Jo Schelstraete
Vrijwilliger "pur sang"

Jo Schelstraete

Punten
82VP
VP, wat is dat?

Dat zijn Vooruit Punten.
Telkens je meewerkt aan een Vooruit-actie, groot of klein, online of offline, ontvang je Vooruit Punten.

Wat je met die punten kan doen? Dat blijft nog even ons geheim. We vertellen het snel 🙂

 • answered 2021-05-23 13:32:59 +0200
  Q: Wat zijn volgens jou de 3 belangrijkste voorwaarden om een goed en gelukkig leven uit te kunnen bouwen?
  A: 1. Een zinvolle invulling van je vrije tijd door mensen bij te staan die minder geluk hebben. 
  2. Een goede gezondheid en indien het wat minder gaat, recht op betaalbare, kwalitatieve gezondheidszorg
  3. Geen geldzorgen op je oude dag

  Goed en Gelukkig Leven

  Binnenkort ontmoeten we elkaar digitaal om te praten over een goed en gelukkig leven.

  Voor we met elkaar in gesprek gaan, vragen we om na te denken over de volgende vraag. Tijdens de interactieve sessie gaan we aan de slag met de antwoorden.

 • published Gent - "1.000 rozen, 6 activiteiten" in Welzijnstraat 2021-04-23 13:55:08 +0200

  Gent - "1.000 rozen, 6 activiteiten"

  Kameraden,

  De versoepelingen, die zijn pas voor binnenkort. Dus jammer genoeg alweer geen 1 mei-stoet dit jaar. We dromen van meer vrijheid, maar ondertussen wachten we niet om wijze dingen te doen. Vooruit Gent heeft de komende dagen en weken een hele reeks fijne corona-proof activiteiten op het programma. Je ontdekt ze hier en kan per activiteit doorklikken voor meer info.

  1.000 rozen

  We hebben het dubbel en dik gemerkt de afgelopen maanden: de solidariteit is nog altijd hartverwarmend groot in onze stad. Daarom verdeelt Vooruit Gent tussen 30 april en 3 mei 1.000 rozen aan Gentenaars die met hun inzet de wijk kleuren.

  Activiteiten

  Zaterdag 24 april 11 uur – Aperitiefgesprek door Vooruit 9050 “We kleuren 9050 in!”. Inloggen doe je hier!

  Maandag 26 april 20 uur - Gespreksavond "Het socialisme van Frank Beke: in gesprek met de Gentse oud-burgemeester” georganiseerd door de Jongsocialisten Gent en StuGent. Inloggen doe je hier!

  Vrijdag 30 april - Vooruit Gent-Oost verkoopt 'Sossenballekes in Rode Saus' (en veggie-variant) vanuit De Roos. Reserveren doe je hier voor woensdag 28 april 12 uur!

  Zaterdag/zondag 1 en 2 mei – Alternatief voor de stoet. Het hele weekend kan je het verhalenparcours “Van Vooruit naar Vooruit”, georganiseerd door de jongeren van vzw De Vuist, in je bubbel wandelen. Inschrijven is niet nodig.

  Donderdag 6 mei 20 uur - Vooruit Gent organiseert een online lezing door Christophe Busch over polarisatie. Inschrijven doe je hier.

  Zaterdag 12 juni 10 uur – Bewegingsvergadering met Minister van Grootstedenbeleid, Meryame Kitir, en Gents Schepen Astrid De Bruycker over de toekomst van onze steden, en dan vooral natuurlijk onze geliefde stad Gent. Meer info volgt.

   

  Tot snel!

   

  Emilie Peeters, politiek voorzitter
  Geert dutré, voorzitter beweging

 • Gent-Oost - ‘Sossenballekes in Rode Saus’ take-out op Mei-avond

  De lente komt eraan en vooral 1 Mei met haar Mei-Avond.

  Mei-Avond, de vooravond van het Feest van de Arbeid, waar ook de strijd voor onze sociale zekerheid is uit voor gekomen.

