stemmen. Diversiteit moet op de schop. Recente voorbeelden uit Hongarije, Italië en Slowakije beloven weinig goeds en tonen wat de inzet is van deze verkiezingen. Het afschaffen van diversiteitsbeleid en gestuurd onderzoek naar woke-ideologie in ons onderwijs zullen tot meer polarisering leiden dan woke ooit verweten werd. Zo wordt een inclusieve samenleving met mensenrechten voor iedereen een (te) verre droom. ”

 

De volgende halte van “Stemmen voor Cultuur” is maandag 22 mei in Antwerpen? Zien we jou daar ook? 

Bert Cornillie: “Dat lukt me helaas niet. Maar ik raad iedereen met een hart voor cultuur aan de volgende weken een avond mee te pikken in Vlaanderen. Het is hartverwarmend om telkens weer te zien wat mensen kunnen als ze zich verenigen. Het is hoog tijd om die stemmen voor cultuur luid te doen klinken, want 9 juni wordt écht een kantelpunt. Het is aan ons allemaal samen om de toekomst de juiste richting te doen uitgaan.”


Ga naar Bert Cornillie
Over de Auteur

Bert Cornillie

Schepen van Cultuur in Leuven

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant