Nieuws

Didem ligt wakker van mensen die geen tweede kans krijgen

Ronny Wolfcarius

Wednesday 07

April 2021 14:27

“Waar lig jij wakker van?” is een oproep om zonder taboes het gesprek aan te gaan met iedereen die gelooft in de kracht van solidariteit, maar zich niet gehoord voelt. Voor Didem Borucu is het duidelijk: ze wil een samenleving waar we meer aandacht hebben voor elkaar. Een samenleving waar jongeren bovendien een tweede kans krijgen op school. Onze beweging ging op zoek naar haar verhaal. 

 

Je inzetten voor mensen geeft voldoening

Didem Borucu (21 jaar) studeert sociaal werk aan de Hogeschool Gent. In de middelbare school in Zele volgde ze de richting sociaal technische wetenschappen. Op het einde van het vijfde jaar kreeg ze een mentale klap te verwerken: ondanks haar inspanningen, kreeg Didem een B-attest. Haar laatste jaar volgde ze verzorging, aangevuld met een zevende jaar kinderzorg. Dit gaf haar de kans om door te stromen naar het hoger onderwijs. In de zomervakantie werkte ze als jobstudent in de buitenschoolse kinderopvang om haar inschrijvingsgeld te betalen. 

We moeten meer solidair zijn met elkaar. Iedereen verdient een tweede kans, nog meer als je je best doet

Didem krijgt veel voldoening door zich in te zetten voor mensen. Dat merkte ze tijdens haar stage in een woonzorgcentrum. “Ik ben graag bezig met mensen. Ik wil dat iedereen gelijk is en ik zie daar een rol voor mijzelf: ik wil mensen in armoede helpen, ervoor zorgen dat iedereen kan participeren, ongeacht hun achtergrond of verleden. We moeten mensen in armoede helpen weer op te staan in de maatschappij door hen meer op hun rechten te wijzen. De drempel om hulp te zoeken is vaak nog te hoog”, zegt Didem. 

Het beste land ter wereld is voor mij een plek waar we meer aandacht hebben voor elkaar en waar ik een fijne job heb waarbij ik mensen kan helpen

Didem gelooft in de kracht van solidariteit

“Mensen hebben te snel een oordeel over anderen. We moeten meer solidair zijn met elkaar. Iedereen verdient een tweede kans, nog meer als je je best doet. Ik vergelijk dit met de middelbare school waar men nog te vaak alleen naar punten kijkt, terwijl persoonlijkheid en achtergrond ook belangrijk zijn. In deze moeilijke tijden van corona, verdienen leerlingen in het secundair onderwijs een tweede kans. Dit kan bijvoorbeeld door herexamens in de zomervakantie te organiseren. 

Het beste land ter wereld is voor mij een plek waar we meer aandacht hebben voor elkaar en waar ik een fijne job heb waarbij ik mensen kan helpen. Een functie waar ik door bemiddeling zonder rechtbank mensen kan bijstaan of ex-gevangenen kan helpen om terug een plek te vinden in de maatschappij. Een fijne carrière en een goede gezondheid, dat is voor mij wat telt”, besluit Didem. 

Wil jij net zoals Didem je bezorgdheden met ons delen? Vertel ons, waar lig jij wakker van?

Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.