Nieuws uit het federaal parlement: ons leger is geen plek voor extremisten
Ronny Wolfcarius
Thursday 20
May 2021 21:34
De klopjacht naar Jurgen Conings blijft de gemoederen in heel België bedaren. Nog steeds is het onduidelijk hoe het mogelijk is dat een gesanctioneerde militair aan een wapenarsenaal kan komen. Kris Verduyckt, die in de commissie voor Defensie zetelt, stelde deze vraag aan Premier Alexander De Croo en minister van Defensie Ludivine Dedonder. Voor de tweede week op rij kaartte Vicky Reynaert aan dat België te weinig doet om de crisis in de Palestijnse gebieden te stoppen. Gitta Vanpeborgh vroeg meer uitleg over het nieuwe statuut voor artsen in opleiding aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
-
Kris Verduyckt: de strijd tegen extreem rechtse groeperingen
Defensiespecialist Kris Verduyckt mocht de spits afbijten tijdens de plenaire vergadering van 20 mei. De situatie in Limburg blijft hallucinant. Honderden politieagenten en soldaten zetten ondertussen een perimeter af in het Nationaal Park Hoge Kempen om de gevluchte Jurgen Conings te vatten. Alleen Vlaams Belang stelde geen vraag over de geradicaliseerde militair. Voor de overige partijen was het onbegrijpelijk dat iemand die bekend stond bij het OCAD als een potentieel gevaar, de kazerne kon verlaten met zoveel wapens.
Volgens Kris Verduyckt is de bedreiging vanuit extreemrechts niet nieuw. “Het is al langer bekend dat er groepen extreemrechtse soldaten zijn, die getraind zijn om te doden en die ook potentieel gevaarlijk zijn. De politiek moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze kleine groep soldaten weggehouden wordt bij trainingen en gezagsposities. Mensen die gevaarlijk en opgeleid zijn om te doden, mogen in geen geval toegang hebben tot wapens.”
Extremisten horen niet thuis in ons leger. Zij maken het ten schande. Het leger verdient beter, de soldaten verdienen beter, dit land verdient beter
“Op dit moment laat de wet nog toe dat deze mannen nu vrij zijn om lid te worden van groeperingen. Groeperingen met als doel de staat te ondermijnen terwijl ze ook leren om mensen te doden... Dat is het probleem. Daar moeten we iets aan doen. Dat nuanceren, wegwuiven of negeren, is spelen met levens.”
Voor Vooruit is het helder: hier en niet verder. Melissa Depraetere dient een wetsvoorstel in die extremistische groeperingen aanpakt. Volgende week staat dit op de agenda.
-
Vicky Reynaert: nog steeds wachtende op sancties tegen Israël
Vorige week debatteerden ze al in het federaal parlement over het oplaaiende conflict in de Gazastrook. Een week later is de ravage in de Gazastrook enorm en zijn te veel levens verloren gegaan. Het beleid moet een stuk effectiever als we niet willen bijdragen aan de oorzaak van het conflict.
Aan symboolpolitiek heeft niemand iets, we moeten strijden tegen de fundamentele ongelijkheid die daar plaatsvindt. Wat daar gebeurt, is simpelweg annexatie. Het krijgt alleen niet die stempel
LEES MEER: conflict tussen Israël en Palestina
“We mogen de oorzaak van het huidige conflict dan ook niet vergeten. Het is Israëlische wetgeving die het mogelijk maakt om Palestijnse families hun huis uit te zetten. Het is Israëlische wetgeving die het koloniseren van Oost-Jeruzalem een werkelijkheid maakt. Het is Israëlische wetgeving die mensen op hun eigen grondgebied niet gelijk behandelt”, zegt Vicky Reynaert.
Volgens Vicky draagt België op dit moment bij tot de ongelijkheid in het land, door goederen toe te laten die (gedeeltelijk) geproduceerd worden in illegale nederzettingen. België moet daarom zijn verantwoordelijkheid nemen en koste wat kost het onrecht stoppen.
Minister Sophie Wilmès roept vooral op tot de-escalatie. Zij zit volgende week samen met Europese partners om tot een diplomatieke oplossing te komen.
-
Gitta Vanpeborgh: Eindelijk meer waarderingen voor artsen in opleiding
Dat deze regering investeert in zorg was al langer duidelijk. Eerder werd er al geïnvesteerd in mentaal welzijn, hogere lonen voor het zorgpersoneel en meer handen aan het bed. Deze week zette minister Frank Vandenbroucke een volgende stap. Er komt een beter statuut voor artsen in opleiding. Een statuut dat sinds 1983 al niet meer is aangepakt.
“Wij zagen de nood al langer en kwamen twee jaar geleden nog met een voorstel. Blijkbaar was er een crisis voor nodig om bij andere partijen tot een doorbraak te komen”, aldus Gitta.
Het gaat om zesduizend, vaak jonge mensen die essentieel zijn geweest om de druk in de ziekenhuizen te ondervangen. Wat Gitta betreft, moest het nieuwe akkoord dan ook zo snel mogelijk worden ingevoerd.
Frank kon dat alleen maar beamen. Hij beschreef de wantoestanden die jonge artsen in opleiding hem hadden verteld. Situaties waarbij jonge dokters bijzonder veel uren moeten kloppen voor te weinig geld. Met het nieuwe statuut komen er hogere lonen, betere werkomstandigheden en de mogelijkheid om privé en werk beter te combineren.
Ter afsluiting benadrukte Gitta hoe dit een belangrijke basis is voor verdere stappen. “Is er nog werk te verrichten? Absoluut. We hebben als parlementairen ook al signalen opgevangen van het terrein. De enige weg om daar te komen is door vooruitgang te zien en daar op verder te bouwen”, besluit Gitta Vanpeborgh.
Over de Auteur
Ronny Wolfcarius
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Hoe het vertrouwen in de politiek te herstellen
Ronny Wolfcarius19.06.2021
-
DOSSIER: Nieuws uit het Vlaams Parlement: Hannes Anaf: “Breng personeel kinderopvang niet in gevaar”
Ronny Wolfcarius2.06.2021