Nieuws

Veilig vooruit in iedere straat

Ronny Wolfcarius

Friday 26

March 2021 09:06

Er valt nog veel winst te boeken op vlak van verkeersveiligheid in de bebouwde kom. Dat komt uit het onderzoek van het Kenniscentrum Verkeesveiligheid Vias Instituut. Vlaams Parlementslid voor Vooruit, Annick Lambrecht, vroeg in de commissie mobiliteit een hoorzitting om haar voorstel omtrent veiligere wegen meer kracht bij te zetten. 

Cijfers van 2019, die Annick verzamelde, tonen aan dat bijna de helft van alle ongevallen en 36 procent van alle verkeersdoden gebeuren op wegen waar je 50 kilometer mag rijden. Dit in tegenstelling tot de zone 30 wegen, waarbij er slechts 4 procent van het totaal aantal verkeersdoden en 8 procent van het totaal aantal gewonden werden geteld. 

Het anders inrichten van straten en wegen vermindert dus het aantal gewonden en overlevenden in het verkeer. “Nu wordt zone 30 willekeurig ingevoerd. We hangen bij wijze van spreken af van de goodwill van steden en gemeenten om zones 30 te hanteren rond scholen. Je kind veilig laten buiten spelen, naar school gaan, door je straat fietsen, het zou vanzelfsprekend moeten zijn. Ik ben de achteruitgang van de verkeersveiligheid in Vlaanderen beu”, zegt Annick.

Het voorstel van Annick Lambrecht is om binnen de bebouwde kom van 30 kilometer per uur de standaard te maken. Wil een gemeente op een weg 50 kilometer toestaan? Dan moet deze veilig worden ingericht. Door de logica om te draaien, garanderen we een veilige omgeving voor onszelf en onze kinderen. Zo voorkomen we veel leed. 

Om de andere parlementsleden te overtuigen van de noodzaak om de maximumsnelheid in de bebouwde kom aan te passen, vroeg Annick een hoorzitting met onder andere het Vias Institute zelf, Antwerps gouverneur Cathy Berx, Dirk Lauwers (UGent en UAntwerpen) en Ouders van Verongelukte Kinderen (SAVE vzw) die haar voorstel steunen. 

Deze maatregel zorgt voor een positieve impact voor iedereen. Want niet alleen voetgangers en automobilisten, maar ook fietsers zijn vaak het slachtoffer van verkeersongevallen. Voor die laatste groep was het afgelopen jaar een bijzonder zwart jaar. Want om de vijf dagen sterft in Vlaanderen een fietser in het verkeer in 2020. “Vermijdbare slachtoffers”, zegt Annick. “Hetzelfde geldt voor kinderen. Eigenlijk moet je bij elke verkeersregel telkens de bedenking maken wat het betekent voor alle weggebruikers. De wegen zijn van ons allemaal, dus ook van onze kinderen. Een echte oplossing ligt in ons handbereik. Het enige wat er nu nog ontbreekt is politieke moed”, besluit Annick Lambrecht. 

Denk jij ook graag mee over veilige en leefbare buurten? Schrijf je dan in voor onze digitale sessies en doe mee!




Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.