Elk kind een warme thuis om veilig in op te groeien
Kinderen en jongeren zijn onze toekomst. Het is de kernopdracht van een sterke overheid om voor elk kind een veilige thuis te garanderen. En om de beste versie van zichzelf te worden, moeten we hen gelijke kansen geven. Voor Vooruit is dat een absolute topprioriteit.
Je wieg mag je toekomst nooit bepalen. Daarom zal Vooruit er altijd voor strijden om te investeren in jeugdhulp, om veel meer kinderen en jongeren - die nu te lang op een wachtlijst staan - de nodige zorg te bieden en er hulp is voor alle kinderen in nood, 24 op 24 en 7 op 7.
20 jaar achterstand en een wachtlijst tover je niet in 1 vingerknip weg. Maar met Vooruit voor het eerst sinds 2014 in de Vlaamse regering - en met Caroline Gennez, onze Vlaamse minister van Welzijn - zorgen we voor de nodige trendbreuk. Vooruit investeert niet alleen volop in jeugdhulp, maar hervormt ook. Dat doen we op basis van 5 principes.
● Inzetten op preventie
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hoe sneller we signalen opsporen, hoe erger we vermijden. We breiden daarom de preventieve maatregelen uit zodat we kindermishandeling, intrafamiliaal geweld of psychologische problemen sneller kunnen opsporen.
We bieden ook meteen hulp aan bij verontrustende zwangerschappen, bijvoorbeeld als een moeder drugsverslaafd is. Zo beschermen we ook onze allerkleinsten die nog geen eigen stem hebben.
● Hulp op maat van jongeren
We breiden het aanbod voor kinderen en jongeren met psychologische problemen uit. Zodat ook zij de hulp krijgen die zij nodig hebben. Zo heeft Vooruit heeft ervoor gezorgd dat kinderen en jongeren tot en met 23 jaar gratis naar een (geconventioneerde) psycholoog kunnen.
Daarnaast zorgen we voor ondersteuning op maat van jongeren die de jeugdhulp verlaten. We starten al op 16 jaar met de voorbereiding en laten hen niet los. Elke jongere heeft recht op ondersteuning tot 25 jaar.
● We investeren in onze jeugd- en crisishulp
Dat jongeren vandaag in gevangenissen of op de spoed moeten overnachten omdat er voor hen geen bed is, vindt Vooruit onaanvaardbaar. Daarom investeren we in extra bedden voor acute noodsituaties. Zodat kinderen in nood altijd op een veilige plek terecht kunnen. 24 op 24, 7 op 7.
Daarnaast verminderen we de papierlast voor jeugdhulpverleners en verkorten we de beslissingsprocedures. Na jaren van onderfinanciering indexeren we weer de middelen voor jeugdhulp en investeren we in werking en personeel. Zodat jeugdhulpverleners zich kunnen bezighouden met hun kerntaak: zorgen voor kinderen en jongeren in nood.
● We beschermen alle kinderen in een gezin
Verhalen waarbij bijvoorbeeld in één gezin een meisje zelfstandig kan gaan wonen, maar haar jongere broertjes moet achterlaten bij een moeder die hen mishandelde, kunnen voor Vooruit niet.
Wanneer één kind in het gezin in een verontrustende situatie zit, ontfermen we ons over alle minderjarige kinderen van dat gezin.
● We versterken pleegzorg en gezinshuizen
Wanneer kinderen uit huis geplaatst worden, kan een pleeggezin een nieuwe thuis bieden. We versterken het aanbod en voorzien een goed uitgebouwde ondersteuning van pleegkinderen, pleegouders en ouder(s).
In het bijzonder werken we voor pleegouders administratieve lasten weg door procedures te vereenvoudigen of te digitaliseren. Bovendien willen we pleegouders - voor langdurige pleegzorg - toegang geven tot het ouderschapsverlof, net zoals alle andere ouders.