Nieuws

OPINIE: tijd om ons huis brandveiliger te maken - Melissa Depraetere

Ronny Wolfcarius

Wednesday 31

March 2021 10:29

Vandaag wordt de pandemiewet in De Kamer besproken. Onze fractieleidster Melissa Depraetere legt uit waarom de pandemiewet zo belangrijk is: “Als een brand uitbreekt, dan stuur je de brandweer. Dan zorg je dat je die brand zo snel als mogelijk onder controle krijgt. Pas als dat zo is, bekijk je hoe je een huis brandveiliger kan maken.”

Als een brand uitbreekt, dan stuur je de brandweer. Dan zorg je dat je die brand zo snel als mogelijk onder controle krijgt. Pas als dat zo is, bekijk je hoe je een huis brandveiliger kan maken. Hoe je ervoor kan zorgen dat je een nieuwe brand kan vermijden, hoe je een brand sneller kan afremmen. 

Dat is ook de uitdaging in deze crisis. De regering doet aan crisisbeheer, blust de brand zo snel als mogelijk. Het parlement maakt het huis brandveiliger. Het parlement controleert ook natuurlijk, en neemt evengoed haar rol op om op lange termijn na te denken. 

Een grotere rol voor De Kamer

Laat ons eerlijk zijn, er is natuurlijk ook een reden waarom De Kamer geen uitvoerende, eerder een controlerende rol heeft. Een rol die we nu al meer dan een jaar opnemen. Urenlang, dagenlang hebben we  gedebatteerd over alles wat van dicht en van ver met Covid te maken heeft. Al moeten we ook durven toegeven dat het debat niet altijd even diepgaand is geweest. En dat is jammer, want de Kamer kan wegen op het beleid. De Kamer kan meer doen dan controleren. De Kamer kan ook sturen. Kijk naar het debat over niet-essentiële reizen. Na een debat daarover in het parlement heeft het Overlegcomité daar de dag nadien ook een beslissing over genomen. Het kan dus. 

De regering blust de brand, het parlement zorgt ervoor dat we de brandveiligheid verbeteren

Better safe than sorry

Toch mogen we ook de essentie niet vergeten. En de essentie is dat we helaas nog altijd in een noodsituatie zitten. Een noodsituatie waarbij een dijk kan breken. En als de dijk breekt, stut je eerst de dam, vooraleer na te denken over hoe je dat in de toekomst kan voorkomen. Daar zorgt de pandemiewet voor. Want deze pandemiewet gaat niet alleen over onze huidig situatie. Hij gaat ook over wat nog komt. Het gaat over lessen trekken.

Vandaag ligt er een tegenstrijdige gerechtelijke uitspraak. Ja beroep is mogelijk, en ja eerder was de Raad van State akkoord. Het maakt wel de relevantie van de pandemiewet des te groter. Het haalt alle potentiële onduidelijkheden weg. Zo zijn we beter voorbereid.

Hopelijk hebben we de pandemiewet hierna nooit meer nodig, we zijn better safe than sorry. Dankzij de suggesties van verschillende deskundigen maken we de wet ook een stuk beter. Zo zorgen we ervoor dat als grondrechten met elkaar in conflict komen, we die grondrechten zo goed als mogelijk kunnen garanderen. De wet brengt op dat vlak ook een aantal verbeteringen aan. Zo bouwt die grendels in, door bijvoorbeeld het parlement te laten beslissen over de verlenging van de noodtoestand en komt er ook een evaluatiemechanisme. 

Goede afspraken maken goede vrienden

Het is ook geen of of verhaal. Je kan én snel beslissen in crisistijd én het parlement inspraak geven. Alleen moeten we die rollen goed van elkaar onderscheiden. De regering blust de brand, het parlement zorgt ervoor dat we de brandveiligheid verbeteren. 

Dat verwachten de mensen van ons. Dat doen we ook met de pandemiewet, nu hopen dat de andere fracties bereid zijn om te stoppen met het spelen van politieke spellen.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.