Nieuws

Rust zacht Fred Erdman

Ronny Wolfcarius

Monday 12

April 2021 14:00

Fred Erdman, gewezen voorzitter van de Socialistische Partij (SP, nu Vooruit) is zaterdag onverwachts overleden op 87-jarige leeftijd. Fred was een politiek icoon in de strijd voor een solidaire, rechtvaardige en vrije samenleving. Vooruit betuigt zijn diepste medeleven aan zijn familie en vrienden.

 

Fred Erdman was een politiek icoon in de strijd voor een solidaire, rechtvaardige, en vrije samenleving. Fred stond aan de wieg van maar liefst 47 wetten waaronder de euthanasiewet, de verstrengde antiracismewetgeving en de hervorming van justitie. Hij was partijvoorzitter van 1998 tot 1999 en zetelde twaalf jaar in de Senaat, vier jaar in de Kamer en vijf jaar in de Antwerpse gemeenteraad.

We verliezen een gedreven socialist, maar voor ons zal hij altijd verder blijven leven

“Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Fred Erdman”, vertelt huidig voorzitter Conner Rousseau. “We zullen hem altijd blijven herinneren als een aimabel progressief man met een groot hart voor mens en maatschappij.”

Fred was een gewaardeerd politicus. Zijn grote maatschappelijke impact is nog steeds zichtbaar

Binnen de socialistische beweging stond Fred bekend als éminence grise, iemand op wie je altijd kon rekenen voor raad en daad. Tot het einde van zijn leven was hij energiek en zeer begaan met de socialistische beweging in Antwerpen. Hij miste geen enkele algemene vergadering.

Tot ver buiten onze beweging stond hij bekend als een intellectueel en progressief man. Getekend door zijn ervaring als zoon van Joods-Poolse vluchtelingen verzette hij zich zijn leven lang tegen alle vormen van racisme en fascisme. Hij was ook een gewaardeerd advocaat. Precies de combinatie van zijn juridische expertise en zijn progressieve levensbeschouwelijke waarden leidde tot heel wat vooruitstrevende wetgeving, zoals de euthanasiewet en de soepele echtscheidingswet.

“We verliezen een gedreven socialist, maar voor ons zal hij altijd verder blijven leven. De vele zaadjes die hij geplant heeft, daar bouwen wij op voort”, besluit Conner Rousseau.

 

 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.