Nieuws

COVID-vaccin Johnson & Johnson goedgekeurd

Ronny Wolfcarius

Friday 12

March 2021 15:23

Na Moderna, Pfizer/BioNTech en AstraZeneca, sluit nu ook Johnson & Johnson aan in de rij met goedgekeurde COVID-vaccins. Deze laatste kreeg gisteren de goedkeuring van zowel het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA), als de Europese Commissie. 

Het vaccin zal worden toegediend aan iedereen vanaf 18 jaar. Het is het eerste goedgekeurde vaccin waar maar één dosis voor nodig is en kan op koelkasttemperatuur bewaard worden. Bovendien zou het vaccin bijna volledig beschermen tegen ernstige symptomen, ziekenhuisopnames en sterfte.

Goedkeuring sneller dan verwacht

Europa bestelde al 200 miljoen dosissen van het vaccin, waarvan België 5 miljoen dosissen heeft gereserveerd. De levering van de eerste dosissen staat gepland in april, al is er nog onzekerheid over de timing. “Het bedrijf is daar zeer voorzichtig in. Dat is vervelend, maar ik kan hen dat niet verwijten”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. "Het is nog vervelender als een bedrijf beloftes doet die het niet kan houden. De goedkeuring is sneller gekomen dan we verwacht hadden, maar het blijft de vraag wanneer die vaccins zullen toekomen."

Johan Van Hoof, hoofd van het vaccinonderzoek Johson & Johsnon bekijkt het positief. “Op basis van de informatie waarover we vandaag beschikken, zijn we optimistisch dat in de loop van 2021 de 200 miljoen dosissen geleverd kunnen worden aan de Europese Commissie. Dit zijn vaccins die al een groot deel van het productieproces doorlopen hebben. Als alle controletesten goed verlopen, kunnen we de deadline van 15 april 2021 halen.”

Bescherming tegen ernstige symptomen, ziekenhuisopnames en sterfte

Het vaccin van Johnson & Johnson biedt 67 procent bescherming tegen de symptomen van COVID-19. Het vaccin zou bijna volledig beschermen tegen ernstige symptomen, ziekenhuisopnames en sterfte. Het is het eerste goedgekeurde vaccin waar slechts één dosis van nodig is. Bovendien kan het op koelkasttemperatuur bewaard worden waardoor zware vriestemperaturen niet meer nodig zijn. “Onze vaccinatiecampagne kan hierdoor echt sneller gaan en dat levert kostbare winst op”, besluit minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.