Nieuws

Conner Rousseau: de man die Vooruit gaat

Ronny Wolfcarius

Saturday 20

March 2021 16:59

21 maart 2021. Een datum die staat voor een nieuw begin. Vanaf nu zijn we Vooruit. Maar wat betekent dat precies? We vragen het aan Conner Rousseau, man of the hour. Tussen alle drukte door zet hij op een rijtje hoe hij dit historische moment ervaart.

Dag Conner, spannende dag vandaag. Het is eindelijk zover. Vandaag maken we de stap naar Vooruit. Hoe gaat het met jou? 

“Het zal je niet verbazen dat ik een beetje stress had voor onze liveshow en ook een beetje moe ben. De voorbije weken waren erg druk. Maar ik voel die vermoeidheid nauwelijks, want het resultaat mag er zeker zijn. Nu we officieel Vooruit zijn, kan ik niet anders dan een fiere voorzitter zijn. We hebben met een heel team de voorbije weken dag en nacht hard gewerkt om deze ommekeer mogelijk te maken. Want het gaat natuurlijk niet om een naamsverandering alleen. Er komt heel wat meer bij kijken. Ik ben in elk geval enorm trots op onze nieuwe beweging. Het gaat nu echt vooruit. We zijn nu echt Vooruit.”

We hebben de liveshow gevolgd, het was echt een succes! Extended reality, dat is eens wat anders. Hoe ben je op dat idee gekomen? 

“Met onze extended reality show brachten we mensen samen in een virtuele ruimte zonder dat ze fysiek bijeen komen. Met de huidige coronamaatregelen waren we verplicht om nog meer outside the box te denken. Extended reality was hier de ideale oplossing. En het resultaat mag er zeker zijn. 

Het was voor ons als beweging wel erg grensverleggend en een primeur voor de Belgische politiek. Met deze symbolische overgang geven we het startschot om voortaan als beweging door het leven te gaan."

Vooruit is inderdaad meer dan een naamsverandering. We zijn nu een beweging. Hoe gaat dat in zijn werk? En wat moeten we ons voorstellen bij een beweging? 

“Vroeger was de politiek vaak een eiland op zich waar enkel politiekers onder elkaar beslissingen namen: “Wij vinden dit, dus kies voor ons.” Die tijd is voorbij. Politiek gaat over het leven van iedereen. Een beweging voegt daar een extra dimensie aan toe. We stellen de vraag: wat vinden jullie? Hoe kunnen we jullie helpen? Kunnen we daar samen mee aan de slag? Dat is essentieel om het vertrouwen in ons en vooral in de volledige politiek te herstellen. We willen dichter bij de mensen staan, weer betrokkenheid creëren. 

Tegelijkertijd merk ik ook dat er veel mensen het gevoel hebben dat ze keihard hun best doen, maar daar te weinig voor terug krijgen. Al te vaak botsen mensen op stilstand, op obstakels, op oneerlijkheid. Daarom willen we met Vooruit de politiek omgooien en samenwerken met iedereen die vooruit wil. We smijten de ramen en deuren open voor iedereen die vooruit wil. Je mag er ook op rekenen dat wij de de echte problemen gaan benoemen. De problemen die alle Vlamingen opgelost willen zien. Ook al betekent dit dat we de huidige oplossingen in vraag moeten stellen. Voor Vooruit geen taboes. Enkel oplossingen.”

Anderen helpen en voor anderen opkomen zit echt in het DNA van elke Vlaming  

Dat klinkt erg mooi. En waar wil je uiteindelijk belanden?

“Ons einddoel is duidelijk en ambitieus: we maken van ons land het beste land ter wereld. Dat hoor je goed. Het beste land ter wereld. Dat is ook mogelijk hoor. Wie ons een beetje volgt, weet dat we al een dik jaar met hervormingen bezig zijn. De naamsverandering is een volgende stap, ik kijk uit naar wat gaat komen. De rest van het traject gaan we de komende jaren uitrollen met een grote participatieronde. Corona dwingt ons helaas nog even in een digitaal carcan. Van zodra het kan, zijn we van plan om écht de boer op te gaan en mensengroepen op te zoeken die zich al lang tegen de politiek hebben afgezet. Pas dan krijg je echt feeling met wat er leeft. 

Ik twijfel er overigens niet aan dat we genoeg nieuwe, frisse ideeën zullen aangereikt krijgen. Ideeën die we kunnen uitwerken tot oplossingen. Dat wordt een hele boterham, maar we staan klaar om er 24 uur op 24 uur, zeven dagen op zeven, on- en offline werk van te maken. Dit wordt een flinke klus en we zullen allemaal de handen uit de mouwen moeten steken. Maar vele handen maken licht werk. Dus het is zeker mogelijk.”

Jawadde. Dat klinkt inderdaad wel heel aanlokkelijk. Het beste land ter wereld. Daar wil iedereen wel aan meewerken. Hoe ziet dat land er dan eigenlijk uit? 

