Nieuws

In een gezin moet je je altijd veilig voelen

Ronny Wolfcarius

Wednesday 21

April 2021 18:24

Over de partijgrenzen heen is er eindelijk een resolutie bereikt over de aanpak van intrafamiliaal geweld. Het is een tekst vol met aanbevelingen waarin men in het bijzonder aandacht schenkt aan vrouwen en kinderen. “Of het nu gaat om fysiek, psychologisch, economisch of online geweld: samen voeren we nu de strijd om dit aan te pakken”, vertelt kamerlid Karin Jiroflée.

We pakken het verdriet en de ontwrichting van intrafamiliaal geweld aan

De handen in elkaar slaan tegen intrafamiliaal geweld, daar heeft corona zelfs geen vat op. Deze crisis maakt zelfs het onderwerp actueler dan ooit. “Deze problematiek is van alle tijden, maar tijdens de lockdown kregen we meer meldingen dan ooit tevoren”, vertelt Karin Jiroflée. “Deze crisis is al moeilijk genoeg. We willen het verdriet en de ontwrichting die intrafamiliaal geweld met zich meebrengt zo snel mogelijk aanpakken”.

We willen ook volop inzetten op sensibiliseringscampagnes in scholen. Zo hopen we dat kinderen intrafamiliaal geweld herkennen en sneller aan de alarmbel trekken

De resolutie gaat van preventie tot slachtofferhulp

Het gaat specifiek over fysiek, seksueel, psychologisch, economisch en zelfs online geweld binnen het gezin, het huishouden of tussen voormalige of huidige echtgenoten of partners. De resolutie bevat dan ook maar liefst 34 aanbevelingen. Deze waaier gaat van preventie tot slachtofferhulp. “We willen ook volop inzetten op sensibiliseringscampagnes in scholen. Zo hopen we dat kinderen intrafamiliaal geweld herkennen en sneller aan de alarmbel kunnen trekken”, aldus Karin.

Kinderen zijn altijd slachtoffer van intrafamiliaal geweld. Of ze nu delen in de  klappen, of toeschouwer zijn van geweld tussen hun ouders

Ook wordt er verder gewerkt  aan een aanpak om de impact van ernstig verslaafde ouders en toekomstige ouders op hun kinderen te verminderen. “Kinderen zijn altijd slachtoffer van intrafamiliaal geweld. Of ze nu delen in de klappen, of toeschouwer zijn van  geweld tussen hun ouders. Zij dragen dat de rest van hun leven mee. We moeten daar dan ook bijzondere aandacht aan schenken”.

Deze resolutie focust zich vooral op kinderen. “We spreken hier over een ‘kindreflex”, vertelt Karin Jiroflée. “We moeten ons altijd de vraag stellen: hoe kunnen we dit kind het best beschermen? Kinderen hebben vaak geen eigen stem. Als regering moeten wij een partner zijn voor al deze kinderen.”

Sterk werk, Karin! 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.