Nieuws

Nieuws uit het Vlaams Parlement: Hannes Anaf: “Breng personeel kinderopvang niet in gevaar”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 02

June 2021 17:37

Tot drie dagen geleden mochten ouders zieke kinderen ongestraft thuis laten uitzieken. Zo hoefden zij niet met een hoestje, een potentieel symptoom van corona, naar een drukke kinderopvang. De Vlaamse overheid schaft die maatregel nu af. Te vroeg, zegt Vlaams fractieleider Hannes Anaf. Ook in de plenaire vergadering: Vlaams Parlementslid Caroline Gennez pakt kinderarmoede aan in de klas.

 • Hannes Anaf: kinderbegeleiders verdienen respect én bescherming

  Wat voor kinderen een hoestje is, kan voor volwassenen een zeer gevaarlijke ziekte zijn. Daarom kon je als ouder tot drie dagen geleden je zieke kind thuis houden zonder dat je kinderopvang moest doorbetalen. Die werd dan gecompenseerd door de overheid. Weinig kinderopvangen in ons land moesten dicht vanwege een corona-uitbraak.

  “Dat bewijst dat de maatregel wérkt”, zegt Hannes. “Daarom is de timing van deze beslissing ronduit bizar. De eindstreep mag dan wel in zicht zijn, we zijn er nog lang niet. 

  Tel daarbij op dat het griepseizoen voorbij is. Dat maakt het risico alleen maar groter als kinderen een hoest hebben. Nu beslist de Vlaamse regering om een maatregel af te bouwen die onze kinderopvangen veilig hield. Vertrouwt deze regering ouders dan niet om de juiste keuze te maken?”


  Het getuigt opnieuw van weinig respect voor de sector, gaat Hannes verder: “Eerst geeft de Vlaamse overheid het personeel in de kinderopvang én jonge ouders geen voorrang in de vaccinatiestrategie. Velen van hen zijn nog altijd niet gevaccineerd. Vandaag stelt de overheid hen nog eens bloot aan meer besmettingsgevaar. Dat maakt het extra cru.”

  Vertrouwt de Vlaamse regering ouders niet om de juiste keuzes te maken? 
  Beslissing pas op het allerlaatste moment gecommuniceerd

  Hannes vindt het ook kenmerkend dat de beslissing pas heel laat werd gecommuniceerd: “De minister-president is er graag als eerste bij om versoepelingen aan te kondigen. Nu moesten kinderopvang-initiatieven het met geruchten doen. Eind vorige week wisten ze nog altijd niet zeker wat er zou gebeuren."

  We spreken terecht over de helden in de zorg. De helden in de kinderopvang worden niet gezien

  In een crisis zie je wat de prioriteiten zijn, besluit Hannes Anaf: “De cijfers van corona zien er beter uit. Dat is een verdienste van ons allemaal. We spreken vaak over de helden in de zorg, meer dan terecht. De helden in de kinderopvang, die zich keihard inzetten en heel wat meer kinderen opvangen dan in het buitenland, worden niet gezien. Verleng de maatregel zodat zij beter beschermd blijven.”

 • Caroline Gennez: bestrijd armoede op school

  Ruim zes op de tien leerkrachten weet niet wat ze moeten doen als ze een armoedesituatie in de klas opmerken. Dat blijkt uit een bevraging van vzw Krijt bij meer dan drieduizend leerkrachten. Driekwart van de leerkrachten geeft aan tips nodig te hebben om om te gaan met armoede in de klas. 62% van de leerkrachten weet zelfs niet hoeveel een schooljaar eigenlijk kost.


   

  “Dat is verontrustend”, zegt Caroline. “De kinderarmoede is vandaag veel te hoog en de kosten voor secundair onderwijs stijgen steeds meer. 7 procent van de bevraagde leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs, verzon al eens een smoes omdat een schoolactiviteit of -uitstap te duur was. Dat is 7 procent te veel.”

  Brugfiguur om gezinnen écht vooruit te helpen

  Caroline wil ervoor zorgen dat leerkrachten meer bewust zijn van het probleem en signalen beter oppikken: “Leerkrachten en de school spelen een cruciale rol als eerste aanspreekpunt. Corona maakte leerkrachten al meer bewust van kinderarmoede, maar het kan nog beter.”  

  Ouders in armoede proberen hun thuissituatie vaak te verbergen. Daarom is een neutrale brugfiguur belangrijk

  Daarnaast kan een brugfiguur ook een oplossing zijn, besluit Caroline Gennez: “Een krak in sociale dienstverlening die gezinnen bijstaat en wegwijs maakt in hun mogelijkheden. Omdat ouders in armoede hun thuissituatie vaak proberen te verbergen, is die brugfiguur best verbonden aan de gemeente of het OCMW en niet aan de school."

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.