Nieuws

Nieuws uit het Vlaams Parlement

Ronny Wolfcarius

Thursday 06

May 2021 08:45

Bezoek in het Vlaams Parlement van Dubravka Šuica, de vice-voorzitter van de Europese Commissie bevoegd voor democratie en demografie. Steeds weer blijkt dat sport niet veilig is voor onze kinderen. Sport moet mensen samenbrengen. Hoog tijd om racisme buitenspel te zetten, volgens ons Parlementslid Annick Lambrecht. 

 • Hoog Europees bezoek in aanloop van Europadag

  Naar aanleiding van Europadag op 9 mei nodigt het Vlaams parlement ieder jaar een vooraanstaand Europees figuur uit. Vandaag was dat Dubravka Šuica, de vice-voorzitter van de Europese Commissie bevoegd voor democratie en demografie. Vandaag sprak ze de plenaire vergadering toe vanuit de Koepelzaal over de Conferentie over de toekomst van Europa. Die conferentie is uniek in haar soort. Het omvat debatten en discussies die vorm krijgen vanuit burgers die mee willen bouwen aan een gemeenschappelijke toekomst. Dubravka Šuica haalt aan dat de relatie tussen de Europese Unie en het Vlaams Parlement heel sterk is en ze klaar zijn om die relatie nog te versterken. 

  "Deze crisis heeft aangetoond dat de enige weg vooruit de weg naar meer Europese samenwerking is, ook op vlak van sociaal beleid en gezondheidszorg” zegt fractieleider ad interim Hannes Anaf. ”Alleen door samen te werken en samen solidair te zijn, kunnen we de Europese gedachte waarmaken. Ik ben blij dat  Dubravka Šuica dat in haar toespraak heeft benadrukt.

 • Annick Lambrecht: discriminatie en racisme moeten strenger bestraft worden

  Deze week kon je de eerste aflevering van FC United bekijken op televisie. In deze miniserie vertellen heel wat voetballers over hun ervaringen met discriminatie en racisme. Nog te vaak wordt racisme niet bestraft. Het is trouwens verleidelijk om te denken dat dit enkel gebeurt in topmatchen of dat dit enkel in het buitenland gebeurt. 

  Honderden Vlaamse kinderen staan iedere week op onze sportvelden. Kinderen voor wie racisme niet iets is uit een anonieme tribune in een megastadion, maar uit de mond komt van de ouders van vriendjes.

  “Sport moet veilig zijn op al onze velden. Steeds weer blijkt dat dit nog niet het geval is. Gelukkig zijn er topsporters die  vaker een grens trekken. Als zelfs Lukaku nog een grens moet trekken, wat vragen wij dan van onze kinderen op het veld? Wat doet het voor een kind als hij of zij geconfronteerd wordt met fanatieke supporters, ouders vaak, en andere sporters die met racisme proberen te intimideren?”, zegt Annick Lambrecht.

  Sport moet mensen samenbrengen. Het is aan het Vlaams parlement om er voor te zorgen dat kinderen niet worden gediscrimineerd op onze sportvelden.

  Daarvoor hebben we als Vooruit meerdere voorstellen voorgelegd. Zoals meer diversiteit in besturen en bij scheidsrechters of duidelijke afspraken bij racisme tijdens de match.

  “Ik ben er zeker van dat iedereen voor het naleven van regels is. En dus is hoog tijd om racisme buitenspel te zetten. Campagnes zijn goed, maar het is niet voldoende. Als sensibiliseren niet werkt, is sanctioneren nodig. Wie niet horen wil, moet voelen”, besluit Annick Lambrecht.

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.