Nieuws

Gust Vanderwaeren ligt wakker van het tekort aan betaalbare woningen

Ronny Wolfcarius

Thursday 22

April 2021 15:00

“Waar lig jij wakker van?” is onze oproep om zonder taboes het gesprek aan te gaan met iedereen die gelooft in de kracht van solidariteit, maar zich niet gehoord voelt. Gust Vanderwaeren, een kok met een hart voor mensen, ligt wakker van het tekort aan betaalbare woningen in onze samenleving.

Mensen verdienen de kans om werkervaring op te doen

Gust Vanderwaeren (30 jaar) werkt voor EAT vzw in Brussel, wat staat voor Eerlijk Anders Tafelen. EAT vzw baat verschillende restaurants en cateringdiensten uit in Brussel voor het brede publiek, en stelt daarvoor mensen uit kwetsbare groepen te werk. Dankzij de werkervaring en opleiding die ze daar krijgen, maken ze meer kans op de reguliere arbeidsmarkt.

Gusts passie voor koken gaat terug op zijn kindertijd: “Op mijn twaalfde begon ik thuis te koken. Papa klopte geregeld lange dagen als loodgieter en ik vond het fijn om voor het avondeten te zorgen. Waarschijnlijk ligt daar de basis voor wat ik nu doe voor de kost.”

Appartementen zonder stromend water

Via EAT vzw helpt Gust mensen uit kwetsbare groepen aan werkervaring, en hij gaat verder dan dat. Sommigen helpt hij ook onderdak te vinden, want dat loopt niet van een leien dakje.

“Ik hoor vaak dat het zo goed als onmogelijk is om een degelijke woning te vinden door de angstaanjagend hoge huurprijzen in de steden. Zo ken ik iemand die in een bijkeuken woonde voor 300 euro per maand.

Er zijn verhalen van mensen die stuiten op appartementen zonder stromend water en met schimmel op de muren. Als ze dan toch een woning vinden, gaat vaak meer dan een derde van hun loon op aan huur. Na aftrek van de gewone levenskosten, blijft er niet veel meer over op het einde van de maand.”

Ik droom van een maatschappij waarin iedereen dezelfde kansen en rechten heeft, een wereld met betaalbare woningen en loon naar werk

Hij stelt zich vragen bij de leegstand in de stad. “Vaak zijn leegstaande panden eigendom van projectontwikkelaars voor wie de boetes op leegstand peanuts zijn. Zo wordt betaalbaar wonen nog ingewikkelder en de kloof tussen arm en rijk groter”, zegt Gust.

Gusts eigen dromen? Een eigen woning en zaak

Ook Gust vindt het moeilijk om een betaalbare woning te vinden. “Hoewel ik een goede job heb, blijkt dat niet zo evident zonder financiële steun van ouders. Als je 10.000 euro op je spaarrekening hebt, kan je maximum 100.000 euro lenen. Dat is al niet evident in deze tijden, maar ook al heb je flink gespaard, je kan bij de bank niet meer dan 200.000 euro lenen. Voor die som vind je geen deftige woning in Brussel of Leuven.”

Mijn ambitie is een eigen restaurant waar ik op een fijne manier omga met mijn personeel. Dat laatste is belangrijk, want ik heb het al anders gezien

Bovendien wil hij ondernemen en een restaurant openen in Leuven met een vennoot. Banken stonden in het begin van de tweede lockdown niet te springen om geld te lenen. Zeker voor horeca was dat niet vanzelfsprekend. Al begraaft Gust het idee niet.

“Ik wil een lekkere en toegankelijke keuken bieden aan democratische prijzen. Een keuken waarin ik mijn personeel goed opleid en op een fijne manier met hen omga. Dat laatste is belangrijk, want ik heb het al anders gezien.

Ik droom van een maatschappij waarin iedereen dezelfde kansen en rechten heeft, een wereld met betaalbare woningen en loon naar werk” besluit Gust.

Wil jij net zoals Gust je bezorgdheden over onze samenleving met ons delen? Laat ons weten waar jij wakker van ligt.

Heb jij ook ervaringen, ideeën en inspiratie rond goed en gelukkig leven? Schrijf je dan in voor onze digitale sessie over dit thema op 8 mei 2021 en zeg je gedacht. Op basis van jullie input bepalen wij de prioriteiten en vergroten we jouw impact.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.