“Dat is het beste land om in geboren te worden, om onderwijs in te volgen, om uw eerste huis en uw eerste job te vinden, om in verzorgd te worden. En de wereld is te complex geworden om op al die vragen alleen nog een antwoord te formuleren vanuit de politiek. En daarom doen we een oproep om met iedereen aan de slag te gaan die opnieuw vooruit wil en die gelooft in de kracht van solidariteit om samen van ons land het beste land ter wereld te maken.”

Hoe komt het dat we daar nu nog niet zijn?

“Iedereen heeft taboes en houdt daaraan vast. Als het doel is om het beste onderwijs met de beste leerkrachten ter wereld aan te bieden, dan mag je geen heilige huisjes of taboes hebben op de weg daar naartoe. Is dat door zij-instromers meer kansen te geven, door de opleiding voor leerkrachten aan te passen, door de lonen en de werkomstandigheden van leerkrachten te verbeteren of is dat door de vaste benoemingen af te schaffen. Daar wil ik allemaal over praten. Toen ik bij Sp.a begon, hadden we vaak een conservatieve insteek. Terwijl we net moeten blijven hervormen om het keer op keer beter te maken. 

Als er nieuwe tijden aanbreken, heb je ook nieuwe oplossingen nodig. Ons doel blijft wél hetzelfde: de welvaartsstaat creëren, gelijke kansen doen floreren, solidariteit omzetten in beleid. Solidariteit is helemaal terug van nooit weggeweest. De voorbije maanden zag je hoe overal in Vlaanderen, tot in het kleinste gehucht, mensen spontaan solidariteitsacties opzetten om anderen te helpen. Anderen helpen en voor anderen opkomen zit echt in het DNA van elke Vlaming. 

In jouw boek sprak je ook over de aanpak van kinderarmoede en integratie. Zijn dat zaken die Vooruit ook op de agenda heeft staan? 

“Natuurlijk. In het beste land ter wereld is er geen kinderarmoede. We moeten kijken hoe we dat het beste kunnen aanpakken. Ik denk hierbij aan het kindergeld en groeipakket dat we op een meer efficiënte manier moeten organiseren. Het is ook nodig rechtstreeks te investeren in de noden van onze kinderen zoals onderwijs, kinderopvang en gezonde maaltijden. Zodat ieder kind een gelijke kans krijgt in het leven.

Bij integratie is dat net hetzelfde. Ongelijkheid wegwerken om gelijke kansen te garanderen, dat is het doel waar we voor staan. Door gratis kinderopvang en verplichte taallessen voor ouders bespreekbaar te maken, komen we al een stap dichterbij dit doel.”

Dat vraagt om een goede geoliede machine die klaar is om van start te gaan. 

“Zeker en vast. We hebben maanden gewerkt aan verandering, aan een geoliede oorlogsmachine. En we blijven keihard werken om van ons land het beste land ter wereld te maken. Maar dat kan alleen als je gaat samenwerken. 

De politiek heeft zich jarenlang defensief en conservatief opgesteld. Het vertrouwen was ver zoek. Met onze nieuwe beweging draaien we de boel om. We maken de Vlaming terug enthousiast, geëngageerd om samen de de koe bij de horens te vatten en mee te schrijven aan een positief politiek verhaal. Een verhaal van verandering. Een verhaal van een betere wereld. 

We stellen ons heel kwetsbaar op:  wij weten niet alles – ik geloof niet dat er een politicus is die wél alles weet – maar we zijn wel volksvertegenwoordigers. We moeten openstaan voor nieuwe geluiden om nieuwe mensen te betrekken.”

A man with a plan. De een zou het omschrijven als een hele hoop moed, al zal er hier en daar ook wel sceptisch gereageerd worden. 

“Politiek vraagt nu eenmaal lef. De jaren van stilstand die we gehad hebben, helpen ons niet vooruit. Maar Vooruit heeft lef. We durven problemen te benoemen. We durven oplossingen naar voren schuiven. We durven de huidige oplossingen in vraag stellen. Alleen als we dit collectief durven doen, kunnen we de problemen hervormen naar oplossingen. En zo kunnen we echt van ons land het beste ter wereld maken.”

Wat zou je graag nog willen vertellen aan alle mensen die nu al meestappen of de volgende dagen nog willen instappen in onze beweging? 

“De crisis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk solidariteit is. Alleen als we solidair te werk gaan, allemaal samen, gaan we vooruit. Het zit trouwens al in onze naam vervat: Vooruit, de socialistische beweging. Als socialisten focussen we er ons nu meer dan ooit op de vooruitgang van de welvaart voor iedereen. Niet alleen op de herverdeling ervan. Alleen zo kunnen we ongelijkheid terugdringen.

Wie samen met ons wil werken aan het beste land ter wereld moedig ik aan om zeker lid te worden van onze beweging. Samen veranderen we stap voor stap de oude politiek en maken we van land het beste land ter wereld."

Gedaan met de stilstand, tijd om vooruit te gaan

Wil je mee vooruit? Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram

Ja, ik doe mee!

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.