Nieuws

De digitale sessie over de economische relance was een groot succes

Ronny Wolfcarius

Wednesday 28

April 2021 21:12

Voor de digitale sessie over de sociale en economische relance stroomden de inschrijvingen binnen. Liefst 156 deelnemers gingen in gesprek met Conner Rousseau, econoom Geert Peersman en staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine over hoe het verder moet met ons leven en ons land na corona. Ontdek waarom 94,8% van hen tevreden terugblikt.

 

Met deze digitale sessies gooit Vooruit ramen en deuren open om de mening te horen van iedereen die positief wil meedenken over ons land. Met jullie input gaan we aan de slag om de prioriteiten te bepalen. Inschrijven is gratis, je hoeft geen lidkaart te hebben en verschillende essentiële thema’s komen aan bod.

Check de events en schrijf je snel in


Hoe moet het verder met ons land? 

De sessie van dinsdag 27 april 2021 ging over de sociale en economische relance van ons land. Of: hoe moet het verder met ons leven na corona? Hoe maken we de economie weer gezond? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen? Moeten we besparen of net investeren?

Het onderwerp leeft. Dat bewijzen de 156 deelnemers die 1,5 uur lang in debat gingen met Conner Rousseau, Gert Peersman, econoom en hoogleraar aan de Universiteit Gent professor economie en econoom en staatssecretaris Thomas Dermine. En of ze heel wat te vertellen hadden.

75% van de deelnemers vindt dat we nú moeten investeren

De deelnemers gingen rechtstreeks in gesprek met Conner en de experts. Ze konden ook live stemmen op de meest prangende vragen binnen het thema. Een greep uit de conclusies?

  • De deelnemers liggen het meest wakker van koopkracht, eerlijke fiscaliteit en klimaat, in die volgorde.

  • Ze vinden dat om de koopkracht te verhogen, vooral meer mensen aan het werk moeten. Op plaats twee en drie staan respectievelijk hogere lonen en hogere uitkeringen.

  • Volgens hen moeten we het budget dat we krijgen van Europa (5,9 miljard euro) uit het herstelfonds vooral investeren in de klimaattransitie en de gezondheidszorg.

  • Meer dan 75% van de deelnemers vindt dat we nog meer moeten investeren dan we nu doen om de volgende generaties niet te verarmen.

Met dat laatste punt is Thomas Dermine het volmondig eens: “Europa heeft een herstelplan van 750 miljard euro, waarvan 5,9 miljard naar België gaat. Het moet ambitieuzer zijn voor een geslaagde relance. De Verenigde Staten investeren niet alleen veel meer, maar ook veel sneller.

België heeft een achterstand op vlak van publieke investeringen: onze wegen, spoorlijnen, bruggen en gebouwen zijn in minder goede staat dan in onze buurlanden. Om dat te verbeteren, moeten we minstens 13 miljard investeren tegen 2024. Van het budget dat we van Europa krijgen, gaat meer dan een derde naar duurzaamheid: naar ons energienetwerk, de renovatie van gebouwen, enzovoort.”

Gert Peersman benadrukt het belang van een hogere productiviteit om de sociale zekerheid betaalbaar te houden. “De productiviteitsgroei moet hoger, naar het niveau dat we in de jaren 80 haalden. Dat kunnen we doen via innovatie, door slimmer samen te werken en de beschikbare technologie beter te gebruiken.”

Onze voorzitter sluit hier op aan en hamert op het belang van koopkracht en loon naar werk: “De laatste jaren wordt het deel van de economie dat naar lonen gaat, kleiner. Voor mij is het dus vanzelfsprekend dat hogere lonen deel uitmaken van de relance. Bovendien hebben supermarkten en pakjesbezorgers als DHL en DPD, een echt boerenjaar gehad. Het is jammer dat sectoren en bedrijven die het supergoed gedaan hebben, die vooruitgang niet willen delen.”

Die woorden zette hij vandaag kracht bij in de media: “Waar winst werd gemaakt, moeten de mensen die hard werkten en risico’s namen, beloond worden. Als de lonen niet met meer dan 0,4% kunnen stijgen, dan wil ik dat aandeelhouders ook geen dividenden krijgen. Dat is in geest van het regeerakkoord.”

Deelnemers blikken tevreden terug

Of de avond goed georganiseerd was? 100% van de deelnemers vond alvast van wel. 94,8% noemde de sessie nuttig tot zeer nuttig. En dit is maar het begin. In de komende weken en maanden gaat Vooruit met nog veel meer mensen in gesprek over verschillende essentiële thema’s. Om dan samen terug na te denken over mogelijke oplossingen. Iedereen die met ons mee wil denken, en doen, is welkom. 

Check de komende sessies en schrijf je kosteloos in.

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.