Zorg voor personen met een handicap in plaats van wachtlijsten
De juiste zorg krijgen op het moment dat die zorg nodig is. Het klinkt voor de hand liggend, maar personen met een handicap botsen nog op te veel drempels of op een wachtlijst die veel te lang is.
Iemand die hulp nodig heeft, of recht heeft op centen om die hulp te betalen, moet die krijgen. Dat is precies wat een sterke welvaartsstaat moet doen. En dat is ook precies waar wij met Vooruit voor staan: wij zijn de partij van de zorg.
Meer en betere zorg voor meer mensen
Met een handicap door het leven moeten, vergt veel. Zowel voor de persoon zelf als voor diegenen die hem liefhebben, steunen of verzorgen. Als je dan ook nog eens te lang moet wachten op steun of geld voor die steun, dan is dat een ramp. Investeren en hervormen, dat is wat we moeten doen: om meer mensen te helpen met betere zorg.
● Investeren
Met Vooruit in de Vlaamse regering - en onze superminister van Welzijn, Caroline Gennez - willen we na 20 jaar eindelijk voor de nodige trendbreuk zorgen. We beloven niet de hemel op aarde, noch hebben we een magische toverstok om alle wachtlijsten in een vingerknip weg te werken. Maar voor ons is het wel een absolute prioriteit.
Daarom investeert Vooruit een half miljard extra om meer personen met een handicap te helpen. In de eerste plaats moeten die extra investeringen dienen om personen met een handicap met de allerzwaarste noden (Prioriteitengroep 1) te helpen, zowel minderjarigen als volwassenen.
Op die manier komt er ook wat ademruimte en perspectief voor de mensen met een handicap in prioriteitengroep 2 en 3. Ook die wachtlijsten voor mensen met minder zware of mildere noden (Prioriteitengroepen 2 en 3) wil Vooruit aanpakken en meer mensen helpen. Dat is onze ambitie, dat is onze strijd.
● Hervormen
Investeren zonder te hervormen heeft geen enkele zin. Vooruit wil de overbodige tussenschotten, ellenlange procedures en overbodige paperasserij aanpakken en ook voor personen met een handicap het verhaal van geïntegreerde zorg de logica zelf maken.
Want hoe vaak moet je niet hetzelfde formulier invullen, telkens opnieuw, bij een andere administratie of zorginstelling? Dat is slopend, tijdrovend en geldverslindend. Het is ons engagement om daar elke dag onze schouders onder te zetten en werk van te maken.
● Weg met drempels
We hebben in Vlaanderen nog een weg af te leggen zodat elke persoon met een handicap volwaardig deel kan uitmaken van onze samenleving. We moeten mensen met een handicap niet alleen gepaste steun en zorg geven, we moeten ze ook veel actiever betrekken.
We gaan nog te veel uit van de handicap en dus de belemmering. Vooruit strijdt ervoor om personen met een handicap ook in de dagelijkse praktijk dezelfde rechten te verzekeren, maar ook dezelfde vrijheden. Net zoals iedereen.
Ook wat toegankelijkheid betreft, zeker voor rolstoelgebruikers, heeft Vlaanderen nog een weg af te leggen. Zo moeten (werk)plekken en gebouwen drempelvrij gemaakt worden. Dat moet een automatisme worden en verplicht voor elk nieuw gebouw.
Ook moeten mensen met een handicap de bus of trein kunnen nemen zonder belemmering. Tot slot strijdt Vooruit actief tegen discriminatie op grond van handicap: op school, in het openbaar leven of op de werkvloer.