Stemmen voor Cultuur
stemmen-voor-cultuur-brussel2

Nightlife is culture #stemmenvoorcultuur

maandag 27 mei, 2024 | 20:00 -22:00
Locatie:
Vooruit Vitrine, Brussel

Brussel is de voedingsbodem voor een rijk, divers en dynamisch nachtleven. Onze bruisende hoofdstad leeft 24/7 en het nachtleven is er een belangrijk onderdeel van het stadsleven. Brusselaars willen een plek waar ze onbezorgd kunnen feesten en die vlot bereikbaar is. Daarom wil Vooruit.brussels een klimaat scheppen waar het potentieel van onze hoofdstad kan groeien. Waar nachtleven integraal deel uitmaakt van cultuur.  

De experten

Ans Persoons en Pascal Smet

Brussels Staatssecretaris Ans Persoons en haar voorganger Pascal Smet hebben deze legislatuur verschillende acties ondernomen om het nachtleven te beschermen. Op hun initiatief erkende de Brusselse regering het nachtleven officieel als immaterieel erfgoed. Daarnaast bemiddelden zij wanneer er problemen opdoken en investeerden ze in fuiflocaties en projecten van jongeren.

Alya Dirix

Haar officiële titel is ‘coördinator van de Brusselse Nachtraad’, maar eigenlijk is Alya Dirix de officieuze nachtburgemeester van de hoofdstad. Dagelijks zit ze samen met verschillende Brusselse instanties om een concrete visie uit te werken voor het nachtleven. Iets wat haar op het lijf geschreven is. Het nachtleven is haar persoonlijke passie. De Nachtraad werkt samen met vertegenwoordigers van de federatie Brussels By Night, Visit Brussels, de Horecafederatie, Equal Brussels en Safe Brussels.

Steven Van Belle en Andy Walravens

Al meer dan drie decennia lang zakken zowel nationale als internationale gasten en dansers af naar de Marollen in het hart van Brussel. Dit jaar viert de iconische nachtclub Fuse haar dertigste verjaardag. Vorig jaar werd de toekomst van Fuse plots heel onzeker. De club moest even sluiten na een klacht voor geluidsoverlast van een buur. Zakelijk directeur Andy Walravens en creatief directeur Steven Van Belle trekken al langer aan de alarmbel, zij vragen naar een goed plan dat de toekomst van clubs in Brussel kan verzekeren, zodat ze ook na dit speciaal jaar kunnen blijven bestaan.

Stefaan Kaberuka

Stefaan staat sinds twee jaar aan het hoofd van Entree, de koepelorganisatie die jeugdhuizen en jongeren in Brussel ondersteunt. Verschillende jeugdhuizen ondervinden vandaag moeilijkheden om open te blijven wegens problemen met buren. Als coördinator staat hij regelmatig in voor bemiddeling tussen het jeugdhuis, haar vrijwilligers en de gemeente. Voordien werkte Stefaan voor muziekproductiehuis MetX, Zwangere Guy en hiphopplatform Niveau 4. In zijn vrije tijd organiseert hij Sundaze, een kleinschalig partyconcept op zondagnamiddag, steeds op een andere locatie in Brussel.

Vinden we cultuur belangrijk bij Vooruit? Meer dan ooit! Met een magazine en een tournee laten we ‘Stemmen voor Cultuur’ aan bod komen, en zetten we het belang van cultuur in Vlaanderen en Brussel kracht bij. 

Praktisch informatie 

Datum: maandag 27 mei 2024

Uren: 20-22u

Locatie: Vooruit Vitrine, Vlaamsesteenweg 168 - Brussel

Inschrijving verplicht: https://www.vooruit.brussels/programma-avond/

 

Kom je?