Nieuws

In de spotlight: Ben Segers

Ronny Wolfcarius

Tuesday 06

April 2021 12:57

Al meer dan een jaar is Ben Segers Federaal Parlementslid. Hij werkte onder andere als districtsschepen in Borgerhout en als adviseur op de sp.a studiedienst. Met deze rugzak vol kennis denkt hij niet alleen na over standpunten, hij voert ze ook uit. Tijd om Ben wat beter te leren kennen.

Ben, waarom ben je in de politiek gestapt? 

Ik wil de samenleving beter begrijpen, daarom studeerde ik rechten. Ik wil in het nu staan en mee het verschil maken. Dat is de reden dat ik in de politiek ben gestapt. Eerst werkte ik achter de schermen, nu sta ik er middenin. In 2010 volgde ik als medewerker de werkgroep mensenhandel in de senaat op. Ik stelde een wet op om de straf van mensenhandelaars te vermenigvuldigen met het aantal slachtoffers, wat mensenhandelaars zwaar in de portefeuille treft. Het feit dat je impact hebt en door hard te werken de samenleving ten goede kan veranderen, is voor mij wat aan politiek doen zo fantastisch maakt.

Er zijn geen heilige huisjes of taboes, we kijken onbevangen naar problemen. Iedereen mag alles in vraag stellen

Het is nu paasvakantie. Voor een tweede keer beleven we deze in lockdown. Wat doe jij tijdens deze bijzondere feestdagen?

Ik heb op dit moment veel werk in te halen. De school was een tijdlang in quarantaine. Mijn vrouw is bovendien longarts dus het zijn uitdagende tijden om alles rond te krijgen. Er staan ook heel wat activiteiten met het gezin op het programma: naar de Zoo of Planckendael, voetballen, op de trampoline in de tuin, wandelen in de Antwerpse parken en vele speeltuinen afschuimen. Een voordeel aan corona is dat we onze prachtige buurt nu nog veel beter kennen, al hopen we dat we bij een volgende vakantie onze vleugels weer iets verder kunnen uitstrekken. 

Sinds 21 maart zijn we een beweging. Wat betekent Vooruit voor jou?

Het betekent voor mij nadenken over alle problemen die zich stellen. Er zijn geen heilige huisjes of taboes, we kijken onbevangen naar problemen. Iedereen mag alles in vraag durven stellen. En onze beweging komt, vanuit een duidelijk waardekader waarin solidariteit centraal staat, tot oplossingen. Vanuit mensen die ons vertrouwen en vanuit het beste waardekader dat er is, gaan we tot de beste oplossingen komen. 

Mijn kinderen zijn mijn dierbaarste bezit. Ik heb ook een schoendoos vol met knutselwerkjes 

Hoe zie jij de weg Vooruit?

Mensen van goede wil mogen zich niet uit elkaar laten spelen, mogen zich niet tegen elkaar laten opzetten. Hoe moeilijk dat in sommige omstandigheden ook is. Tijdens corona zag ik dat we samen veel sterker staan, dat hebben we allemaal gezien. Het is belangrijk die solidariteit opnieuw zichtbaar te maken en er meteen ook een nieuwe eigentijdse invulling aan te geven.

Wat is voor jou vandaag de grootste maatschappelijke uitdaging?

Het frustreert mij enorm dat het debat door fake news vaak niet op een fatsoenlijke manier verloopt. Want hoe kan je constructief over oplossingen discussiëren als zelfs de onderliggende feiten foutief zijn? Mensen raken zo elke houvast kwijt en verliezen hun vertrouwen in elkaar. We moeten daarom consequent fake news bestrijden en leugens en onwaarheden doorprikken. 

Wanneer en waar was je het gelukkigst?

Het klinkt misschien cliché maar voor mij is dat absoluut de geboorte van mijn twee zoontjes. Ze zijn nu 5 en 7 jaar en ik ben een enorm trotse vader. Dat gevoel valt met niets te vergelijken.

We moéten situaties van extreme uitbuiting en mensenhandel nog beter op de radar krijgen om er efficiënt tegen te strijden

Wat is je dierbaarste bezit?

Ook hier moet ik een melig antwoord geven, het is echt zo: mijn kinderen zijn mijn dierbaarste bezit. Ik heb ook een schoendoos vol met knutselwerkjes voor vaderdag, verjaardagen, … Ook van mijn petekind. Niets is leuker dan het koesteren van al die zelfgemaakte vlammetjes, gsm-houders van karton en tekeningen. 

Wat is voor jou het dieptepunt van ellende?