  En, net het voorbije jaar hebben we heel sterk ervaren waarvoor een degelijk en betaalbaar zorg- en gezondheidssysteem nodig is.

  Genoeg redenen om  terug Mei-Avond te vieren, maar opnieuw binnen wat toegestaan is volgens de corona-maatregelen. . Helaas niet op de gebruikelijke manier, in één van onze café’s of feestlokalen, maar terug vanuit ons kot.

  Op een andere manier, en dit, kameraden, in een jubileumjaar : al 50 jaar bruist De Roos op 30 april, en ook dit jaar organiseren we - samen met onze vrienden van De Roos – een bescheiden feestmaaltijd, weliswaar af te halen.

  De koks van De Roos gaan voor ons voortreffelijke ‘Sossenballekes in Rode Saus’ en een heerlijke veggie-variant klaar maken.

  Voor de Feestprijs van € 10 , af te halen in De Roos, op vrijdag 30 april tussen 12.00 en 20.00 uur.

  Hou je aan je zelfgekozen afhaalslot én respecteer de coronamaatregelen.
  Betalen doe je, elektronisch, ter plaatse !

  Praktisch: doe hier je bestelling voor woensdag 28 april 12 uur en vul een tijdsblok in.
  (dit keer willen we géén samenscholingen van sossen en sociaal-progressieven en sympathisanten aan De Roos 😉)

  Contact: Jo [email protected] of 0475 53 06 86

 • Gent - Astrid De Bruycker reikt allereerste Q-labels uit

  Astrid De Bruycker, schepen van Gelijke Kansen en voorzitter van IN-Gent vzw (het agentschap dat anderstalige nieuwkomers en organisaties op weg helpt in Gent) heeft op 24 maart de allereerste ‘Q-labels’ voor initiatieven van Gentse bedrijven, onderwijsinstellingen, stadsdiensten en non-profitorganisaties uitgereikt. De wát?!

  “Gent is een superdiverse stad met mensen van bijna 170 verschillende nationaliteiten, maar er zijn nog altijd te weinig volwassenen met een migratieachtergrond in het hoger onderwijs en in onze bedrijven. Met het ‘Qolourfied label’ willen we daar iets aan doen. ’t Is een soort ‘beloning’ voor goeie projecten. Maar wat ik zelf vooral belangrijk vind, is dat we een netwerk vormen van onderwijsinstellingen en werkgevers die ervaringen delen. Ik hoop dat dat netwerk steeds groter zal worden, zoals de spreekwoordelijke olievlek. ‘Lead by example’, als het ware. Hoe meer mensen tonen hoe het moet, hoe meer mensen daarover horen ook, hoe meer er zullen volgen.”

  26 verschillende praktijken kregen het Qolourfied-label, omdat ze actief streven naar een opleidings- en werkvloer waar studenten en werknemers met migratieachtergrond op basis van hun ervaring en capaciteiten hun diploma halen of een job uitvoeren. Het gaat om praktijken van 17 organisaties: UGent, Odisee, Luca School of Arts, Artevelde en HOGENT (onderwijs); het stedelijke Onderwijscentrum en de human resourcesdienst van de Stad; de politiezone Gent; en Volvo, Ikea Gent, Cegeka, Engie, Microstart, SNOP, Showpad, NTGent en de Circusplaneet.

  Alle info vind je op www.qolourfied.be

  Op YouTube [LINK: https://www.youtube.com/watch?v=nY5xL6Esqj0] kan je een korte film (22’) over de Q-labels bekijken, met aan het eind een korte toespraak door Astrid.

 • Gent - Platform ‘Gent tegen Armoede’: indrukwekkende maatregelen, maar er is nog meer nodig…

  Vrijdag 19 maart 2021 vond opnieuw een – online – overleg plaats van het Platform ‘Gent tegen Armoede’. 28 vertegenwoordigers van stadsdiensten en van een 15-tal organisaties namen daar aan deel om het eerste werkingsjaar van het ‘Armoedebeleidsplan 2020-2025’ te evalueren.

