Nieuws

Tijd om de verzekeringsmarkt terug wakker te schudden

Ronny Wolfcarius

Friday 14

May 2021 10:41

Belgische gezinnen besteden gemiddeld 3,5 procent van hun uitgaven aan verzekeringen. Dat is ongeveer 400 euro meer dan andere Europese gezinnen. Melissa Depraetere komt met drie voorstellen om de verzekeringsmarkt minder complex te maken. Zo vindt iedereen makkelijker zijn weg naar goedkopere verzekeringen. 

De verzekeringsmarkt is in slaap gewiegd

Belgische gezinnen betalen ongelooflijk veel aan verzekeringen in vergelijking met de rest van Europa. Ze betalen 1,6 miljard meer aan verzekeringspremies in vergelijking met het Europees gemiddelde. Per gezin komt dat neer op bijna 400 euro. We zijn daarmee het derde meest betalende land in Europa. Onze fractievoorzitter Melissa Depraetere is dan ook duidelijk: 

"Ik wil de verzekeringsmarkt terug wakker schudden. Mensen gaan verzekeringen aan om zichzelf te beschermen wanneer er iets misloopt. Het is dan ook belangrijk dat zij het beste verzekeringscontract kunnen afsluiten. Wat we nu vooral zien, is een weinig dynamische markt. Bovendien is ze erg complex en weinig transparant. Daar moeten we nu écht iets aan doen."

Met onze voorstellen zorgen we ervoor dat mensen in de eerste plaats het bos door de bomen zien, en vervolgens makkelijker overstappen naar een polis die het best bij hen past, in elke fase van hun leven

Drie voorstellen om de verzekeringsmarkt opnieuw wakker te schudden

Op de een of andere manier is de verzekeringsmarkt volledig in slaap gewiegd, met een duurde polis voor heel wat Belgische gezinnen als gevolg. Het is moeilijk om een weg te vinden naar online polissen. Het feit dat het ook om een complexe markt gaat, helpt niet. "Ik vind het onze rol om ervoor te zorgen dat iedereen de best passende verzekering heeft, zonder daarvoor te veel te moeten betalen’, zegt Melissa. Onze beweging komt daarom nu met drie voorstellen die de markt moeten wakker schudden. Melissa legt uit: 

 1. We schrappen de voorwaarden om een contract op te zeggen na één jaar 

  "We vergemakkelijken de overstap van de ene naar de andere verzekeraar door de voorwaarden om een contract op te zeggen te schrappen na één jaar.

  De drempel om naar een voordeliger contract te veranderen, is vandaag te hoog omdat er aan allerlei voorwaarden moet worden voldaan. We namen deze in het verleden al weg bij elke overstap in de energiemarkt. We deden hetzelfde voor Telecom. Nu willen we dat ook doen bij verzekeringen."

 2. We vergemakkelijken de overstap ook met een eenvoudige online tool

  "We hebben te maken met een complexe markt. Een overstap lijkt daarom een hele onderneming, maar dat hoeft het niet te zijn. We moeten via een online tool de overstap simpel organiseren. Geen administratieve last, geen kosten en een maand later moet alles geregeld zijn. In Nederland doen ze het al, met succes."

 3. We spelen de slapende verzekeringscontracten de markt uit

  "Na het verlopen van een bepaalde periode, en wanneer blijkt dat de polis niet financieel voordelig is of de verzekeraar het product niet langer actief aanbiedt, moeten mensen opnieuw de keuze kunnen maken. Het is de verzekeraar die dan een ander voorstel aanlevert, maar ook de persoon begeleidt naar de prijsvergelijkingssites." 

 

Te vaak hebben mensen het gevoel dat ze te veel betalen voor bepaalde verzekeringen. Door de complexiteit van de verzekeringsmarkt ondernemen ze toch te weinig om daar iets aan te doen. "Met onze voorstellen zorgen we ervoor dat zij in de eerste plaats het bos door de bomen zien, en vervolgens makkelijker overstappen naar een polis die het best bij hen past, in elke fase van hun leven", besluit Melissa Depraetere.

 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.