Extreme situaties van uitbuiting en mensenhandel: mensen gedwongen in de prostitutie, jonge meisjes in de ban van tienerpooiers. Van sommige verhalen walg ik echt. Ik ben trots dat onze beweging in het regeerakkoord van de strijd tegen mensenhandel een absolute beleidsprioriteit maakte. Op dit moment neem ik het initiatief om een parlementaire werkgroep op te richten die wetgeving en beleid hierover moet doorlichten. We moéten situaties van extreme uitbuiting en mensenhandel nog beter op de radar krijgen om er efficiënt tegen te strijden.

Wat is je meest typerende eigenschap?

Voor de politiek is het misschien een atypische typerende eigenschap, ik twijfel veel. Ik stel mijzelf en mijn eigen denkbeelden constant in vraag. Dit zorgt er wel voor dat ik mij vastbijt in allerlei dossiers en daarbij alles in vraag durf te stellen. Wat andere nog niet hebben ontdekt, daar ga ik op door. 

Wie zijn je favoriete auteurs?

Mijn favoriete boek van het moment is ‘Coniferen’ van Max Temmerman. Max is ook cultuurcoördinator van het district Wilrijk en schrijft ook poëzie. ‘Coniferen’ is zijn proza debuut. Het is een roman in de stijl van Simenon die Max vanuit zijn poëtische achtergrond vertelt, ik vind dat een bijzondere combinatie. Het is een absolute aanrader!

Wie zijn jouw helden?

Ik kijk enorm op naar Michel Pradolini. Hij is de voorzitter van de City Pirates uit Merksem. Niet zomaar een voetbalploeg, het is een sociaal voetbalproject waar 1.350 Antwerpse kinderen bij aangesloten zijn. Zo biedt de club huiswerkbegeleiding aan, is er zelfs schuldbemiddeling en er is een intensieve samenwerking met buurt, scholen en verenigingen. Michel is een bruggenbouwer die voetbal gebruikt als middel om jongeren bij de maatschappij te houden. City Pirates vormt op die manier een sterk sociaal weefsel. Voetbal is er de motor, sociaal engagement de brandstof, diversiteit de kracht. 

Welke karaktertrek vind je het meest vervelend aan jezelf?

Ik ben extreem vergeetachtig. Dat is niet alleen voor mij vervelend, ook voor anderen. Wanneer ik naar Brussel vertrek, ben ik altijd nog op zoek naar mijn sleutelbos en oplader van de laptop. En wanneer ik het ene voorwerp terugvind, ben ik het andere meestal alweer kwijt. Zo kan ik een hele tijd in repeat-modus blijven om uiteindelijk de trein nét niet te missen.

Welke karaktertrek vind je het meest vervelend bij anderen?

Mensen met een gebrek aan empathie, die alleen zichzelf als maatstaf nemen bij hun beoordeling of iets al dan niet een probleem is voor anderen. Iedereen heeft een eigen rugzak en kijkt met een eigen bril naar zijn of haar problemen. Niet iedereen reageert hetzelfde. Dat is belangrijk om bij stil te staan.  

Welke verleiding kan je niet weerstaan?

Iedere film die geregisseerd is door Joel en Ethan Coen, moet ik voor de zoveelste keer herbekijken. Het zijn fantastische films die ik niet kan missen. 

De meeste mensen deugen. Ik voel me verplicht dat constant in herinnering te brengen, zodat mensen zonder te veel aarzeling gewoon weer vertrouwen krijgen in elkaar

Welk levend persoon veracht je?

Victor Bout, een crimineel in ‘t kwadraat en wapenhandelaar, bijgenaamd ‘de handelaar des doods’. Hij is het perfecte voorbeeld van kapitaliseren op de ellende van anderen. Er is haast geen oorlog waar hij niét aan verdiende, vreselijk vind ik dat. Ook dichter bij huis heb je deze voorbeelden, denk maar aan de Antwerpse 'kingpins' in Dubai die miljoenen en miljoenen verdienen aan de cocaïnesmokkel uit de Antwerpse haven. Zij zorgen voor een economie die de samenleving ontwricht en deinzen niet terug voor extreem geweld. 

Waarvan heb je het meeste spijt?

Ik ben heel dankbaar voor alles dat ik mijn leven heb. Als ik echt iets moet kiezen, is het mijn talent als loper. Ik ben benieuwd hoe ver ik geraakt was als ik hier in verder was gegaan. 

Hoe luidt je kernspreuk?

“De meeste mensen deugen.” Er gaat buitensporig veel aandacht naar herrieschoppers, en ook naar alles wat misgaat. Dat zorgt al te vaak voor ontgoocheling, mensen haken af. Zo verliezen mensen wel eens uit het oog dat het overgrote merendeel van de mensen het echt goed meent en bovendien ook goed doét. Ik voel me verplicht dat constant in herinnering te brengen, zodat mensen zonder te veel aarzeling gewoon weer vertrouwen krijgen in elkaar.

 

Meer weten over Ben Segers? Volg hem via Facebook.

 

 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.