Nieuws

Stop het geweld en zie elkaar graag. Niet alleen vandaag maar alle dagen #WECARE

Ronny Wolfcarius

Friday 21

May 2021 10:35

Op 17 mei, Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, riepen we via onze Facebookpagina op om te strijden voor gelijke rechten. Hoe kan je zorgeloos jezelf zijn als dat de reden is voor anderen om je te bedreigen? Elkaar graag zien, niet alleen vandaag maar alle dagen. Daar strijdt Vooruit iedere dag voor.

Naast een actie voor de grootste regenboogvlag in Roeselare, zat Vooruit niet stil de voorbije dagen. We stuurden samen met andere politieke fracties van het Vlaams Parlement, vertegenwoordigers van de Vlaamse erkende erediensten en de vrijzinnig humanistische en boeddhistische levensbeschouwingen een sterk signaal de wereld in. Daarnaast wil Vooruit-Kamerlid Karin Jiroflée therapie om LGBTQI+-personen te bekeren, verbieden. “Je mag trots zijn op wie je bent, een therapie die je iets anders zegt, heeft geen recht van bestaan.”

Samen Vooruit, samen tegen homofobie en transfobie 

LGBTQI+’ers krijgen nog te maken met intimidatie en fysiek geweld. Dat is onaanvaardbaar. “Gisteren namen we een statement in, samen met religies en levensbeschouwingen. Vlaanderen is nog lang geen veilige haven voor wie twijfelt of op zoek is. Als we willen dat iedereen veilig zichzelf kan zijn, hebben we nog heel wat werk op de plank, in álle bevoegdheden”, zegt Vlaams Parlementslid Maxim Veys

We kunnen niet anders. We moeten hiervoor blijven strijden: in het onderwijs, in de sporthal en in het café. Overal

De boodschap van de resolutie is dan ook duidelijk: ”We veroordelen elke vorm van intimidatie, discriminatie en geweld op basis van iemands seksuele oriëntatie. Iedere mens is gelijkwaardig. Punt.”

Ze benadrukt dat iedereen gelijkwaardig is en we discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit niet tolereren. 

“Iedereen moet veilig zichzelf kunnen zijn. Op regenboogvlak staan we juridisch al ver in ons land. Op vlak van maatschappelijke aanvaarding én het mentaal welzijn van de regenboog-community hebben we nog een hele lange weg af te leggen. We kunnen niet anders. We moeten hiervoor blijven strijden: in het onderwijs, in de sporthal en in het café. Overal”, besluit Maxim

Praktijken met als doel het bekeren van holebi’s, moeten stoppen

Dat we nog een lange weg te gaan hebben, blijkt ook uit het feit dat er nog altijd zoiets als conversietherapieën bestaan. Dit zijn methodes met als doel de seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie van LGBTQI+-personen te veranderen. Dat moet anders. 

Wie niet ziek is, moet niet genezen worden. Voor Vooruit heeft iedereen het recht om zichzelf te zijn, wat ook zijn of haar seksuele geaardheid is

“In België heeft iedereen recht op een goed en gelukkig leven. Dat kan enkel wanneer iemand zichzelf kan zijn. Er is dus absoluut geen plaats voor praktijken waarbij seksuele oriëntatie of genderexpressie onderwerp kunnen zijn van bekeringen.”, zegt Karin Jiroflée. 

Wil je met ons nadenken over een goed en gelukkig leven? Schrijf je in voor onze digitale sessies >>

Concreet wil Karin in de toekomst verbieden om holebi’s te ‘bekeren’ via conversietherapie. Het gaat om een verbod bij minderjarigen en kwetsbare personen of meerderjarigen die daarvoor geen geldige toestemming gaven. Ook reclame voor conversietherapie moet bestraft worden. 

Je mag trots zijn op wie je bent, een therapie die je iets anders zegt, heeft geen recht van bestaan

“Wie niet ziek is, moet niet genezen worden. Voor Vooruit heeft iedereen het recht om zichzelf te zijn, wat ook zijn of haar seksuele geaardheid is”, besluit Karin Jiroflée.

Wil jij ook van je laten horen? Deze sessies staan op de planning: 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.