   

  Rudy Coddens, schepen van Armoedebestrijding, leidde het overleg in. “Ik ben zeer dankbaar voor wat jullie samen met ons doen om armoede aan te pakken. 2020 was ‘een bijzonder jaar’. De groep arme mensen werd groter, een slechte zaak. Anderzijds is er een keerzijde aan die medaille: de solidariteit was nog nooit zo groot, en ook voor onze hogere overheden was het een ‘wake-up call’. Het belang van een sterke overheid en van een goeie samenwerking met het middenveld is nu veel duidelijker geworden. Dat moeten we absoluut proberen ‘vast te houden’ na de crisis.”

   

  Het plan is het tweede integrale Armoedebeleidsplan in Gent. Elk jaar wordt de voortgang geëvalueerd samen met het middenveld en wordt er bijgestuurd waar nodig. “Het overzicht van alle maatregelen die we vorig jaar namen is indrukwekkend. Dat toont het belang van een sterk netwerk om snel goeie beslissingen te kunnen nemen op basis van vertrouwen. ‘We zitten allemaal in dezelfde storm, maar niet allemaal in hetzelfde schip’ wordt vaak gezegd, om aan te geven dat sommige mensen méér hulp nodig hebben dan anderen. Je zou ook kunnen denken over Gent als één schip, dat we samen door de storm loodsen, om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk mensen (liefst niémand natuurlijk) overboord slaan. Als het opnieuw windstil wordt, gaat dat nog zo plezant zijn…”

   

  Astrid De Bruycker: ‘Samen stouter durven zijn tegenover hogere overheden’

   

  Na de presentatie van de evaluatie sloot Astrid De Bruycker, als schepen van Welzijn en Participatie, het overleg af. “Dit is beleidsinspraak zoals ze hoort te zijn: open, ruim, zonder taboes, structureel, met vaste regelmaat. Echt ‘samen stad maken’. Jullie horen dus wat mij betreft ook allemaal bij de ‘Helden van de Zorg’.”

   

  Astrid wilde het overleg vooral graag volgen om te luisteren naar de partnerorganisaties. “Zeker in tijden van corona is het goed om ‘uit het werkveld’ te horen welke uitdagingen nieuw zijn, of door de crisis groter zijn geworden.”

   

  Om het dan met Piet Huysentruyt te zeggen: ‘Wat heb je dan geleerd vandaag, Astrid?’ “Wel, ten eerste: dat er, ondanks alle extra inspanningen, veel zorgen blijven over het mentale welzijn van de (kwetsbare) Gentenaars. Ten tweede: dat er nog steeds drempels zijn naar dienst- en hulpverlening, bijvoorbeeld omdat men door corona vaak een afspraak moet maken en niet zomaar ergens kan langsgaan. Ten derde: dat er heel veel acties zijn in onze stad, maar dat we die nog meer bekend moeten maken bij kwetsbare Gentenaars zodat ze hun rechten kunnen opnemen. En omdat ik niet Piet maar Astrid ben, doe ik er een vierde bij: we, lokale overheid en middenveld samen, moeten ‘stouter’ durven zijn tegenover de hogere overheden en fellere signalen geven. Want er zijn ook van hun kant serieuze extra impulsen nodig om armoede te bestrijden, zéker in corona tijden...”

   

  In mei 2021 wordt de evaluatie ook officieel aan de Gentse gemeenteraad voorgesteld.

 • Gent - Solidaire buurtwinkel in Muide-Meulestede opent in april 2021

  Een tijd geleden al werd aangekondigd dat de wijk Muide-Meulestede een ‘solidaire buurtwinkel’ zou krijgen. Die komt op de plek waar vroeger Ateljee zat, aan het rondpunt halfweg de Meulestedesteenweg. In die buurtwinkel zullen mensen met een laag inkomen producten goedkoper kunnen kopen. Bovendien zouden er mensen kunnen tewerkgesteld worden die moeilijk aan een job geraken.

