Nieuws

Karl deelt zijn vaccinatievreugde: "In de vaccinatiecentra voel je de solidariteit"

Ronny Wolfcarius

Tuesday 01

June 2021 14:04

Elke week deelt iemand zijn of haar vaccinatievreugde om samen uit te kijken naar het mooie leven na corona. Zo ook Antwerps kabinetsmedewerker Karl Apers: "Ik hoop dat we uit deze crisis leren hoe belangrijk menselijk contact is.”

Van de ene lockdown in de andere

Karl (57 jaar) werkt achter de schermen in de politiek. Sinds zijn studies verliet hij nooit meer Antwerpen. Hij is tolk van opleiding en startte ook als tolk in het parlement. Later maakte hij de overstap naar de media en werd hij politiek journalist. Op ATV presenteerde hij jarenlang ‘Wakker op Zondag’, De Zevende dag op z’n Antwerps. Nadien besloot hij de politiek in te gaan: “Enkele jaren geleden vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik werk nu op het kabinet van Antwerps schepen Tom Meeuws (Vooruit).”

Digitaal vergaderen heeft voordelen, al kijk ik uit naar het informeel contact voor en na bijeenkomsten

Hij rolde vorig jaar van de ene lockdown in de andere. “Ik brak mijn heup eind januari en zat daarom thuis te revalideren. Toen ik hersteld was, moesten we allemaal binnen blijven. Ik ervoer het gebrek aan direct sociaal contact als ingrijpend en moeizaam, privé en professioneel.” 

Hij werkt mee aan een beleidsplan voor de Antwerpse moskeeën. “Ik belde en mailde verder, maar ik legde veel moeilijker contacten dan wanneer ik ter plaatse ging. Na verloop van tijd kon ik gelukkig weer af en toe fysiek op bezoek.”

LEES OOK: Wat heb jij nodig om goed en gelukkig te leven? Ga op 3 juni in gesprek met Hannes Anaf >>

Hoogmis van de solidariteit

De dag na zijn verjaardag kreeg hij zijn eerste vaccin. Karl beschouwt het als een laat cadeau: “Ik vond het best een emotioneel moment, een soort hoogmis van de solidariteit. Je doet het immers niet voor alleen jezelf, maar ook voor je naasten.” 

In vaccinatiecentra heerst een solidair gevoel, want je doet het ook voor je naasten

Organisatorisch grenst een vaccinatiecentrum aan het onwaarschijnlijke, zegt hij: “Je kan het met stemmen vergelijken. Je doet je burgerplicht, het is zonder onderscheid en iedereen komt op haast ceremoniële wijze samen. Er heerst een solidair en positief gevoel.”

Echt sociaal contact

Zijn vrouw en hij koesteren een grote liefde voor Frankrijk. “Tijdens een weekendje naar Koksijde konden we het niet laten even de grens over te rijden, gewoon om het gevoel te hebben daar opnieuw te zijn.” 

Hij droomt van een sociaal leven zoals vroeger: “Ik hoef niet meer iedere avond op café te gaan, maar een terrasje doen, uit eten gaan en uitstapjes van enkele dagen komen zeker weer op het menu. Naar Frankrijk, natuurlijk”

Karl zou het jammer vinden mocht onze toekomst zo digitaal blijven, besluit hij: “Ik heb verschillende webinars gemodereerd, onder andere over participatie. Iedereen is op het afgesproken uur aanwezig en ze zijn makkelijker te organiseren dan fysieke bijeenkomsten, maar je mist die informele momenten voor en na de bijeenkomst echt wel.”

Hoe kan de politiek jou helpen om goed en gelukkig te leven?

Dat wil Vlaams fractieleider Hannes Anaf heel graag van jou weten. Schrijf je snel in voor de digitale sessie op donderdag 3 juni 2021 en zeg je gedacht. Met jouw input gaan we de slag om de prioriteiten te bepalen.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.