Nieuws

Nieuws uit het federaal parlement

Ronny Wolfcarius

Thursday 06

May 2021 20:11

Eindelijk is er een loonakkoord. Een loonakkoord waarbij iedereen vooruit gaat. Het is nu geen tijd voor onduidelijkheden, maar het is tijd om de puntjes op de i te zetten. Dat kaartte Melissa Depraetere aan in de kamer. Even stond alles stil afgelopen dinsdag. We werden geconfronteerd met een aanval van hackers die een groot deel van het internetverkeer lam legde. Voldoende reden voor Bert Moyaers om de premier hierover aan de tand te voelen.

  • Bert Moyaers: betere beveiliging tegen cyberaanvallen

    Een wereld zonder internet kunnen we ons niet meer indenken. “Dankzij al die digitale verbindingen zijn er zaken mogelijk die onze ouders zich nooit hadden kunnen inbeelden”, zegt Kamerlid Bert Moyaers. “Al maken die ons ook kwetsbaar. Dat is deze week duidelijk gebleken."

    Bert wijst erop dat de aanval een test was. “Een test waar wij niet voor zijn geslaagd. Dit was een DDOS aanval, niet het meest lastige type van hacking. Het gevolg was enorm: vaccinatiecentra waren niet veilig, universiteiten waren niet veilig en ons eigen werk hier in de Kamer was niet veilig. Dit was een aanval op onze manier van leven, dit was een aanval op onze democratie.”

    Voor Bert is het duidelijk dat we voor deze test niet geslaagd zijn. Daarom vroeg hij aan de premier hoe hij wil voorkomen dat dit nog eens gebeurt. 

    De premier deelt de bezorgdheid van Bert en trekt het dossier persoonlijk naar zich toe. Voor Bert is dit nog niet voldoende: “Het is goed dat de premier beloofd heeft er persoonlijk werk van te maken. Al zal ik er blijven over waken dat er een structurele oplossing komt", besluit Bert Moyaers.

  • Melissa Depraetere: de puntjes op de i over het loonakkoord

    Eindelijk is er een akkoord. De inkt is nog niet droog, de discussie nog niet beslecht of het spinnen is al begonnen. Daarom vroeg Melissa Depraetere ook aan de premier om de puntjes op de i te zetten. 

    Mensen laten werken zonder rechten is blijkbaar te verleidelijk voor werkgevers

    “We hebben deze week grote stappen vooruit gezet. Eerst en vooral stijgen de lonen. Eerdere loonsverhogingen en premies die in het kader van de coronacrisis werden toegekend, rekenen we daar niet bij. Daarnaast komt er een premie in zicht. Daar was vorige week nog geen sprake van. Vandaag kan op sectorniveau onderhandeld worden over een premie van 500 euro. Terecht, want het is niet meer dan rechtvaardig als er winsten zijn dat werknemers daarin delen”, aldus Melissa. 

    LEES OOK: belangrijkste vragen over het loonakkoord

    Ze was ook te spreken over de minimumlonen: “Zij die het meest achterblijven worden extra gesteund. Bovendien engageert de regering er zich toe om de financiële middelen voor die verhoging van het minimumloon te voorzien.”

    Melissa was dan ook heel tevreden dat de premier duidelijk kon aangeven dat die drie punten inderdaad gerealiseerd worden. “Na een forse stijging van de pensioenen en uitkeringen stijgen de lonen in crisistijd bovenop de index. Er is een premie voor sectoren en bedrijven waar ze de crisis goed doorstaan hebben en het minimumloon stijgt structureel. Volgens mij wordt er nergens in Europa meer sociale vooruitgang gerealiseerd in crisistijd dan in België. En terecht, zo hoort het ook te zijn. Daar hebben we voor gestreden.”

 

 

 

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.