   

  “Een zeer interessant sociaal project dus” vindt Karin Temmerman. “Ik vroeg daarom tijdens de gemeenteraadscommissie van 17 maart 2021 aan onze Rudy Coddens, die schepen van Armoedebestrijding is, wanneer die buurtwinkel opent, hoe het winkelconcept en het aanbod er zullen uitzien, en of er binnenkort nog sociale kruideniers bij komen in onze stad.”

   

  Kwaliteit, korte keten, verschillende tarieven

   

  Rudy antwoordde uitgebreid op de vragen van Karin. “De opening is voorzien in april, de exacte datum wordt eerstdaags vastgelegd. Iederéén zal er welkom zijn, maar er zullen lagere tarieven zijn voor mensen met een laag inkomen. Sociale partners uit de buurt zullen die mensen er actief naar toe leiden. Er zal gewerkt worden met een systeem waarbij niemand behalve de winkelbediende kan zien, bij de betaling, wie recht heeft op dat verminderd tarief. Voor mensen die niet of minder mobiel zijn zal Samenlevingsopbouw boodschappen aan huis leveren.

   

  Er zal een ruim en kwalitatief assortiment aan levensmiddelen (voeding, onderhoud en hygiëne) beschikbaar zijn. Het principe van de korte keten wordt zoveel mogelijk toegepast. “De winkel streeft naar de uitstraling van een echte buurtwinkel met gezonde producten en een vriendelijke, buurtgerichte werking.”

   

  Buurtbewoners en kwetsbare werkzoekenden ‘doen de boel draaien’

   

  Buurtbewoners zullen samen met kwetsbare werkzoekenden de werking van de winkel ‘doen draaien’. De buurt krijgt trouwens inspraak in de verdere ontwikkeling van de winkel. “De buurt werd eerder al bevraagd over de inrichting en het aanbod. Er komt bovendien (in samenwerking met buurtpartners zoals Samenlevingsopbouw) een ontmoetingsplek voor klanten en andere buurtbewoners. De realisatie van de buurtwinkel is mee mogelijk gemaakt dankzij centen uit het Sociaal Innovatiefonds van Astrid De Bruycker als schepen van Participatie.”

   

  Mobiele sociale kruidenier met markwagen

   

  Op dit moment zijn er twee sociale kruideniers in Gent: Sociale Kruideniers vzw in Rabot (met een mobiele werking in Ledeberg, de wijk Watersportbaan en Nieuw Gent) en Sivi in Sint-Amandsberg (met een mobiele werking in de kanaaldorpen en rond het Scheldeoord). “In 2021 start bovendien het experiment om op vier plaatsen (Watersportbaan, Nieuw-Gent, Gentbrugge-Ledeberg en Scheldeoord) te werken met een mobiele sociale kruidenier die met een marktwagen rondrijdt. Zo krijgen we stap voor stap een mooie spreiding van (betalende) sociale kruideniers en (gratis) voedselondersteuning over heel onze stad.”

 • Gent - Freinetschool De Boomgaard tegen voorjaar 2022 helemaal in het nieuw

  15 kleuters hebben op 18 maart 2021 zelf de eerste stenen gelegd van de nieuwbouw voor De Boomgaard, de oudste freinetschool van Gent. In die nieuwbouw komen de burelen van de school en de buitenschoolse opvang, waardoor in het huidige schoolgebouw 120m² vrij komt voor twee extra klassen.

  Daar is Annelies Storms, die als schepen van Facility Management verantwoordelijk is voor de bouwwerken, erg blij mee. “Er komt een passief-nieuwbouw met een minimaal energieverbruik op de plaats waar tot voor kort nog een bouwvallige woning stond. Die werd aangekocht door de Stad om de uitbreiding mogelijk te maken. Bovendien wordt ook het sanitair vernieuwd, én komt er een extra kleedkamer, én een vernieuwde avontuurlijke speelplaats, én een overdekte speelruimte én een fietsenberging. Da’s een geweldig lijstje, de kindjes gaan een prachtige vernieuwde school hebben.”

