Anke Breugelmans ligt wakker van ongelijkheid in de samenleving
Ronny Wolfcarius
Wednesday 14
April 2021 10:33
“Waar lig jij wakker van?” is onze oproep om zonder taboes het gesprek aan te gaan met iedereen die gelooft in de kracht van solidariteit, maar zich niet gehoord voelt. Anke Breugelmans ligt wakker van ongelijkheid in de samenleving. Ze vertelt ons wat haar wakker houdt.
Mensen helpen door ervaring en empathie
Anke Breugelmans (43 jaar) werkt al 23 jaar bij de Sociale Dienstverlening van Stad Antwerpen, het voormalige OCMW van Antwerpen. In die tijd heeft ze mensen op allerlei manieren geholpen: ze werkte met psychiatrische patiënten, met mensen zonder papieren en asielzoekers. Momenteel is ze erkend schuldbemiddelaar bij de dienst budgetbeheer. Haar sociaal engagement heeft Anke van haar vader. Haar moeder kampte met psychische problemen, waardoor ze uit eigen ervaring weet hoe belangrijk een goede en toegankelijke gezondheidszorg is.
We moeten vermijden dat kansarmoede zich herhaalt van generatie op generatie
“Ik zorg graag voor anderen. Ik hou van het sociaal engagement in mijn job. Die geeft me voldoening en kracht om positief bij te dragen aan onze maatschappij. Door mijn ervaring met psychiatrie (door de job en door mama) en mijn empathisch vermogen kan ik heel wat mensen helpen. De dankbaarheid die ik van mensen krijg die ik help, steekt mij telkens weer een hart onder de riem”, zegt Anke.
De stap naar het OCMW is vaak te groot
“Binnen schuldhulpverlening werken ik en mijn collega’s met een diverse doelgroep: gepensioneerden, mensen zonder werk, maar ook mensen die een ruim inkomen hebben. Ze hebben allemaal moeite om hun inkomen te beheren en hebben hierdoor vaak een grote schuldenlast. Ook merken we dat er vaak onderliggende problemen meespelen: verslaving, intrafamiliaal geweld, psychische problematiek, … Mensen met een hulpvraag komen vaak te laat doordat de stap naar het OCMW te groot is. Door schaamte of omdat ze er zelf willen uitraken.
Ik zorg graag voor anderen. Ik hou van het sociaal engagement in mijn job. Die geeft me voldoening en kracht om positief bij te dragen aan onze maatschappij
Armoede en gezondheidszorg hangen samen. Hoewel België tot de top behoort als het gaat over sociale zekerheid, is het vaak niet fijnmazig genoeg voor mensen die leven in armoede. Als je maar 82 cent op zak hebt, is 1 euro te veel om bij de dokter langs te gaan. Dan heb ik het niet eens over een bezoek aan de psycholoog waar je al snel 55 euro of meer betaalt. Een toegankelijke gezondheidszorg is ook een vorm van welvaart.”
Investeren in de jeugd van nu
We moeten vermijden dat kansarmoede zich herhaalt van generatie op generatie. Dat kan door nu meer te investeren in de jeugd van nu. Verschillende OCMW’s hebben een inleefhuis waar jongeren een rondleiding krijgen om hen een idee te geven wat het leven kost en waar ze rekening mee moeten houden. Dat is een mooi initiatief maar onvoldoende om op een paar uur mee te geven wat het leven kost. Het is misschien ook zinvol om binnen het onderwijs lessen te voorzien waarin jongeren leren omgaan met een budget en wat er allemaal bij komt kijken als je alleen gaat wonen. Om te vermijden dat jongeren in de schuldhulpverlening terecht komen, moeten we meer investeren”, besluit Anke.
Wil jij net zoals Anke je bezorgdheden met ons delen? Laat ons dan weten waar jij wakker van ligt?
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Ronny Wolfcarius
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Hoe het vertrouwen in de politiek te herstellen
Ronny Wolfcarius19.06.2021
-
DOSSIER: Nieuws uit het Vlaams Parlement: Hannes Anaf: “Breng personeel kinderopvang niet in gevaar”
Ronny Wolfcarius2.06.2021