Nieuws

Extra aandacht voor mentaal welzijn blijft nodig

Ronny Wolfcarius

Wednesday 17

March 2021 16:42

Een nieuwe studie toont aan dat het mentale welzijn van jongeren serieus onder druk staat. Hannelore Goeman pleit dan ook voor extra inspanningen voor deze doelgroep. Op federaal niveau werden er al extra inspanningen geleverd, met aandacht voor kinderen, jongeren en ouderen.

Het rapport van de corona-expertenraad toont aan dat vooral bij jongeren het mentaal welzijn het meest onder druk staat door corona. Zo zijn jongeren tussen de 16 en 25 jaar het meest getroffen en is er bij de 18- tot 24-jarigen een duidelijke toename van angststoornissen.

“De gevolgen daarvan voor de lange termijn dreigen catastrofaal te worden”, zegt Hannelore Goeman. “Jongeren zijn onze toekomst, dus mogen we niet aanvaarden dat die toekomst gehypothekeerd wordt. De Vlaamse regering zette al schoorvoetend enkele stapjes om hun mentale welzijn te ondersteunen. Op basis van deze studie moeten we gewoon nog een versnelling hoger schakelen en bijvoorbeeld meer preventieve maatregelen treffen.”

Op het federale niveau zette minister van Volksgezondheid Vandenbroucke alvast de nodige stappen. Hij investeert nog extra in geestelijke gezondheidszorg en plaatst het bovenaan de politieke agenda. Nadat hij al eerder investeerde in de psychologische ondersteuning van het ziekenhuispersoneel en de versterking van de mobiele crisisteams voor kinderen en jongeren, komen er nog drie extra (tijdelijke) maatregelen bij.

“Zo zorgen we voor groepssessies aan de unief en hogeschool voor studenten die het moeilijk hebben”, legt Vandenbroucke uit. “Ook de andere - niet altijd even mobiele - groepen vergeten we niet. Zo komen er extra investering in mobiele hulpverlening en mobiele teams voor onze 65-plussers. Die mobiele hulpverlening is kosteloos, zodat zowel iedereen die het nodig heeft er een beroep kan op doen”, besluit Frank Vandenbroucke.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.