Nieuws

Liefde is liefde

Ronny Wolfcarius

Tuesday 09

March 2021 17:47

De dood van de 42 jarige David P. zorgde voor een enorme shock in het land. Drie minderjarige jongens zijn ondertussen opgepakt op verdenking van moord. Onze voorzitter, en Vlaams Parlementslid Conner Rousseau is ontzet: “Alle vormen van geweld moeten keihard aangepakt worden. Laat iedereen gewoon zijn wie ze zijn.”

Slachtoffer van homohaat

Het lichaam van David werd maandagavond teruggevonden in Beveren. Hij zou een afspraakje hebben gemaakt via Grindr, een datingapp voor holebi’s. Drie jongens vielen hem aan, beroofden hem en lieten zijn zwaar getakelde lichaam achter. 

Het was de eerste en de laatste keer dat David het slachtoffer werd van homohaat. Helaas blijkt dit volgens de LGBTQ+ gemeenschap schering en inslag. Zeker in de grootsteden worden ze vaak nageroepen, geslagen of beroofd. 

Vervolgens aangifte doen, is niet vanzelfsprekend. Veel Holebi’s hebben het gevoel dat ze niet serieus worden genomen door de politie. De wachttijden om je verhaal te doen, lopen soms bijzonder hoog op. Er gaan ook vaak uren voorbij voordat de politie ter plaatse is. Sommigen vinden het makkelijker om met de haat te leren omgaan. 

Erover praten zal ongetwijfeld voor meer begrip zorgen

Nood aan een actieplan

Conner erkent het probleem. “De agenten zijn zeker in de grootsteden in veel gevallen onderbemand. Voor ons is veiligheid voor iedereen een prioriteit. Daarom hebben we met deze regering er werk van gemaakt om elk jaar 1600 extra agenten in te zetten. Het bespugen en uitschelden van mensen op straat, of dit nu te maken heeft met seksistisch of homofoob gedrag, moet sneller bestraft worden via het snelrecht.

Er is nood aan een actieplan opgesteld door sociale werkers, politie en de politiek om het probleem in kaart te brengen en beter aan te pakken. Hierdoor kan het vertrouwen in de poltie hersteld worden, waardoor de drempel om aangifte te doen kleiner wordt. Daarnaast is ook de nazorg heel belangrijk. Holebi’s leven in angst door vaak traumatische gebeurtenissen. De juiste psychologische begeleiding kan hen ook verder helpen.”  

De gebeurtenissen van maandag hebben Conner erg geraakt. “Dit zijn geen taferelen die je in ons land verwacht, maar eerder in Polen of Hongarije. We moeten nog harder alle vormen van geweld keihard aanpakken.” 

Een belangrijke rol voor onderwijs

Dat de daders zo jong zijn, is bijzonder zorgwekkend. Volgens Conner moeten we ons niet alleen blindstaren op wat er in de straten gebeurt. Ook op sociale media is de intolerantie tegenover minderheden heel erg aanwezig. “Ik zit zelf af en toe te scrollen op TikTok. Dat is vaak lachen want iedereen kan doen en plaatsen wat hij wil. Er zijn veel leden met verschillende seksualiteiten en genderidentiteiten die filmpjes posten. Als je dan de comments bekijkt, is het verschrikkelijk om te zien hoe hard ze het te verduren krijgen van een conservatieve groep.

Volgens Conner ligt er hier een belangrijk rol voor het onderwijs. “Toen ik op school zat werden homo, lesbo en gelijkaardige woorden al gebruikt als scheldwoord. zoveel jaar later moet dat toch echt wel eens anders. Daarom zie ik een rol voor het onderwijs om te helpen het probleem aan te pakken. Erover praten zal ongetwijfeld voor meer begrip zorgen.” 

“Er is niet één oplossing. Wat de politiek moet doen is keihard strijden voor een progressieve ruimdenkende samenleving, waar iedereen zich thuis voelt”, besluit Conner.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.