Nieuws

Nieuws uit het federaal parlement

Ronny Wolfcarius

Wednesday 12

May 2021 17:54

Wegens Hemelvaartsdag ging de plenaire vergadering van donderdag een dag eerder door. Na het Overlegcomité van 11 mei zitten de parlementsleden met veel vragen over de mogelijke versoepelingen van de komende maanden. Fractievoorzitter Melissa Depraetere wil dat er meer wordt ingezet op het gebruik van testen om events veilig te organiseren. Vicky Reynaert had een duidelijke boodschap voor minister van Buitenlandse Zaken Wilmès: het conflict tussen Israël en Palestina is geen conflict tussen gelijken, werk aan de erkenning van de Palestijnse staat. 

 • Melissa Depraetere: terugkeer naar het normale leven met testen

  Stilletjes aan keren we stap voor stap terug naar het gewone leven. Op het Overlegcomité van 11 mei stelde de premier het stappenplan voor en hoe de versoepelingen van de komende maanden er uitzien. Als de cijfers positief blijven evolueren, heeft dit tot gevolg dat vanaf 9 juni zowel meer activiteiten binnen als buiten mogelijk zijn. 

  Hoewel veel mensen blij zijn met dit nieuws, fronsen ook heel wat mensen de wenkbrauwen. De vraag die luidop wordt gesteld, is of die versoepelingen niet te vroeg komen? 

  “Versoepelingen brengen risico’s met zich mee, dat is onvermijdelijk. De vraag is: hoe zorg je ervoor dat je niet teveel risico’s neemt? Dat je geen onnodige risico’s neemt? Moeten we niet extra veiligheid voorzien? De eventsector zegt zelf: zet meer in op testen. Zorg ervoor dat de zestigduizend mensen op het festivalterrein effectief geen corona hebben”, zegt Melissa Depraetere

  Maak werk van evenementen die veilig zijn, niet door het te hopen, door het te controleren

  De premier verduidelijkte dat er inderdaad wordt gekeken naar hulpmiddelen die helpen om events veilig te laten doorgaan. Daarnaast belooft Alexander De Croo dat er de komende weken meer duidelijkheid komt over de voorwaarden waaraan men moet voldoen om te reizen binnen Europa. 

 • Vicky Reynaert: tijd voor sancties tegen de illegale Israëlische politiek van nederzettingen

  Na maanden van relatieve stilte, is de situatie in Israël opnieuw geëscaleerd. 40 doden, waaronder minstens 13 kinderen, zijn slachtoffer nadat er in Oost-Jeruzalem mensen uit hun huis werden gezet door Israëlische kolonisten. 

  Het conflict sleept al decennia aan en vredesgesprekken lopen telkens uit op een sisser. Ondertussen heeft minister Wilmès de aanval op de Palestijnen veroordeeld en opgeroepen tot een staakt-het-vuren. 


  Voor Vooruit gaat het echter niet ver genoeg. "Wij willen dat er werk wordt gemaakt van de erkenning van een Palestijnse Staat. Alleen op deze manier kan het geweld en de annexatie een halt toegeroepen worden”, zegt Vicky . 

  Dit geweld moet stoppen, maar ook de fundamentele ongelijkheid die dit geweld veroorzaakt, moet stoppen

  “In het regeerakkoord werden reeds tegenmaatregelen voorzien die uitgewerkt moeten worden tegen de annexatie van Palestina. Laat deze gebeurtenis het kantelpunt zijn. Treed op samen met Europa. En als dat nu niet gaat, treed op met gelijkgezinde staten. Of treed op als België zelf. Dat is uw opdracht, dat is onze boodschap, dat is wat het regeerakkoord van u vraagt”, besluit Vicky Reynaert.
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.