Nieuws

Nieuws uit het federaal parlement: Kris Verduyckt strijdt voor sterk én sociaal klimaatbeleid

Ronny Wolfcarius

Friday 28

May 2021 17:48

Als de politiek niet ingrijpt, presenteren bedrijven de rekening van hun vervuiling aan de consument. Kris Verduyckt dringt erop aan om snel en met zoveel mogelijk sectoren samen te zitten. Joris Vandenbroucke klaagt aan dat de mobiele trajectcontroles nog altijd niet worden ingezet voor veiliger verkeer, en dat liefst vier jaar na hun aankondiging.

  • Kris Verduyckt: De (grote) vervuiler moet betalen, niet de gewone man

    De Brits-Nederlandse oliereus Shell moet zijn CO₂-uitstoot met 45 procent verminderen ten opzichte van 2019. Zo oordeelde een rechtbank in Den Haag in een zaak die onder meer de actiegroep Milieudefensie startte. Hoewel het bedrijf waarschijnlijk in beroep gaat, zet het de deur open voor milieuorganisaties wereldwijd om gelijkaardige rechtszaken te beginnen.

    Vooruit is voor een klimaatbeleid dat werkt én dat sociaal is

    Kris heeft daar gemengde gevoelens bij: “Rechters grijpen in omdat regeringen wereldwijd het laten afweten. Klimaatbeleid is geen zaak voor justitie of bedrijven. Het is een taak van de overheid.

    LEES OOK: Kris Verduyckt: “Maak van de klimaatdoelstellingen weer een prioriteit” >

    Grote bedrijven moeten de kosten betalen voor de vervuiling die ze jarenlang veroorzaakten. Een sterke overheid zorgt ervoor dat die rekening niet wordt gepresenteerd aan de consument. Voor onze beweging is het belangrijk dat de klimaatstrijd niet zorgt voor sociale ongelijkheid.”

    Klimaatbeleid is een taak van de overheid, niet van justitie of bedrijven

    Daarom vraagt hij aan minister Georges Gilkinet (Ecolo), die minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) vervangt, om met zoveel mogelijk sectoren samen te zitten. “Wij hebben nood aan een regering die niet alleen ambities in haar regeerakkoord plaatst maar die deze nieuwe situatie ook in goede banen leidt,” besluit Kris Verduyckt.

    LEES OOK: Kris Verduyckt in de spotlight: “Ik ben een echte ‘mensen-mens” >

  • Joris Vandenbroucke: Regio’s moeten meer samenwerken om verkeersdoden te verminderen

    De mobiele trajectcontroles die de Vlaamse overheid in 2017 ging invoeren, werken nog steeds niet. Dat ligt deels aan een gebrek aan samenwerking tussen het Vlaams en federaal niveau. Daarom bracht Joris de kwestie aan bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

    "Al vier jaar gebeurt er niets met de trajectcontroles, terwijl nergens in Europa zo weinig geremd worden aan wegenwerken als in ons land. Dat blijkt uit de Europese Verkeersbarometer”, zegt Joris. “De afgelopen maanden zagen we de gevolgen: 4 doden aan een werf op de E313, 4 doden aan een werf op de E17."

    Al vier jaar gebeurt er niets met de trajectcontroles, terwijl nergens in Europa zo weinig geremd worden aan wegenwerken als in ons land

    De nood aan meer verkeersveiligheid is inderdaad hoog. In 2020 gebeurden in ons land 800 letselongevallen tijdens wegenwerken. Bovendien waren er in 2019 liefst 37.699 verkeersongevallen en vielen 7% meer verkeersdoden dan in het jaar ervoor.

    In 2017 wilden minister van mobiliteit Ben Weyts en de Vlaamse regering zorgen voor meer verkeersveiligheid via mobiele en vaste trajectcontroles. Dat zijn controles waarbij de gemiddelde snelheid over een afstand wordt gemeten, in plaats van een momentopname zoals bij flitspalen. Vlaanderen kon op dat vlak een voortrekkersrol spelen, luidde het toen.

    Vandaag werken de trajectcontroles nog steeds niet, vertelde huidig Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters deze week in het Vlaams Parlement. De oorzaak zou de stroeve samenwerking zijn tussen de federale en Vlaamse overheid.

    Joris ziet een andere oorzaak: “Door pure nonchalance ging 4 jaar tijd verloren. Minister Peeters kondigde bovendien aan dat deze problemen vanaf 1 juni 2021 van de baan gingen zijn. Dat blijkt nu niet te kloppen.”

    “De Vlaamse regering heeft zich 4 jaar op de borst geklopt over verkeersveiligheid met nul resultaat. Ik hoop oprecht dat die terechte ambitie niet gefnuikt wordt omdat we telkens botsen op een gebrek aan samenwerking tussen de gewesten en de federale overheid. Dit hemeltergend amateurisme krijg je niet uitgelegd aan de nabestaanden van verkeersslachtoffers”, besluit Joris Vandenbroucke.

    LEES OOK: Nieuws uit het federaal parlement: fiscale voordelen voor voetbal aanpakken, meer bescherming voor mensen met inkomensgarantie >


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.