Nieuws

Tijd voor eerlijke en betaalbare contracten voor alle gezinnen, wetsvoorstel Kris Verduyckt goedgekeurd

Ronny Wolfcarius

Tuesday 11

May 2021 17:14

Meer dan 500.000 gezinnen betalen jaarlijks gemiddeld 600 euro te veel voor hun energie. Dit omdat ze aan verouderde energiecontracten vasthangen. Dankzij het wetsvoorstel van Kamerlid Kris Verduyckt is dit verleden tijd. Vandaag keurde de Commissie Energie zijn voorstel goed om deze ‘slapende’ energiecontracten te verbieden. "Heel wat mensen hebben een slapend contract zonder het zelf te weten. Het gaat om contracten die al jarenlang stilzwijgend worden verlengd. Met ons voorstel kunnen energieleveranciers niet langer oude, dure energiecontracten stilzwijgend verlengen. Zo kan iedereen steeds rekenen op het beste tarief."

 

 

Wat betekent dat, een slapend energiecontract?

Een slapend energiecontract is een contract dat niet meer beschikbaar is op de markt, maar dat door de leverancier stilzwijgend wordt verlengd. Het betekent dat de consument hetzelfde tarief van het oude contract blijft betalen. Ook mensen die gelokt werden met flinke kortingen in het verleden zitten vaak in zo'n slapend en ontransparant contract, want de kortingen worden na de verlenging niet meer toegepast. 

Dit verbod betekent een belangrijke stap naar een veel heldere en faire energiemarkt en betekent voor veel gezinnen een flinke besparing

Hierdoor betalen meer dan 500.000 gezinnen jaarlijks te veel voor hun energie: zo'n 600 euro meer per jaar volgens de CREG. "Deze gezinnen kunnen hun contract niet vergelijken in de online prijsvergelijkers of vinden hun weg niet in onze complexe energiemarkt. Ze stappen niet snel over en het probleem blijft bestaan. Mijn voorstel zorgt ervoor dat deze praktijken verdwijnen. Het maakt ook deel uit van het tienpuntenplan rond betaalbare en begrijpelijke energiefacturen."

Minister van Energie, Tinne Van der Straten, ondernam al enkele stappen. Zo zat ze samen met de sector om hen een actieplan te vragen om dergelijke contracten uit de energiemarkt te halen. Ondanks deze succesvolle actie, blijft Vooruit voorstander van een structurele en wettelijke regeling. 

Schrijf je hier in voor de digitale sessie met Kris Verduyckt over sociaal klimaatbeleid

Energieleveranciers kunnen niet langer oude dure contracten automatisch verlengen

Dankzij dit voorstel is het afgelopen met het automatisch verlengen van oude en dure contracten. Het voorstel voorziet een regeling waarbij de leverancier zijn klant twee maanden voor het aflopen van zijn contract duidelijk laat weten wat zijn huidige situatie is. 

LEES OOK: in the spotlight: Kris Verduyckt

"Het gaat hier niet om een luxeproduct. Elk gezin in ons land ontvangt een energiefactuur. Energie moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. De energiemarkt is enorm complex waardoor de consumenten vaak zelf de weg niet vinden naar het beste contract.

Door wettelijk toe te zien dat energiecontracten vergelijkbaar zijn en leveranciers hun beste tarief aanbieden aan consumenten, krijgt iedereen meer zekerheid op betaalbare energie. Dit verbod betekent een belangrijke stap naar een veel heldere en faire energiemarkt en betekent voor veel gezinnen een flinke besparing", besluit Kris Verduyckt

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.