Systematisch familiegeweld pakken we aan
Ronny Wolfcarius
Friday 12
March 2021 14:31
In veel landen zijn pedagogische lijfstraffen al verboden, in België nog niet. “Sommige ouders denken daardoor dat het nog steeds oké is om systematisch geweld te gebruiken tegen kinderen”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Karin Jiroflée. “Daarom heb ik opnieuw een voorstel ingediend om dit bij wet te verbieden.”
Heel wat landen hebben pedagogische lijfstraffen al bij wet verboden. Ook in de meeste Europese landen is dat zo. “In de hele Europese Unie zijn er nog slechts drie landen waar zo’n tik niet expliciet verboden is. Dat is Italië, Tsjechië en dus ook België”, zegt Jiroflée. “Het is gênant dat een land zoals het onze daar nog niet in geslaagd is. Verschillende internationale instellingen, zoals het Europees Comité voor Sociale Rechten en het het VN-Comité voor de Rechten van het Kind, hebben ons hier trouwens al voor veroordeeld. Ik wil daar dan ook zo snel mogelijk verandering in brengen.”
Is een tik, slag of klets pedagogisch verantwoord?
Zeker bij vorige generaties vroeger was het niet ongewoon dat ouders hun ongehoorzame kinderen door middel van een fysieke tik tot de orde riepen. Dat werd vaak met de mantel der liefde bedekt. Nochtans, een tik blijft een tik en dat is een vorm van (huiselijk) geweld. Zeker voor kinderen is dat niet oké.
Uit onderzoek blijkt immers dat kinderen die lijfstraffen krijgen, een negatiever zelfbeeld hebben, angst ontwikkelen en daar lang gevolgen van ondervinden. Daarnaast is ook bewezen dat kinderen het gedrag van hun ouders vaak kopiëren. Zonder duidelijk signaal blijft dat een straatje zonder eind. “Sommige ouders denken immers dat het nog steeds oké is om hun kinderen systematisch tikken te geven”, zeg Jiroflée. “Ze hebben dat zelf meegemaakt en denken daarom dat het niet zoveel kwaad kan.
“Door dit bij wet te verbieden geven we als maatschappij het signaal dat dit echt niet door de beugel kan. In 2005 heb ik al eens een gelijkaardig wetsvoorstel ingediend. Toen kreeg ik de reactie: dit is geen prioriteit. Wel, zeker ook omdat omdat huiselijk geweld en kindermishandeling sinds de coronacrisis in stijgende lijn zitten, hoop ik dat het deze keer wel een prioriteit zal zijn”, besluit Jiroflée
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Ronny Wolfcarius
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Hoe het vertrouwen in de politiek te herstellen
Ronny Wolfcarius19.06.2021
-
DOSSIER: Nieuws uit het Vlaams Parlement: Hannes Anaf: “Breng personeel kinderopvang niet in gevaar”
Ronny Wolfcarius2.06.2021