  Door de uitbreiding van de fietsenstalling beschikt de school bovendien over één fietsrek per twee kinderen, extra plaats voor de kinderen die elke dag naar school fietsen.

  In het voorjaar van 2022 zou de nieuwbouw klaar zijn. Die kost 1,23 miljoen euro; 362.500 euro daarvan wordt betaald door het Vlaamse Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs.

 • Gent - Astrid De Bruycker over ‘taaliconen’: ‘Mooi instrument voor integratie van anderstaligen’

  In Brussel en Vlaanderen gebruiken al meer dan 200 organisaties ‘taaliconen’. Dat zijn vier symbolen die tonen welke kennis van het Nederlands nodig is om een bepaalde activiteit comfortabel te kunnen volgen, om zo bij te dragen aan de integratie van anderstaligen. Organisaties kunnen ze gebruiken op hun website, op flyers, of in de UiT-databank.

  Ook IN-Gent vzw biedt op zijn website informatie aan over deze taaliconen, inclusief een gratis infosessie en materiaal voor organisaties die er gebruik van willen maken. Een gemeenteraadslid van de oppositie vroeg aan Astrid De Bruycker, schepen van Gelijke Kansen en voorzitter van IN-Gent, of de taaliconen goed gebruikt worden in onze stad. “Ik vind de taaliconen een mooi instrument om twee redenen. Ten eerste weten anderstaligen tijdens welke activiteiten ze hun Nederlands kunnen oefenen en hoeveel Nederlands ze nodig hebben om ze te kunnen volgen. Ten tweede is het ook manier voor vrijetijdsactoren om een breder publiek aan te spreken. Een nieuwe taal leer je maar voor 20% op school (in dit geval in de lessen NT2 voor anderstaligen), de resterende 80% te oefenen in het dagelijkse leven. De taaliconen helpen hen over de drempel.”

  Eerste reeks samenwerkingen in ‘testjaar’ 2020

  De taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van Nederlands in Brussel. In Gent is IN-Gent vzw in 2020 gestart om zoveel mogelijk Gentse organisaties te overtuigen om met de taaliconen te werken.

  “2020 is dus een testjaar geweest… en dan nog eens in coronatijd. Aan een eerste vorming namen 13 organisaties deel, een tweede vorming moest worden geannuleerd door corona. Er volgden nog ‘1 op 1 gesprekken’ met zes organisaties gesprekken. Dat alles leverde samenwerkingen op met onder meer het Huis van Alijn, het Industriemuseum, het Design Museum, het Festival van de Gelijkheid en Belmundo Festival. Daarnaast vonden ook gesprekken plaats met een centrum voor volwassenenonderwijs, Diversiteitswerf Cultuur (die de taaliconen bekend maakt bij musea en bibliotheken), het STAM en het Museum voor Schone Kunsten. En uiteraard gebruikt IN-Gent ook zelf taaliconen voor eigen activiteiten.”

  De introductie van taaliconen bij de Stad Gent en aanverwante diensten staat op de planning in 2021. Onder andere het Vrijwilligerspunt (om de toegankelijkheid van vrijwilligersvacatures te verhogen) en (de website van) Uit in Gent komen in aanmerking.

  ‘Nog veel ruimte voor groei’

  Astrid evalueert de taaliconen voorlopig positief. “Maar er is nog veel ruimte om te groeien. Veel organisaties hebben interesse maar het vraagt wel een inspanning om effectief die oefenkansen Nederlands te creëren. Voor sommige organisaties is dat nog zoeken, want het verplicht hen om te onderzoeken of hun aanbod toegankelijk is voor mensen die Nederlands leren – en zo niet, hoe daar dan voor te zorgen. Vandaar dat IN-Gent ook telkens duidt op het belang van een breder taal- en diversiteitsbeleid. Organisaties kunnen daarbij trouwens rekenen op de hulp van IN-Gent.”

 • Gent - Word jij de nieuwe ‘beleidsmedewerker financiën’ van onze schepenen?

