Nieuws

LOKAAL: Vooruit lokaal actief: Wally maakt mee het verschil

Ronny Wolfcarius

Friday 02

April 2021 12:34

Vlaanderen zit vol met mensen die bereid zijn zich in te zetten voor iemand anders. Zo iemand is Ingewald Antonsson, beter bekend als Wally. Wally is actief bij Vooruit Mol én geëngageerd vrijwilliger bij de armoedeorganisatie Actie Mensen in Nood Mol. Samen met het CAW werken ze mee aan een inloopcentrum. 

Een nieuwe start

25 jaar was Wally actief als OCMW-raadslid. Daar verzamelde hij heel wat know how en expertise die niet verloren mocht gaan. Hij besloot zich in te zetten voor de armoedeorganisatie Actie Mensen in Nood Mol VZW (Actie MIN). Actie MIN organiseert voedselbedelingen voor kansarmen. Hiervoor werken ze samen met lokale supermarkten. “Die voedselbedelingen bieden ons ook de kans mensen door te verwijzen naar de juiste hulp, want vaak weten ze niet genoeg waar ze allemaal recht op hebben", zegt Wally. 

Met zijn 25 jaar ervaring weet Wally maar al te goed hoe ons sociaal vangnet georganiseerd is. Daarom biedt hij de vrijwilligers nu ook begeleiding en opleidingen aan.

We moeten meer doen om de meest kwetsbaren in de samenleving te ondersteunen

Een nieuwe stap

Om nog meer mensen te helpen, dienden het CAW en Actie MIN vorig jaar een dossier in om een inloopcentrum op te starten. “In dit inloopcentrum kan je verschillende diensten zoals CAW, JAC, en het  Huis van het Kind raadplegen. Je kan er binnenlopen zonder afspraak, een tas koffie of soep krijgen of simpelweg een babbeltje slaan. Je kan er douchen, wassen en drogen. Hoewel alles al operationeel is, zitten we nog in de opstartfase”, zegt Wally. 

Volgens Wally was een inloopcentrum broodnodig. “We moeten meer doen om de meest kwetsbaren in de samenleving te ondersteunen. We zien heel duidelijk dat de armoede stijgt en corona maakt het er niet makkelijker op. De afgelopen twee jaar is het aantal mensen dat in aanmerking komt voor de voedselbedeling verdubbeld.”

Een nieuw verhaal

Dit is nog maar het begin. Samen met Tomas Sergoris van Vooruit Mol zetten ze een nieuw initiatief op poten. In samenwerking met OCMW Mol focussen ze zich op kansarme kinderen van het lager onderwijs en de eerste graad. 

“Het gemeentebestuur stelde al een outreachend maatschappelijk werker aan. Die zal de scholen en de armoedeorganisaties begeleiden. Het gemeentebestuur en actie MIN gaan nu ook kinderen voorzien van een laptop of computer in samenwerking met De Frakstok. Deze organisatie lanceerde via Facebook een oproep om gebruikte laptops binnen te brengen. Kinderen die er nood aan hebben, kunnen een laptop afhalen op het OCMW of op school. Op deze manier helpen we ook kansarme kinderen”, besluit Wally.

Merci voor al je inzet, Wally.

Wil je ook meedenken, meedoen of meedelen: Kijk hoe je deel kan worden van onze beweging. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.