  Rudy Coddens, Astrid De Bruycker en Annelies Storms, onze drie Gentse Vooruit-schepenen, zijn op zoek naar een nieuwe ‘beleidsmedewerker financiën’ (m/v/x). Ben je geweldig met cijfers, geïnteresseerd in politiek en op zoek naar een boeiende job binnen een geweldig team? Solliciteer voor 5 april!

   

  Opdrachtomschrijving  

   

  Als beleidsmedewerker financiën:

   

  • ben je de rechterhand en adviseur van de schepen van Financiën in nauwe samenwerking met de financiële diensten van de Groep Gent
  • onderhandel je als expert, samen met de kabinetschef algemeen beleid en de schepen van Financiën, oplossingsgericht binnen de Gentse meerderheid over de begroting en slaag je er in om verschillende belangen te verbinden. Je bouwt  daarbij ook een netwerk uit binnen de Groep Gent, maar ook daarbuiten
  • ondersteun en adviseer je je collega’s, in het eenheidskabinet, die budgetten opvolgen voor hun kennisdomeinen. Je plant hiervoor de nodige overlegmomenten in om tot gezamenlijke standpunten te komen
  • ben je eindverantwoordelijke voor de voorstellen die namens het team aan onze collegeleden worden voorgelegd
  • bewaak je de uitvoering van het beleidsplan financiën
  • denk je mee na over hoe we onze werking kunnen verbeteren
  • rapporteer je regelmatig aan de kabinetschef algemeen beleid en de schepen van Financiën

   

  Zo bouw je mee aan een stevig en transparant lokaal bestuur met een duurzame, sociale en solidaire visie op onze stad.

   

  Jouw profiel en competenties

   

  Om bovenstaande opdracht te realiseren, verwachten we:

   

  • een sterk engagement om het socialistisch gedachtegoed mee uit te dragen
  • een helder zicht op verantwoordelijkheden van het Gentse stadsbestuur. Bij voorkeur woon je in Gent of heb je minstens een goed zicht op de Gentse context
  • een expertise in  financiële  processen rapportering en prognoses. Bij voorkeur die van een lokale overheid
  • een kritisch, analytisch en probleemoplossend denkvermogen zowel op korte als op lange termijn. Deze kwaliteiten komen zeker naar boven in acute en/of stresserende situaties
  • dat je daarbij complexe en grote hoeveelheden informatie verwerkt, die je dan ook nog eens makkelijk onthoudt. Je werkt snel, maar zorgvuldig. Digitale tools  hebben geen geheimen voor je
  • sterke communicatieve vaardigheden,  zowel mondeling als schriftelijk

   

  Aanbod

   

  • Bijzonder boeiende en uitdagende job in een sterk team en in het hart van de lokale politiek
  • Werkplek in het Gentse stadhuis
  • Voltijdse tewerkstelling
  • Verloning op niveau A met behoud van relevante anciënniteit (tot 10 jaar) en kabinetsvergoeding. Voor medewerkers van de Groep Gent gelden de interne regels voor terbeschikkingstelling aan een kabinet
  • Fietsvergoeding woon-werkverkeer, hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques


  Hoe kan je solliciteren?

   

  Stuur je cv en een motivatiebrief van max. 500 woorden ten laatste tegen 5 april 2021 naar [email protected]

  Indiensttreding: zo snel mogelijk.

  Nog vragen?

   

  Contacteer Rudy Coddens ( schepen ) - [email protected] of 0476 49 15 36

 • signed up on Deel mee 2021-05-16 08:34:22 +0200

  Deel mee

  Word Online Ambassadeur
  en maak mee het verschil.


  Vooruit staat open voor iedereen die gelooft dat solidariteit de oplossing is.
  Wij roepen niet populistisch in de ruimte, wij komen altijd met een oplossing.
  We doen dat op straat, in de parlementen en op sociale media.
  En we doen dat samen met jou.
  Samen maken we van ons land het beste ter wereld.

  Are you with us?
  Schrijf je in en ontvang als eerste onze updates, krijg leuke extra’s en blijf op de hoogte van onze acties.